Matros dømt for voldtektsforsøk

Den 23 år gamle matrosen overfalt en kvinne på Nordnes natt til 18. mai i fjor. Nå er han dømt til fengsel i tre år og åtte måneder for overfall og voldtektsforsøk.

Statsadvokat Trond Høvik (t.v.) og forsvarer Einar Råen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er BA.no som melder dette tirsdag morgen. Mannen nektet for at han hadde til hensikt å voldta den unge kvinnen da han overfalt kvinnen natt til 18. mai på Nordnes i fjor.

Voldsbruken var betydelig og hadde stort skadepotensial, med gjentatte slag og spark blant annet mot kvinnens hode. Mannen erkjente straffskyld kun for den grove volden og forklarte at han hadde blitt provosert over noe hun sa.

Retten delte seg

Aktor Trond Høvik la ned påstand om at mannen ble dømt til fengsel i fire år (abo). Han var ikke kjent med dommen da BT snakket med ham. Einar Råen forsvarer 23-åringen og mente han ikke kunne dømmes for voldtektsforsøk og sa at politiet var forutinntatt (abo).

Retten delte seg i spørsmålet om mannen var skyldig i voldtektsforsøk.

«Ville få kontroll»

«Flertallet legger særlig vekt på fornærmedes forklaring om at tiltalte som ledd i voldsanvendelsen gjentatte ganger holdt henne over ansikt og munn for å hindre henne fra å skrike, og at han ga klart uttrykk for at hun skulle slutte å skrike.

Videre spurte han under voldsanvendelsen hvor hun bodde, hvoretter fornærmede pekte mot leiligheten. Tiltalte har ikke benektet dette. Flertallet kan ikke se at det er noen annen tenkelig forklaring på denne del av tiltaltes handlemåte enn at han ville få kontroll over fornærmede for å kunne tiltvinge seg seksuell omgang, enten på stedet eller ved å tvinge henne opp i fornærmedes leilighet. Denne motivasjonen støttes også av øvrige momenter i saken», heter det i dommen.

Vekter kom til

Mannen hadde buksesmekken åpen da han ble tatt av politiet og han hadde ringt prostituerte kort tid før angrepet.

De to dommerne, deriblant fagdommeren, mener 23-åringen ville ha gjennomført voldtekten hvis ikke han hadde blitt avbrutt av en vekter som kom til.

Mindretallet, den ene lekdommeren, «mener at det ikke er bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte hadde til hensikt å tiltvinge seg seksuell omgang, selv om dette er det mest sannsynlige.

Mindretallet mener at det at tiltalte forsøkte å få fornærmede til å slutte å skrike kan ha andre mulige forklaringer enn at han ville oppnå seksuell omgang, for eksempel kan det ha vært en irrasjonell panikkreaksjon, som kan forstås i lys av at det hadde "klikket" for tiltalte slik han ha forklart.

Mindretallet viser også til tiltaltes forklaring om at han handlet som han gjorde fordi fornærmede provoserte ham, og at han uttalte dette allerede da han ble pågrepet. Mindretallet viser også til at tiltalte er en person som tidligere har vist uforklarlig aggresjon i ruspåvirket tilstand. Hensett til tvilsprinsippet mener mindretallet at tiltalte må bli å frifinne», heter det i dommen.

— Min klient er skuffet over dommen, og jeg skal diskutere den med ham, men det ligger vel an til at dommen ankes. Det er en tvil i denne saken, noe som uttrykkes gjenom synet til mindretallet, sier Einar Råen, forsvarer for 23-åringen.

Redusert livskvalitet

23-åringen er også dømt til å betale 125.000 kroner i oppreisingserstatning, samt 6919 kroner i erstatning for utgifter kvinnen hadde.

Retten viser til at kvinnen utvilsomt har fått redusert sin livskvalitet med blant annet søvnvansker og flashbacks fra hendelsen. Hun er redd for å være ute alene om kvelden og må ha folk til å følge henne hjem hvis hun er på arrangement på kveldstid. Tidligere jogget hun utendørs alene, noe hun ikke lenger tør.

Publisert: