Politiet: Gjert Ingebrigtsen tiltalt for mishandling

Friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, bekrefter politiet.

 Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for kroppskrenkelse etter politiets etterforskning av anklager om at han var voldelig mot barna sine. Foto: Geir Olsen / NTB
Publisert: Publisert:

– Alle etterforskningsskritt i saken er gjennomført, og det er nå foretatt en påtalevurdering av saken, skriver politiinspektør Terese Braut Våge i en pressemelding mandag morgen.

Ifølge politiet er Gjert Ingebrigtsen tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken.

Les også

Gjert Ingebrigtsens advokat: – Vi merker oss at saken nå har en helt annen karakter

– Mishandling i nære relasjoner

– Den tidligere omtalte siktelsen for kroppskrenkelse er nå en del av tiltalen som gjelder mishandling i nære relasjoner, sier politiinspektøren.

VG omtalte saken først. Ifølge avisens opplysninger er Ingebrigtsen tiltalt for mishandling av ett av barna sine.

De resterende sakene politiet har etterforsket er henlagt. Sakene mot fem av de fornærmede er henlagt på bevisets stilling, og én av sakene er henlagt på foreldelse.

– Årsaken til at de er henlagt på ulike koder, kan jeg ikke gå inn på nå, sier politiinspektøren.

Alle etterforskningsskrittene var gjennomført fra politiets side før påske, men det kom inn anmodninger om ytterligere etterforskningsskritt.

– I siste del av etterforskningen har vi gjennomført flere avhør av personer vi ikke tidligere har avhørt, for å belyse sakene på en best mulig måte.

Advokat John Christian Elden er en av forsvarerne til Gjert Ingebrigtsen.

Tiltalen kommer etter at politiet i fjor høst startet etterforskning etter at tre av Gjert Ingebrigtsens sønner – Henrik, Filip og Jakob – i en VG-kronikk anklaget faren for mishandling da de var barn.

– På bakgrunn av de opplysningene som kom frem gjennom mediene i går, er det naturlig for politiet å undersøke om det er rimelig grunn til å igangsette etterforskning,» sa politiinspektør Terese Braut Våge dagen etter VG-kronikken i oktober 2023.

Seks dager senere opplyste politiet at det var opprettet straffesak, etter å ha gjort «innledende undersøkelser».

Les også

Gjert Ingebrigtsen får ikke OL-akkreditering

– Uenig

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden avvist å ha øvd vold mot sine barn. Hans forsvarere, advokatene John Christian Elden og Heidi Reisvang, har følgende kommentarer mandag morgen:

– Vår klient ble i dag orientert om at han er tiltalt for mishandling i nære relasjoner ovenfor et av sine mindreårige barn i en avgrenset tidsperiode, skriver de i en pressemelding.

De skriver videre at de merker seg at saken nå har en helt annen karakter enn det den innledningsvis hadde, og at saken er henlagt for samtlige av de øvrige fornærmede.

– Hva gjelder de henlagte sakene, er vi enige i at det ikke er bevismessig dekning for at Ingebrigtsen har gjort noe straffbart. For øvrig er Ingebrigtsen uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og han erkjenner følgelig ikke straffskyld.

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for fire av barna.
Les også

Friidrettsforbundet om Ingebrigtsens trenerrolle: – Ikke tatt noen beslutning rundt det

– Minst én henleggelse vil bli påklage

Til slutt skriver forsvarerne at de ikke ønsker å forhåndsprosedere saken i offentligheten.

– Saken er naturligvis en belastning for alle berørte, og det bes derfor om at familien nå får ro. Vi vil komme tilbake til saken i retten, der den hører hjemme.

Bistandsadvokat for fire av barna, Mette Yvonne Larsen, sier til NRK at dette er en alvorlig tiltale.

– Det har vært en grundig og rask etterforskning. Vi er ikke enig i at de øvrige sakene er henlagt, og minst én av dem vil bli påklaget.

Hun sier dette gjelder alvorlige forhold mot en sårbar person over en lengre tidsperiode.

Publisert: