Folk løper i villrede i byen vår!

Hva er egentlig byens beste løperute?

Innsenderen på løpetur i Hordnesskogen.
  • Bergen
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Stadig flere løpere er å se rundt omkring i byen vår i takt med våren og bedre løpevær. Noen forbereder seg sikkert til Bergen City Marathon, mens andre bare vil avreagere fra en vanskelig arbeidsdag eller ektefelle. Hva vet jeg?

Uansett er det mange gode grunner til å løpe. Men hva er egentlig byens beste løperute? Bergen har jo mye å by på når det gjelder turer. Som den ivrige mosjonist jeg er, så tester jeg litt ulike ruter i den vakre byen vår.

En god løperute er skjermet for biltrafikk, den har grusunderlag, fin utsikt, og helst har den flat løypeprofil for god flyt og passelige kilometertider. Dessuten er det fint om det er en rundløype – altså at du slipper å løpe samme vei frem og tilbake. Også et pluss hvis det er mange andre løpere der.

8

Osbanetraseen

Løper du langs den gamle Osbanen, får du glimt av jernbanehistorie. Her på Stend stasjon.

Glimtvis fin løype med flat løypeprofil, men løpeopplevelsen blir stykkevis og delt. I det ene øyeblikket løper du i naturskjønne omgivelser, men i neste øyeblikk må du løpe gjennom det farlige krysset ved Titlestadvegen. Innimellom må du løpe langs tungt trafikkerte veier. Minus for asfaltunderlag.

Pass deg også for syklister i stor fart her. Løypen er grei nok til hverdagsløping. Hvis du legger alle løpeturene her, så er du sannsynligvis en ensporet person som bare spiser én type pålegg på skivene eller bare ser NRK1.

7

Fjellveien

Om kvinnene brukte karbonsko da dette udaterte bildet ble tatt i Fjellveien, er tvilsomt.

Dette er byens mest oppskrytte joggeløype. Hvis du lytter til Fjellveivisen mens du blar gjennom bilder fra løypen, så kan du bli helt hjertevarm og tenke at du aldri skal løpe noen andre steder enn dette. I praksis er det annerledes.

Jo da, den kommer på listen blant de beste løypene nettopp på grunn av utsikten, men den har noen klare minus.

For det første er løypen kort. Her snakker vi under fem kilometer. Den har noen veldig bratte partier, og dessuten havner du fort i konflikt med biltrafikk på veien til/fra. Fortau var et fullstendig ukjent begrep da området ble bygget.

6

Ortuvannet rundt

Med en lengde på 1,3 km kan Ortuvannet rundt egne seg for litt lengre intervaller.

Nå snakker vi! Dette er en flat løype rundt et nydelig vann. Her kan man få ro i sjelen mens man løper. Ikke en bil i sikte. Derimot fugler, vaiende trær og en sildrende bekk.

Minus er at løypen er kort. Den korteste på listen, faktisk. Den er bare 1,3 kilometer rundt. Dermed blir den folksom og litt hektisk hvis du kommer der samtidig som alle hundene som skal på tur når hundeeierne er ferdige med middagsluren.

5

Fyllingsdalstunnelen

Knut Høibraaten fra podkasten «Knut løper» har brukt sykkeltunnelen hyppig. Her med trener Stig Carlson og medløper Christoffer Schjelderup (til h.).

Den nye tunnelen mellom Minde og Fyllingsdalen har revolusjonert alt som heter løping i Bergen. Her kan man løpe tørt og fint i all slags vær. Dette kommer til å gi utslag på snittiden på BCM med den vintertreningen der.

Løypen har tartandekke og eget felt adskilt fra syklistene. Genialt i vinterhalvåret og når høststormene herjer. Den fortjener likevel ikke helt topplassering, siden ingen har lyst til å trene i en tunnel i sommerhalvåret.

4

Store Lungegårdsvannet

Store Lungegårdsvannet er et populært sentrumsalternativ. Her trener Stein Henrik Olaussen til maraton.

Et sted å bli inspirert! Her treffer du alltid mange løpere i all slags tempo. De siste ti årene har dette blitt et stadig bedre løpested med gangveier og broen ved brannstasjonen.

Dessuten er Nygårdsparken innen rekkevidde hvis du vil ta fem minutter på en benk i vakre omgivelser etter treningsøkten. Eneste minus er at det er asfaltdekke nesten hele veien.

3

Kanadaskogen

Bruker du Kanadaskogen, er du i celebert selskap. I 1897 var nemlig keiser Wilhelm 2 av Tysland på besøk i «Lappeleiren», et mislykket forsøk på å skape en turistattraksjon med samer i Bergen. På bildet trener Anette Brurås i 2018.

Her fins det så mange muligheter at du kan gå deg vill, men hold deg gjerne til lysløypene, grusveiene og de oppmerkede løypene. Det fins utallige stier man kan oppgradere løpeturen med – gjerne helt impulsivt.

Kanadaskogen passer for alle. Det er så mye plass her at du kan løpe naken hvis du vil, men unngå i så fall flått-sesongen. Det som trekker ned, er at du alltid vil treffe på monsterbakker – enten du starter fra Fyllingsdalen, Nipedalen eller Tennebekken. Dette ødelegger flyten i løpeturen.

2

Løvstien

Løvstien har blitt byens siste attraksjon etter at siste delstrekning åpnet for noen uker siden.

Stedet der du løper fra A til B! Flott underlag og nydelig utsikt. Høydeprofilen er godkjent. Man må bare huske på å løpe med små skritt i oppoverkneikene, så holder man flyten.

Dette er stedet hvis du liker å se og bli sett mens du trener, så ta på deg din fineste treningsjakke. Det har i hvert fall vært veldig mange mennesker der i det siste. Muligens fordi løypen er nyåpnet. Det vil vise seg. Eneste minuset er at det ikke er en rundløype.

1

Hordnesskogen

Hordnesskogen inneholder en rekke løypealternativ av ulik distanse.

Her kan du la favorittfargen bestemme veivalget! Det fins nemlig så mange rundløyper at de er merket med farger på det store kartet ved parkeringsplassen. Kall det gjerne en slags meny.

Den lengste løypen (blå) er cirka åtte kilometer, men du kan kombinere med en av de kortere rundløypene hvis du vil ha en lengre tur uten å repetere samme løypen. Bergens beste sted å løpe.

Publisert: