KrF-topp raser mot eget byråd

Kutt i hjemmetjenester vekker harme.

MAKTPAR: Marita og Tomas Moltu har vært en maktfaktor KrF siden de ble vervet i 2000. Nå er Marita varaordfører og bystyremedlem.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Byrådets vedtak om å kutte i tidsbruken til pleietrengende med hjemmesykepleie eller hjemmehjelp, vekker sinne på sosiale medier.

Over 400 hadde onsdag kveld kommentert saken på BTs Facebook-side, og de aller, aller fleste er svært negative til vedtaket.

Det innebærer blant annet at hjemmesykepleiere skal bruke ti minutter mindre enn i dag til morgenstell av pleietrengende, og at brukerne kun vil få vasket hjemmet sitt hver tredje uke, mot annenhver uke i dag.

Les mer om vedtaket her:

Les også

Kutter i hjemmehjelp og hjemmesykepleie

«Like dårlig idé»

En av dem som har kommentert BTs sak, er Tomas Moltu, tidligere byråd og leder i Bergen KrF:

«Dette er en like dårlig idé uansett om det er Høyre som foreslår det, eller KrF. Hvis det offentlige skal ta vare på våre eldre så må det gjøres på en verdig måte. Det var vel litt av poenget med å gå i byråd» skriver han på sin egen Facebook-side.

moltu.JPG

Tomas Moltu er gift med varaordfører Marita Moltu.

Det er en KrF-byråd som fronter det omstridte forslaget, nemlig helsebyråd Rebekka Ljosland. Og finansbyråd Dag Inge Ulstein, som torsdag skal legge frem budsjettet for neste år, er også fra KrF.

— Ubehagelig

— Jeg vet ikke om det er så mye å utdype. Vi må ta vare på våre eldre, og det synes jeg vi skal gjøre. Jeg ble overrasket da jeg så dette, og kommenterte det rent impulsivt, sier Moltu.

-Smerter det deg som KrF-er at det er dere som fronter et slikt forslag?

— Jeg synes det var ubehagelig. Jeg synes ikke vi skal tilpasse våre tjenester etter de andre byene, men etter det behovet de eldre har, sier han.

Moltu sier at han, tross sine gode kilder i bystyregruppen, ikke har formening om hva den tenker. Og hva han mener om byrådssamarbeidet med Ap?

— Jeg tror ikke jeg skal si noe om det i kveld.

Mer fra bystyret:

Les også

Vil bruke bompenger til å drifte buss og bane

Ap var kritisk i juni

Vedtaket kan også føre til en del murring i Ap. Da bystyret i juni behandlet en tilsvarende sak, foreslått av Høyre og Frp, var nemlig Ap kritisk til forslaget.

Partiet la frem et alternativt forslag som krevde at «brukergruppene som de foreslåtte innsparingstiltakene rammer, (må) skjermes så langt det lar seg gjøre» og at det bør «vurderes om tjenestene i realiteten er underbudsjettert».

Nå har altså et Ap-ledet byråd vedtatt de samme kuttene, uten at noen utredning om tjenestene er underbudsjettert er lagt frem.

— Byrådets plikt

Gruppeleder for Ap i bystyret, Rune Bakervik, viser til at det er byrådet som har vedtatt de nye tidsnormene for hjemmetjenestene.

— Det har byrådet gjort, slik bystyrets flertall ba om i juni. Det er byrådets plikt, sier han.

- Men nå er det et nytt flertall i bystyret. Likevel vedtar et Ap-ledet byråd det Ap var sterkt skeptisk til i sommer?

— Der må jeg henvise til byrådet. Men vi i bystyret skal følge nøye med. Dersom det viser seg at brukere ikke får det tilbudet de har krav på, skal vi ta initiativ til å endre dette, sier Bakervik.

- Ikke mulig å unngå

Byrådsleder Harald Schjelderup var syk med omgangssyke onsdag, men skriver i en sms at Ap sluttet seg til hovedprinsippene i juni, og derfor ikke har snudd. Hans politiske rådgiver, Karina Asbjørnsen, sier at det er blitt utredet om det var mulig å unngå denne effektiviseringen.

— I juni ba Ap om at det måtte ses nøye på om det var en måte å unngå dette på. Det er gjort, og man har konkludert med at effektiviseringen er nødvendig, sier hun.

Også hun avviser at dette er en måte å få budsjettet til å gå opp.

— Vi bruker ikke mindre penger til hjemmetjenester på grunn av dette, men vi klarer kanskje å forhindre et stort overforbruk, sier hun.

Mer fra bystyret:

Publisert: