Skotte i sjokk

Hjemlandet mitt har stemt mot EU-medlemskap. Hva betyr det for meg?

BREXIT: Frykten for innvandring slo frykten for økonomisk krise, skriver James Hosea.
  • James Watt Duncan Hosea
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg er en skotte som har bodd i Bergen i 14 år. Moren min er svensk. Jeg har utdanning fra både Storbritannia og Norge. Jeg er gift med en Rogalending, og våre to barn snakker både norsk og engelsk. Vi er en internasjonal familie med venner fra flere verdensdeler. Livene våre styres ikke av landegrenser, og vi ser positivt på internasjonalt samarbeid.

I dag fikk jeg derfor sjokk.

James Hosea.jpg

Hjemlandet mitt har stemt mot EU-medlemskap. Hva betyr det for meg? Får jeg fortsette å bo i et EØS-land som britisk statsborger? Hva med familien min? Må vi stå i hver sin kø når vi besøker Farmor og Grandad? Må jeg få et nytt pass? Spørsmålene strømmer på, sammen med usikkerheten om fremtiden.Jeg stemte for å bli i EU. EU er ikke perfekt, men har etter min mening flere fordeler enn ulemper. Som de fleste kommentatorer regnet jeg med at sunn fornuft ville seire. Nå har min verden blitt snudd på hodet.

Statsminister Cameron har gått av. Corbyn, lederen av Labour Party, presses ut av sine egne. Skottland og Nord-Irland stemte for EU, og diskuterer derfor en ny folkeavstemning. Nå vil de ut av Storbritannia.

En Facebook-kampanje vil at London, som også stemte for EU, skal bli selvstendig. Spania vil ta Gibraltar.

Det er panikk og kaos i børser og i valutamarkeder. Mitt elskede pund er på sitt laveste nivå siden 1985. Sentralbanker står klare til å pumpe enda mer penger inn i finanssystemene i Europa. Så mye usikkerhet er ikke bra for verken politikk, økonomi, velferd eller fred. Bare Brexiteers, Trump og Putin virker fornøyd med resultatet.

Jeg får SMS’er fra venner og familier i Storbritannia. Alle er i sjokk. Det er både vantro og sinne. Noen snakker om å forlate landet.

Ung engelskmann skriver i BT:

Les også

Brexit er et knusende nederlag for oss

Dette er en seismisk hendelse, langt opp på Richters skala. Jeg prøver å rasjonalisere. Hvordan kunne dette ha skjedd?

Innvandring og økonomi har vært de to største sakene under EU-kampanjen. En kampanje preget av sterke følelser og lite hensyn til fakta. De alle fleste eksperter støttet EU. De ble latterliggjort. Eliteforakten gjør at folket ikke stoler på ekspertene. Frykten for innvandring slo frykten for økonomisk krise.

Meningsmålinger viste fire skillelinjer: alder, geografi, sosioøkonomisk bakgrunn og etnisitet. En typisk Brexiteer er over 50 år, bor i en liten by i England, er hvit og tilhører arbeiderklassen. Man får inntrykk av at de drømmer om en fortid som egentlig aldri fantes.

En ny tekstmelding tikker inn på telefonen: «Er vi på vei mot en ny Dark Ages? », spør kameraten min. Muligens.

Kjære Storbritannia:

Les også

Ikkje sjå til Norge

Majoriteten i Parlamentet støtter EU, men folket har stemt nei. Ut-siden har lovet mye som ikke kan holdes. Mange i Skottland ser en ny sjanse for uavhengighet, uansett dårlige økonomiske rammer. EU vil være tøff i forhandlingene fremover. Hvis Storbritannia kan gjøre det utenkelige, hva kan skje med USA og Trump?

Hvem vet hva fremtiden vil bringe? Ikke jeg. Jeg er bare glad for at min forutseende mor sikret meg og søsteren min dobbelt statsborgerskap og svensk pass da vi ble født.

Publisert: