Høyre: - Løftebrudd fra Ap

Lite fornøyd med at eiendomsskatten vil stige.

- INGEN PRIORITERING: Høyretopp Martin Smith-Sivertsen mener det nye byrådet er for dårlige til å prioritere. Det tror han vil slå tilbake for dem senere.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Eiendomsskatten blir noe høyere for den enkelte bergenser. På den måten skal Arbeiderpartiet, KrF og Venstre reversere mange av kuttene som Høyre og Frp foreslo i sitt budsjett tidligere i dag. Det kom frem da det nye byrådet i Bergen la frem sitt budsjett torsdag.

Høyretopp Martin Smith-Sivertsen fulgte budsjettfremleggelsen torsdag fra sitt kontor på rådhuset. Han mener byrådet gjør en stor feil.

— De bruker penger på alt. Det gir ingen prioritering, sier han.

— Det eneste som prioriteres er at eiendomsskatten går opp og opp og opp, sa han.

- Løftebrudd

Da Høyre og Frp la frem sitt budsjett tidligere i høst reduserte de promillesatsen på eiendomsskatten med 0,1 for å veie opp for at boligverdien trolig øker. Med en uendret promillesats vil eiendomsskatten trolig stige for bergensere neste år i kroner og øre.

Det er den siste versjonen det nye byrådet nå går for.

— Dette er et løftebrudd fra Arbeiderpartiet, sier Smith-Sivertsen, og viser til at Schelderup har sagt at eiendomsskatten ikke skal øke for bergenserne.

Smith-Sivertsen tror ikke Arbeiderpartiet tar inn over seg hvordan eiendomsskatten påvirker folk.

— Nivået på eiendomsskatten nå, er ikke uproblematisk, sier han.

- Risikofylt

Han tror også det nye byrådet vil få problemer i årene som kommer.

— Dette budsjettet bærer bud om at de har problemer med å prioritere. De er bare opptatt av å legge penger tilbake. Det gir en større risiko i fremtiden, sier Smith-Sivertsen.

Nekter for løftebrudd

Schjelderup nekter for at endringen i eiendomsskatt er et løftebrudd.

— Vi opprettholder samme sats som vi har i år. I den politiske plattformen til byrådet lover vi at den ikke skal øke. Og dersom inntektene fra eiendomsskatten øker kraftig vil vi vurdere å gjøre justeringer, for eksempel å øke bunnfradraget. Dette må vi komme tilbake til neste år. Justeringen vi gjør neste år, er akkurat lik som prisstigningen.

— Men da Høyre og Frp la frem sitt budsjett og justerte satsen ned, sa dere i Ap at dere ikke ville gjøre om på det?

— Vi gjør det vi har vedtatt i vår politiske plattform. Promillesatsen skal ikke øke. Når boligverdien stiger, som kanskje utgjør to til tre prosent neste år, utgjør det bare noen kroner for den enkelte. Det er innenfor det vi har sagt, og fullt ut forsvarlig, sier Schjelderup.

Han reagerer også på Smith-Sivertsens påstander om manglende prioritering.

— Vi prioriterer de utsatte gruppene som ble hardt rammet av kuttene til det forrige byrådet, sier Schjelderup.

Publisert: