Al-Qaida-gatekunst ble for drøyt for skoleelever

Rektor ved St. Paul skole ba UiB om å male over gatekunsten etter at elever og foreldre sa at den skapte frykt og uro blant elevene.

FJERNES: Gatekunsten males over av UiBs underleverandør som har ansvar for å fjerne «uønsket tagging» tirsdag morgen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

På veggen til Ulrike Pihls hus har logoene til Coca Cola og Pepsi lyst mot forbipasserende noen dager. De opprinnelige reklamenavnene var erstattet med Al-Qaida og ISIS.

Sistnevnte forkortelse blir brukt på den jihadistiske organisasjonen «Den Islamske stat». Al-Qaida er et internasjonalt terrornettverk.

Men tirsdag morgen ble gatekunsten malt over. BT har tidligere sitert eiendomsdirektør ved UiB, Even Berge, på at dette skjedde ved en feiltakelse.

COCA COLA OG PEPSI: Eller Al-Qaida og ISIS. Her har de som skulle fjerne graffitien malt vekk halvparten av ordet «ISIS», slik at det står «IS».

Onsdag viser det seg at dette skjedde på forespørsel fra St. Paul skole, som holder til på andre siden av gaten for Ulrike Pihls hus.

Dette bekrefter eiendomsdirektør Berge overfor BT.

– Skapte frykt

– Jeg har veldig sansen for gatekunst, og jeg synes det er positivt at UiB tillater at det står gatekunst på enkelte av veggene, innleder rektor Ronny Michelsen.

Det har skjedd flere ganger de siste årene at St. Paul skole har tatt kontakt med universitetet og bedt dem om å fjerne tagging på veggene.

– Så kom denne opp, og den blir tolket i forskjellige retninger for enkelte barn og foreldre. Noen av foreldrene sa at den skapte ubehag og uro, og en mor kom og sa at den skapte frykt, sier Michelsen.

– Og mitt spørsmål er da at siden dette er en katolsk, flerkulturell skole, om det verket skal appellere til skolen vår spesielt, eller Bergen generelt. Jeg synes at små barn skal få slippe kunst som skaper usikkerhet rett foran skolebygningen.

– Hva var det som skapte frykt?

– Begrepene.

Michelsen sier at årsaken til at de ba UiB om å fjerne det er plasseringen av gatekunsten, og det at den skapte uro og frustrasjon blant elevene.

– Noen vil kanskje si at skolen forsøker å sensurere kunst. Hva sier du til det?

– Jeg liker ikke å være en bidragsyter til å sensurere kunst, tvert imot. Men poenget mitt er at jeg ikke vil at det skal skape frykt og uro for mine elever. Det er mitt anliggende i dette.

– Del av en bevegelse

Petter Nord, tidligere leder for gatekunstkollektivet Bart, sier han kjenner kunstneren bak, og mener det er en grunn til at vedkommende ikke har signert verket.

– Intensjonen er ikke å få klapp på skulderen. Kunstneren vil ikke ta fokuset vekk fra budskapet ved å sette sitt navn på det.

Budskapet bak gatekunsten er å vise at det finnes flere sannheter, ikke bare den etablerte, mener Nord.

Les også

– Jeg vil at folk stopper opp, sa gatekunstner AFK om verkene han lagde under Smørsbroen i oktober

– La meg bare si dette: You ain’t seen nothing yet. Det lille der er en del av en bevegelse som er i gang.

Han mener gatekunsten sto på veggen til Ulrike Pihls hus i en ukes tid, før den tirsdag morgen ble malt over.

Gatekunstens tid

Nord mener det han kaller en ny bevegelse blir tvunget frem av politiske endringer og økonomiske ulikheter i verden i dag.

– Vi kan ikke stå og se på lenger.

De siste årene har det vært mange eksplisitt politiske budskap i gatekunsten som har dukket opp i Bergen.

– Hvis du skal spille alle andre sine spilleregler, så kommer du ingen vei. Det er sånn gatekunsten virkelig kommer til sin rett, mener Nord.

– Tror du vi vil se mer eksplisitt politisk gatekunst i tiden fremover?

– Ikke bare gatekunst. Vi vil se det i form av damer som tar av seg på overkroppen (som den ukrainske, feministiske protestgruppen Femen, red. anm.), på at fakkeltogene blir større, og på at flere velger å dele høytiden sin med svakerestilte. Det er opposisjon på gang her nå.

Les også

Så du den sovende babyen under Smørsbroen?

Nord mener at det at gatekunstnere går hardt ut med politiske budskap kan føre til at andre også tør.

– Nå er det virkelig en grunn til å male på vegger.

Sier ja til graffiti på UiB

Even Berge, eiendomsdirektør ved UiB, sa til BT tirsdag at kunstverket ble malt over ved en feiltakelse. Dagen etter blir det klart at det skjedde på forespørsel fra St. Paul skole.

– Vi har faktisk sagt ja til relativt mye graffiti på husveggene våre. Men vi er også plaget med en god del tagging, sier Berge.

Universitetet har en underleverandør som skal fjerne uønsket tagging på bygningsmassen.

– Nå har vi planlagt at de ansatte skal få litt opplæring så de lærer seg å skille klinten fra hveten, sier Berge.

Publisert: