Denne gangen var det enkelt

Byrådets ansvarlighet reddes også av heldige tilfeldigheter, ikke bare politiske prioriteringer.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) fikk en enklere jobb enn fryktet, da neste års kommunebudsjett skulle endres. Lav lønnsvekst, økte parkeringsinntekter og mer eiendomsskatt gjør at nødvendige, politiske prioriteringer kan skyves frem i tid. Fremtidige budsjetter blir ikke like enkle.

Idrett, kultur og kirke har størst grunn til å glede seg over budsjettet som nå blir vedtatt. Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti reverserer en stor del av budsjettkuttene foreslått av Høyre og Fremskrittspartiet.

REAKSJONENE LOT IKKE VENTE PÅ SEG:

Les også

Høyre: - Løftebrudd fra Ap

I tillegg har byrådet funnet plass til egne hjertesaker. Venstre får sprøyterom, KrF får mer penger til tro— og livssyn mens Arbeiderpartiet kan glede seg over et opprustet idretts- og fotballanlegg på Stemmemyren, for å nevne noe.

Takket være at boligprisene stiger i Bergen, øker kommunen sine inntekter.

Likevel er budsjettforslaget ansvarlig . Nedbetalingstiden på kommunens voksende gjeld skal reduseres fra 37 til 25 år, slik det forrige byrådet foreslo. Det sittende byrådet budsjetterer også med et høyere overskudd neste år enn det Høyre og Fremskrittspartiet la opp til i sitt forslag.

Heldige tilfeldigheter gjør dette mulig. I løpet av ukene som byrådet har jobbet med budsjettendringene nedjusterte regjeringen anslaget for neste års lønnsvekst, fra 3 til 2,7 prosent. Alene frigjorde dette 26 millioner kroner i budsjettet. Disse pengene hadde blitt frigjort uavhengig av hvem som styrer i byrådet. Når byrådet klarer å snu det de kaller usosiale kutt, skyldes det ikke bare prioriteringer. De økonomiske rammene er også blitt noe bedre.

Kommunen kan også budsjettere med friske millioner når parkeringsgebyrene stiger 20 prosent fra neste år, samt at elbiler fra nyttår ikke skal få parkere gratis i Bygarasjen. Skattesatsene for bolig og eiendom blir ikke nedjustert, som Høyre og Fremskrittspartiet budsjetterte med i sitt forslag. Takket være at boligprisene stiger i Bergen, øker kommunen sine inntekter.

FÅ OVERSIKTEN OVER BUDSJETTET:

Les også

Milde gaver betales med økte avgifter

I sin politiske plattform har byrådet bare forpliktet seg til ikke å øke satsene på eiendomsskatten. Fortsetter den sterke verdistigningen i eiendomsmarkedet, åpner i stedet kommunen for å øke bunnfradraget, og slik dempe skattetrykket. Men prioriteringene i neste års budsjett viser at det lite trolig blir rom for lettelser i fireårsperioden.

Neste år kan ikke Schjelderups byråd regne med positive effekter fra lønnsvekst, økte parkeringskostnader eller mer eiendomsskatt på grunn av et godt boligmarked.

Finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) minnet i går om at Bergen kommune står i en krevende, økonomisk situasjon. Lånegjelden og de udekte pensjonsforpliktelsene vokser. Samtidig stiger utgiftene til eldreomsorg og skole. I tillegg kommer den uavklarte flyktningsituasjonen. Det er langt fra sikkert at staten dekker alle utgifter som vil påløpe de neste årene.

Å bygge opp kommunens økonomiske reserver er derfor nødvendig.

IKKE POPULÆRT:

Les også

Kutter i hjemmehjelp og hjemmesykepleie

Dette kan bare skje gjennom innsparinger og upopulære, politiske prioriteringer som dette budsjettet mangler. Schjelderup slapp derfor lett unna, men det kan ikke byrådet regne med neste år.

Publisert: