Siste nytt om Ukraina-krigen

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
  • NTB

    Strømbrudd nordøst i Ukraina etter droneangrep

    Det ukrainske luftforsvaret sier de har skutt ned 12 av 13 russiske droner som mandag ble sendt mot landet.

    Droneangrepet var rettet mot Sumy-regionen i nordøst, ifølge en melding de ukrainske styrkene har lagt ut på Telegram.

    Det er ikke kjent hvilke ødeleggelser dronen som ikke ble skutt ned, forårsaket, men strømmen gikk midlertidig i deler av Sumy som følge av angrepet.

    – Strømforsyningen er blitt gjenopprettet i de rammede områdene og deler av Sumy by, skriver regionens militæradministrasjon på Telegram.

    Meldingene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

  • NTB
    06:18

    Nylige russiske angrep mot Ukrainas energiforsyning har kostet et titall milliarder

    Rester av en russisk rakett ved et ukrainsk kraftverk. Ukrainas energiminister sier at kostnadene av de russiske angrepene mot det ukrainske strømnettet de siste månedene til sammen er på mer enn 1 milliard dollar. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
    Rester av en russisk rakett ved et ukrainsk kraftverk. Ukrainas energiminister sier at kostnadene av de russiske angrepene mot det ukrainske strømnettet de siste månedene til sammen er på mer enn 1 milliard dollar. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Foto: Francisco Seco / AP / NTB

    Russlands drone- og rakettangrep mot ukrainske energianlegg de siste månedene har forårsaket skader for mer enn 1 milliard dollar, ifølge ukrainske myndigheter.

    Russland har siden slutten av mars utført nesten daglige angrep mot ukrainske varme- og vannkraftstasjoner og mot strømnettet, noe som har ført til strømbrudd i mange regioner.

    – I dag snakker vi skadekostnader for mer enn en milliard dollar. Men angrepene fortsetter, og det er åpenbart at kostnadene vil øke, sier Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko. En dollar er verdt litt under 11 norske kroner.

    Halusjtsjenko sier at det meste av skadene er gjort på anlegg for varme- og vannkraft og distribusjonsnettet.

    – Systemet er stabilt i dag, men situasjonen er ganske komplisert, sier han videre. Han legger til at værforholdene gjør at strømsystemet for øyeblikket får god hjelp fra vind- og solkraft.

  • NTB
    i går19:23

    Xi ønsker internasjonalt samarbeid for å få slutt på «Ukraina-krisen»

    Kinas president Xi Jinping ble møtt av den franske statsministeren Gabriel Attal på Orly-flyplassen like sør for Paris søndag ettermiddag. Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB
    Kinas president Xi Jinping ble møtt av den franske statsministeren Gabriel Attal på Orly-flyplassen like sør for Paris søndag ettermiddag. Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB

    Kinas president ankom søndag Frankrike på statsbesøk. Xi sier Kina ønsker å jobbe med det internasjonale samfunnet for å løse «krisen» i Ukraina.

    – Vi håper fred og stabilitet snarlig vil komme tilbake til Europa, og vi kommer til å samarbeide med Frankrike og hele det internasjonale samfunnet for å finne en god vei til å løse krisen, skriver Xi i en uttalelse i form av en kronikk i den franske avisen Le Figaro.

  • NTB
    i går19:22

    Russland hevder å ha erobret ruinene av en ukrainsk landsby

    Dronebilder som nyhetsbyrået AP har publisert, viser at landsbyen Otsjeretyne i Donetsk fylke øst i Ukraina. Foto: Kherson/Green / AP / NTB
    Dronebilder som nyhetsbyrået AP har publisert, viser at landsbyen Otsjeretyne i Donetsk fylke øst i Ukraina. Foto: Kherson/Green / AP / NTB Foto: Kherson/Green / AP / NTB

    Russiske soldater har tatt kontroll over landsbyen Otsjeretyne i Donetsk fylke øst i Ukraina. Landsbyen ligger ved frontlinjen og er nå nærmest helt ødelagt.

    Forsvarsdepartementet i Moskva kunngjorde søndag at russiske soldater helt og holdent har «befridd» landsbyen.

    Etter at russiske styrker inntok industribyen Avdijivka i februar, har de rykket langsomt framover og tatt kontroll over flere små tettsteder øst i landet.

    Det skjer samtidig som Ukraina mangler ammunisjon og våpen som vestlige land har lovet å levere.

    Landsby i ruiner

    Otsjeretyne ligger 15 kilometer fra Avdijivka. I 2022 var det registrert nær 3400 innbyggere i landsbyen. Dronebilder som nyhetsbyrået AP har publisert, viser at landsbyen ligger i ruiner.

  • NTB
    i går07:22

    Ukraina: Har skutt ned russisk fly

    Ukrainske styrker har skutt ned et russisk kampfly av typen Su-25 over Donetsk-regionen øst i landet, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

    Nedskytningen skjedde lørdag, opplyste president i sin daglige videotale.

    Ytterligere detaljer om hendelsen er ikke kjent, og nyhetsbyrået Reuters har ikke kunnet verifisere opplysningene.

    Su-25 er et enkeltsetes, tomotors jetfly utviklet i det daværende Sovjetunionen av selskapet Sukhoij. Det har Nato-rapporteringsnavnet Frogfoot.

  • NTB
    i går07:22

    Zelenskyj ettersøkt i Russland

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et besøk fra Nato-sjef Jens Stoltenberg i Kyiv mandag.
    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et besøk fra Nato-sjef Jens Stoltenberg i Kyiv mandag. Foto: AP / NTB

    En straffesak er åpnet mot Zelenskyj, viser en oppdatering av databasen over ettersøkte lørdag. Innenriksdepartementet oppgir ingen detaljer om hva den ukrainske presidenten skal være anklaget for.

    Russiske myndigheter har ikke sagt noe om hvorfor Zelenskyj nå har havnet på lista, et grep som oppfattes mest som symbolsk. For presidenten har det ingen direkte konsekvenser ettersom han ikke befinner seg på russisk jord.

  • NTB
    04. mai09:27

    Russland melder om ukrainsk rakettangrep mot Krim

    Testing av en langtrekkende rakett på den amerikanske militærbasen Fort Bragg i desember 2021.
    Testing av en langtrekkende rakett på den amerikanske militærbasen Fort Bragg i desember 2021. Foto: John Hamilton / U.S. Army via AP / NTB

    Det russiske forsvarsdepartementet oppgir at Ukraina har angrepet Krim-halvøya med langtrekkende raketter. Ukraina har foreløpig ikke kommentert meldingen.

    Det er ikke kjent hvor store konsekvenser angrepet har fått og hva som er rammet. Ifølge Russland ble det brukt langtrekkende missiler av typen ATACMS, som Ukraina har fått levert fra USA.

    Krim-halvøya ble ulovlig annektert av Russland i 2014 og er folkerettslig ukrainsk territorium. Ukraina har som mål å gjenerobre området.

    Også sist tirsdag avfyrte Ukraina langtrekkende raketter som de nylig har fått fra USA, mot Krim. Ifølge uavhengige medierapporter ble tre russiske militærbaser rammet. Angrepet skal også ha ført til at flere personer ble såret eller drept.

    De siste ukene har USA gitt beskjed om at de vil levere raketter med enda større rekkevidde til Ukraina. Tidligere leveranser har inneholdt raketter med en rekkevidde på 165 kilometer.

    teaser
    1. mai
    Russland hevder å ha truffet hovedkvarteret til Ukrainas sør-kommando
  • NTB
    03. mai16:21

    Russland hevder å ha drept ukrainsk agent

    Russlands føderale sikkerhetstjeneste FSB hevder å ha drept en ukrainsk sabotør som planla å angripe en drivstoffterminal i Leningrad med eksplosiver.

    FSB melder at mannen var russisk statsborger, men at han var blitt rekruttert av ukrainsk militær etterretning, og at han ble drept etter å ha skutt mot russiske sikkerhetsstyrker.

    Mannen hadde ankommet Russland fra Litauen i mars, heter det i FSB-uttalelsen som er gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

  • NTB
    02. mai11:49

    Dronebilder fra beleirede Tsjasiv Jar viser en by i ruiner – russerne lider store tap

    Tsjasiv Jar ligger i ruiner. Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB
    Tsjasiv Jar ligger i ruiner. Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB

    Omgitt av grønne sletter og skog ligger den østukrainske byen Tsjasiv Jar fullstendig ødelagt etter måneder med artilleribombing og angrep, viser dronebilder.

    Ødeleggelsene i strategisk viktige Tsjasiv Jar minner om det som har skjedd tidligere med byene Bakhmut og Avdijivka, kun noen mil unna.

    Daglige artilleriangrep og enorme tap på begge sider har etterlatt store ødeleggelser. Knapt en bygning står igjen intakt, boliger og kommunale bygg er brent ned. Byen som en gang hadde 12.000 innbyggere, er nå mer eller mindre forlatt.

    Russiske styrker har forsøkt å innta byen i månedsvis. Angrepsbølger m

    Bildene minner om det som har skjedd med byer som Bakhmut og Avdijivka. Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB
    Bildene minner om det som har skjedd med byer som Bakhmut og Avdijivka. Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB Foto: Ukrainsk politi / AP / NTB
  • NTB
    01. mai22:02

    Storbrann etter rakettangrep mot Odesa

    Det har brutt ut en stor brann etter at russiske raketter rammet den ukrainske havnebyen Odesa, opplyser regionens guvernør.

    Bilder i sosiale medier synes å vise store flammer og høye søyler med røyk.

    Et lagerbygg tilhørende postselskapet Nova Posjta er truffet, opplyser selskapet. Ingen ansatte er skadd.

    Odesa-guvernør Oleh Kiper skriver på Telegram at det foreløpig er meldt om 13 sårede, og at det er en kraftig brann der raketten traff.

    Det ble også tidligere onsdag meldt om et større angrep mot Odesa. Byen ligger sørvest i Ukraina, ved bredden av Svartehavet og blir jevnlig utsatt for russiske angrep. Åtte personer er drept de to siste dagene, ifølge lokale myndigheter.

  • NTB
    01. mai13:28

    Russland hevder å ha truffet ukrainsk hovedkvarter

    Russland har angrepet hovedkvarteret til Ukrainas militære styrker sør i landet, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

    Det ble brukt både raketter og artilleri under luftangrepet, oppgir departementet onsdag.

    I meldingen heter det også at Russland har sikret seg bedre stillinger langs hele frontlinjen.

    Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, og det er få konkrete opplysninger om angrepet.

    teaser
    1. mai
    Russland hevder å ha truffet hovedkvarteret til Ukrainas sør-kommando
  • NTB
    01. mai09:09

    Russlands forsvarsminister gir ordre om flere våpen til krigen i Ukraina

    Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu ga onsdag ordre om en opptrapping i våpenleveransene til russiske styrker i Ukraina.

    Sjojgu sier at våpenleveransene både skal gå raskere og at mengden skal økes.

    – For å opprettholde den nødvendige takten i offensiven, er det nødvendig å øke volumet og kvaliteten på våpen og militært utstyr som leveres til styrkene, fortrinnsvis våpen, lyder sitatet fra Sjojgu i en melding publisert på meldingsappen Telegram.

  • NTB
    30. april10:07

    Ukraina: To drept i russiske angrep i Kharkiv

    Minst to mennesker er drept i russiske angrep i den ukrainske byen Kharkiv tirsdag, ifølge guvernøren i området.

    – Ifølge foreløpige opplysninger ble to mennesker drept og seks såret, sier guvernør Oleh Synjehubov i en uttalelse.

  • NTB og Erlend Langeland Haugen
    30. april08:01

    Ukrainsk politi: Kvinne i 90-årene gikk en mil i artilleriregn

    En kvinne godt oppe i 90-årene skal ha flyktet til fots fra landsbyen der hun bodde. Hun sov på bakken og støttet seg på stokker.

    Kvinnen ville bort fra den russiskkontrollerte landsbyen Otsjeretyne øst i Ukraina. Hun gikk til sammen en mil uten mat eller vann, ifølge en video fra det ukrainske politiet.

    – Jeg overlevde 2. verdenskrig, og jeg skal overleve denne krigen, sier hun i videoen.

    Områdene kvinnen gikk gjennom, ble stadig vekk bombardert med artilleri, og hun falt flere ganger.

    En kveld ble hun oppdaget av ukrainske soldater, som sammen med politiet fikk transportert henne til en flyktningleir.

    teaser
    23. februar
    Viktor sto med flybilletten til Bergen i hånden. Så brøt krigen ut.
  • NTB
    29. april22:31

    Hertuginnen av Edinburgh i Ukraina

    Foto: Anatolii Stepanov / Reuters / NTB

    Hertuginne Sophie, som er kong Charles' svigerinne, er den første britiske kongelige som besøker Ukraina siden den russiske invasjonen.

    Sophie har møtt president Volodymyr Zelenskyj, opplyser Buckingham Palace.

    Hertuginnen er gift med prins Edward, den yngste av kong Charles' søsken. Hun besøkte Ukraina på vegne av Storbritannias utenriksdepartement for å vise solidaritet med de som er berørt av krigen, og som del av hennes arbeid for overlevende av seksualforbrytelser i krig, heter det videre fra kongehuset.

    – Kvinner og jenter betaler den høyeste prisen i form av menneskelige kostnader når det gjelder hvordan de blir berørt, måten de kan brukes som krigsvåpen, sa hertuginne Sophie i en tale under besøket.

  • NTB
    29. april16:32

    Russer etterforskes for drap på to ukrainske soldater i Bayern

    Blomster og et ukrainsk flagg er lagt ned ved kjøpesenteret i Murnau.
    Blomster og et ukrainsk flagg er lagt ned ved kjøpesenteret i Murnau. Foto: Constanze Wilz / DPA via AP / NTB

    Tyskland innleder etterforskning av en russisk statsborger som mistenkes for å ha drept to ukrainske soldater i Bayern i helgen.

    Påtalemyndigheten i München sier mandag at de ikke kan utelukke et politisk motiv for drapene, men det er foreløpig ingenting som tyder på at drapene er knyttet til krigen mellom Ukraina og Russland.

    De to soldatene på 36 og 23 år ble funnet med knivskader utenfor et kjøpesenter i byen Murnau lørdag kveld. Begge var i Tyskland for å gjennomgå rehabilitering etter å ha blitt såret i krigen, melder ukrainske medier.

    Den ene soldaten døde på stedet, mens den andre døde av skadene etter å ha blitt brakt til sykehus.

    Kort tid etter ble en 57 år gammel russisk statsborger pågrepet i sitt hjem.

  • NTB
    29. april14:58

    Jens Stoltenberg i Kyiv: – Nato-land har ikke holdt sin løfter

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok mandag imot Natos-sjef Jens Stoltenberg i Kyiv. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB
    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok mandag imot Natos-sjef Jens Stoltenberg i Kyiv. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

    Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er i Kyiv der han innrømmer at Nato-landene har vært for dårlige med å levere våpen til Ukraina.

    – Nato-allierte har ikke levert det de lovet, sa Stoltenberg da han mandag holdt en pressekonferanse sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

    – Mangelen på ammunisjon har gjort det mulig for russerne å presse seg fremover langs frontlinjen. Mangel på luftforsvar har gjort det mulig for flere russiske raketter å nå sine mål, og mangelen på kapasitet til å ramme mål langt unna, har gjort det mulig for russerne å samle flere styrker, sa han videre.

    Ukraina

  • NTB
    29. april12:28

    Russland hevder å ha inntatt ny landsby i Øst-Ukraina

    Russland hevder at landets styrker har inntatt landsbyen Semenivka i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

    Det er det russiske forsvarsdepartementet som hevder de har inntatt landsbyen. Russland har rykket noe fram i Donetsk-regionen de siste ukene, idet ukrainske styrker sliter med tilgangen på ammunisjon.

    Semenivka ligger sør for byene Kramatorsk og Slovjansk.

  • NTB
    29. april10:23

    Ukraina-krigen vil prege revidert nasjonalbudsjett

    – Det som skjer i Ukraina nå, er svært alvorlig, understreker statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
    – Det som skjer i Ukraina nå, er svært alvorlig, understreker statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Regjeringen jobber i disse dager med forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Detaljene blir lagt fram 14. mai, men allerede nå er Støre tydelig på at krigen i Ukraina vil sette sitt klare preg på prioriteringene i budsjettet, skriver Aftenposten.

    – Det som skjer i Ukraina nå, er svært alvorlig. Veldig mye står på spill, og kampene pågår under stadig sterkere russisk press. Situasjonen har over tid blitt forverret. Det er vårt ansvar å bidra, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

    I revidert nasjonalbudsjett vil det bety at støtten til Ukraina må økes ytterligere.

    Statsministeren sier at det m

  • NTB
    28. april11:32

    Russland hevder å ha ødelagt 17 ukrainske droner

    Russlands luftforsvarssystemer har ødelagt 17 ukrainske droner i russisk luftrom, sier det russiske forsvarsdepartementet søndag.

    Ni av dronene ble ødelagt i Brjansk-regionen, tre i Kursk-regionen, to over Belgorod-regionen og tre over Kaluga-regionen, sier departementet i en uttalelse på meldingsappen Telegram.

Publisert: