September: - Ikke mer skattNovember: Øker skatten

Ikke høyere eiendomsskatt, gjentok Harald Schjelderup flere ganger i valgkampen. Men byrådet øker likevel skatten med 25 millioner.

LA FREM BUDSJETT: Finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) og byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Løftebrudd, sier Martin Smith-Sivertsen (H).

Les mer om hans reaksjon her:

Les også

Høyre: – Løftebrudd fra Ap

Eiendomsskatt var et hett tema i valgkampen, og Høyre prøvde flere ganger å vise at det var en forskjell på dem og Ap, til tross for at Høyre-byrådet hadde gjeninnført skatten med høye takster.

Smith-Sivertsen viste til at Høyre ikke ville øke de reelle inntektene av skatten. Når eiendomsprisene øker, vil normalt skatteinntektene også øke, så lenge skattepromillen ligger fast. Derfor la det forrige byrådet inn en liten reduksjon av promillen fra 2.6 til 2.5 i sitt budsjettforslag.

Her får du alle detaljer om budsjettet:

Les også

Milde gaver betales med økte avgifter

— Må justere promillen

Da Schjelderup ble utfordret på denne forskjellen i valgkampen, benektet han flere ganger at Ap ville øke eiendomsskatten, også når man snakker om den såkalte provenyen, det vil si inntekten.

— Blir det en vesentlig økning i boligverdiene, må vi justere promillen eller se på bunnfradraget. Det er totalinntektene til kommunen som er viktig her. Det skal ikke bli mer skatt for den enkelte, sa Schjelderup til BT 9. september.

Dagen etter stiller han i debatt:

— Bare for å ha sagt det, og la meg gjenta dette nok en gang, Martin; det er uaktuelt for Ap å øke eiendomsskatten, sa Schjelderup i den NRK-sendte debatten.

Signerte løfte

Etter debatten fikk BA ham til å signere på følgende løfte: «Jeg garanterer at eiendomsskatten ikke vil øke om jeg blir byrådsleder i Bergen».

BA spurte ham også direkte om han da tenkte på promillen eller provenyen:

- Når eiendommene øker i pris fremover, vil også takstene øke og dermed eiendomsskatten. Vil Schjelderup justere for det?

— Ja. Da vil vi enten øke bunnfradraget eller redusere satsen, svarte Schjelderup.

Promillen består

Da det nye byrådet la frem sitt budsjett torsdag, var det klart at satsen likevel vil være 2,6 promille neste år. Det gjør at skatteinntektene øker med 25 millioner kroner neste år i forhold til i år, og i forhold til det forrige byrådets budsjett.

Totalt vil kommunen få inn rundt 765 millioner kroner i eiendomsskatt i 2016. Økningen av skatten utgjør rundt 3,4 prosent fra 2015 til 2016.

Kutt i hjemmetjenestene:

Les også

KrF-topp raser mot eget byråd

Schjelderup benekter likevel at dette er et løftebrudd.

— Vi opprettholder samme sats som vi har i år. I den politiske plattformen til byrådet lover vi at den ikke skal øke. Og dersom inntektene fra eiendomsskatten øker kraftig vil vi vurdere å gjøre justeringer, for eksempel å øke bunnfradraget. Dette må vi komme tilbake til neste år. Justeringen vi gjør neste år, er akkurat lik som prisstigningen, sier han.

- Men da Høyre og Frp la frem sitt budsjett, sa dere i Ap at dere ikke ville gjøre om og øke skattepromillen?

— Vi gjør det vi har vedtatt i vår politiske plattform. Promillesatsen skal ikke øke. Når boligverdien stiger, som kanskje utgjør to til tre prosent neste år, utgjør det bare noen kroner for den enkelte. Det er innenfor det vi har sagt, og fullt ut forsvarlig, sier Schjelderup.

- Snakket om satsen

ØKER P-AVGIFTEN: - Vi ønsker å få ned biltrafikken, og da er det naturlig at parkeringsavgiftene også følger dette, sier Dag Inge Ulstein (KrF).

Også Dag Inge Ulstein (KrF) sa 23. september at hans parti ikke ønsket å gjøre om på den foreslåtte reduserte satsen for eiendomsskatt, for slik å skaffe større inntekter. Nå er han finansbyråd.— Vi øker ikke satsen for eiendomsskatt, så der holder vi det vi har lovet. Vi har vært tydelig på det hele veien, at det har vært satsen det har vært snakk om. Det er klart at det er en generell lønns- og prisvekst i samfunnet, og at verdistigningen på boliger gjør at vi får noen økte inntekter. Vi mener det er bedre å ta ut den gevinsten i stedet for kutt som rammer dem som trenger det mest, sier Ulstein.

Dyrere parkering og byggegebyr

Det er ikke bare eiendomsskatten som blir litt høyere neste år.

Parkeringssatsene til Bergen Parkering øker med 20 prosent fra 1. januar 2016. Det gir en merinntekt på 10 millioner kroner.

— Vi ønsker å få ned biltrafikken, og da er det naturlig at parkeringsavgiftene også følger dette, sier Ulstein.

El-bileiere kan glede seg over at de bare må betale halv pris i parkeringshusene.

Byggesaksgebyrene øker også, med 13,5 prosent i 2016. Det gir fem millioner kroner mer i inntekter enn det forrige byrådet hadde.

Disse mister støtte:

Publisert: