Nei, Nygårdsparken er ikke bedre egnet som russcene

Har noen glemt hvordan det var i parken?

Robert Bergersen Skaar reagerer på uttalelser fra politileder Morten Ørn om at Nygårdsparken var mer egnet enn Vågsbunnen som russcene.
  • Ambulansearbeider og Foretaktillitsvalgt Delta Helse Bergen
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg leser artikkelen i BT 23. april fra debattmøtet om Vågsbunnen, og de siterte kommentarer fra politiets Morten Ørn rundt det å stenge Nygårdsparken i 2014. Han sa at han nesten angret på stengingen. Han er neppe feilsitert, siden BA trykket samme sitat.

Forhåpentligvis er sitatet tatt ut av kontekst. Dette blant annet siden han i april 2023 hevdet at å flytte en russcene ikke løser noe. Og at tiltak som faktisk fungerer, er sammensatte og tverrfaglige.

I fjor var han på trygg kunnskapsbasert grunn, og det var lett å være enig. Men siden dette også kan oppfattes som en prøveballong, så er det viktig å ta luften ut av ballongen med en gang.

Innsenderen kaller tiden før rusmiljøet ble flyttet fra Nygårdsparken for «krigsårene». Ikke et forsvarlig arbeidsmiljø for ambulansepersonell, skriver han.

Å flytte russcenen tilbake til Nygårdsparken (eller andre bortgjemte steder) vil være livsfarlig for noens sønn og noens datter. Overdosene vil stige, og med det overdosedødsfallene. I tillegg vil risikoen for ambulansepersonell og andre i innsats øke.

At Nygårdsparken ble stengt, har reddet liv. Koblet sammen med andre gode tiltak så har overdosene med opiater falt i Bergen. Det var et helt tydelig fall da parken ble stengt. Antallet dødsfall som følge av overdose ble halvert fra 2014 til 2015.

Jeg husker «krigsårene», spesielt fra 2010 til Nygårdsparken ble stengt i 2014. Det fremstår som om vi kanskje har glemt noe av kunnskapsgrunnlaget vi da hadde. Rus- og markedssituasjonen i Nygårdsparken var som en scene hentet fra Dantes Inferno.

Slåssing, overgrep og overdoser. Og bakken var overstrødd med nåler. Slik minnes innsenderen perioden 2010–2014.

Det var slåssing, overgrep og branner, og mens ambulansepersonellet pustet for en, så døde en annen sakte bak en busk. Det var mørkt, vått og gjørmete. Bakken var overstrødd med nåler, og man kunne ikke sette kneet ned en eneste plass. Gjerdet var verneverdig, så vi fikk ikke rømningsveier. Gatebelysningen ble knust raskere enn man fikk skiftet den ut. Forslag fra mannskapene om å bytte ut gjørmen med for eksempel grus, eller å rydde vegetasjon, ble møtt av døve ører.

Jeg gikk den gang så langt som å si at dette ikke var forsvarlig arbeidsmiljø for ambulansepersonellet. På grunn av eskalerende aggresjon, frustrasjon og vold måtte vi etter hvert ha to ambulanser på hver tur, eller tilkalle politiet som bistand. Jeg tror IKKE politiet har ressurser til en ny slik periode. Og for å være helt tydelig: Skal noen OPPRETTE en ny russcene i Bergen, så SKAL ambulansepersonellet ha et forsvarlig arbeidsmiljø der også.

 Å flytte tilbake til parken vil være livsfarlig, mener ambulansearbeideren.

Det finnes ingen enkel kvikk-fiks på Bergens rus-utfordringer. Men vi vet hva som hjelper, og vi har erfart hva som ikke nytter. Så fortsett det gode tverrfaglige arbeidet som eksisterer, og styrk ALLE ledd av tilbudene. Dette mente Morten Ørn i april 2023, og jeg håper han mener det fortsatt.

Bare et tips til alle gode krefter til slutt: Husk brukermedvirkning. Det heter tross alt pasientens helsetjeneste.

Hva synes du om Norges ruspolitikk?

Publisert: