Mulighetenes by

Lokaler på gateplan rommer et stort potensial. Det bør bli forbudt å la dem stå tomme.

Simone og Erlend Aalbæk Høyersten savner konkrete tiltak for de mange tomme næringslokalene i Bergen. Selv har de etablert galleri i Bybanens gamle kontorer på Kronstad.
  • Simone og Erlend Aalbæk Høyersten
    Kunsthistorikere og innehavere av Høyersten Contemporary
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Den ene av oss er bergenser, men har bodd ni år i Aarhus, Danmark. Den andre er dansk, men hadde en sterk dragning mot Bergen, mot fjellene, været og menneskene her. I januar 2023 innvandret vi til Norge, men først og fremst til Bergen, for å skape et stort galleri for samtidskunst.

Hvorfor? Fordi det er vanskelig, men også fordi potensialet er stort her.

Når man snakker om byutvikling og arkitektur, snakker man gjerne om hva som bygges eller skal bygges. Det kan bety at man begynner i feil ende. Arkitektur er viktig, men det skaper ikke liv i seg selv.

Det er like viktig å se på eksisterende bygningsmasse, ivareta og konkret bruke den for å skape noe som er «viktig for byens helhet». Vi er enige i at god eller dårlig arkitektur er utslagsgivende for hvordan en by oppleves, som det står i Bergens byformingstrategi. Men det er i det politiske håndverket byen formes.

For å få nytt liv i tomme lokaler bør man endre lovverket angående bruksformål, legge føringer for huseiere og minimere den kommunale behandlingstid, mener innsenderne.

Noe allerede eksisterende bygningsmasse som man kunne begynne med, er de mange tomme næringslokaler i Bergen. Det er problematisk, men også en mulig løsning på flere av de utfordringer byen har.

Vi vet at byarkitekten har påpekt problemet med tomme næringslokaler i Bergen sentrum – og hvordan dette påvirker opplevelsen av byen negativt. Men vi savner strengt tatt tydelige forslag til tiltak.

Tomme lokaler er ikke bare et problem/potensial i det gamle Bergen sentrum, men også i tilstøtende bydeler, som på Danmarks plass, Kronstad, Laksevåg, Nordnes og Sandviken. Ikke et ondt ord om massasjeklinikker, kjøreskoler og kebab-restauranter, men mulighetene og forventningene burde være større.

Et viktig tiltak, som alle involverte vil tjene på i det lange løp, er å endre lovverket angående bruksformål, legge føringer for huseiere, men også minimere den kommunale behandlingstid.

Det siste er berørt av Martin Sande, jurist, i en kronikk i BT 9. mars 2023. «Det viktigste for å hindre tomme lokaler, er å gjøre det lovlig å bruke dem.» Det må bli kortere vei og færre hindringer fra idé til ferdig produkt, med andre ord. Dette er nok en del av løsningen. Men netthandel og kjøpesentre fører til butikkdød i de fleste europeiske byer. Det betyr at man må prissette byens kvadratmeter på en ny måte. Fraværet av autentisk byliv koster for mye for mange over lengre tid.

En kolossal effekt, som krever politisk vilje og visjoner, vil være at det blir ulovlig å la lokaler på gateplan stå tomme. Hva om det i urban struktur ikke var tillatt å la lokaler stå tomme i mer enn tre måneder av gangen? Hva om huseiere ble pålagt å leie ut i minimum ti måneder? Dette er det kun kommunen som kan regulere.

Kreativ næring trenger ofte fordelaktige betingelser for å kunne lykkes, men all forskning viser at det har en stor positiv effekt for annen næring.

Jægersborggade på Nørrebro i København har endret seg fra «dodgy til hip», ifølge Visit Denmark.

Koordinerte tiltak har hatt voldsom positiv effekt andre steder. For eksempel har Jægersborggade i København i de seneste år utviklet seg fra å være et sted for kriminalitet og narkohandel, til å bli en at de mest trendy gatene i Danmark, med Michelin-restauranter, vinbarer, designverksteder og vintagebutikker. Det har blitt et univers som tiltrekker seg mennesker.

I møtet med norsk byråkrati, dagligvarebutikker og skjenkeregler var det lett å savne Danmark. Man kan spørre seg om hva man får ved å flytte til Bergen. Landskapet skaper en fantastisk ramme, men kan også gjøre at vi glemmer selve byen som fenomen. Ja, byen har potensial, men den har et stykke igjen før man kan konkurrere med våre skandinaviske søster-storbyer.

Det skjer enormt mye i denne byen, og det er en vilje. Men byen har flere større problemer slik vi ser det: Bergen vokser ikke fort nok, kloke hoder forsvinner ut av byen, fortetningen av aktivitet er for lav, og bergenseren er for selvgod.

Bergen er ikke verdens beste by, og for mye kjærlighet kan virke begrensende, skriver innsenderne.

Gleden over å ivareta og opprettholde status quo er en tilbøyelighet man som oftest ser i konservative kretser, men i Bergen ser det ut til å være en bredt anlagt holdning, uansett partipolitisk tilhørighet, kulturelt ståsted eller klassebakgrunn.

Bergen er ikke verdens beste by, som det hevdes – oftest i utide. For mye kjærlighet kan også virke begrensende for utvikling, for kjærlighet gjør som kjent blind. Skal et romantisk forhold leve og trives må det dyrkes, utfordres og utvikles. Så også med forholdet mellom menneske og by.

Det må utvikles, og det må jobbes målrettet politisk. For en periode kan det også bety upopulære tiltak.

Bør det bli forbudt å la næringslokaler stå tomme?

Hva vil du skrive om? Send et innlegg til debatt@bt.no! Usikker på hvordan en gjør det? Se tips på denne siden.

Publisert: