Trumps sunne advarsel

Hvis Trump mente det han sa i 2020, er det grunn til å ønske ham nye fire år i Det hvite hus.

«Nato er død, og vi vil forlate Nato», skal Donald Trump ha sagt i 2020. Hvis det skjer, vil diplomati og kompromiss igjen komme på dagsordenen, mener innsenderen.
  • George Chabert
    Professor, NTNU
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Du må forstå at dersom Europa angripes, vil vi aldri komme og hjelpe og støtte dere», skal Donald Trump ha sagt til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i 2020. «Forresten, Nato er død, og vi vil forlate Nato, vi vil slutte i Nato», tilføyde Trump.

Kommentatoren i Dagens Næringsliv kalte den meget sunne og fornuftige advarselen for «Trumps syke advarsel» (DN 10. januar). Han mente – med rette – at «Brussel er ganske skrekkslagen med tanke på at Trump kan komme tilbake som USAs president».

Men realiteten er at om Donald Trump skulle mene oppriktig det han sa i 2020, ville det være den alle største grunn til å ønske nye fire år med Trump i Det hvite hus.

Russland føler seg truet av en militærallianse som vokser og vokser, skriver historiker George Chabert.

Menneskeheten har vært historiens mest vellykkede dyreart. Grunnen er at vi ikke satser alt på vold, i motsetning til de aller fleste dyr. Medmenneskelighet, altruisme, gavmildhet, offervilje – dette er ikke kun moralske dyder, men først og fremst vellykkede overlevelsesstrategier.

En løve kan dominere flokken til sin fordel, men om sykdom eller alderdom svekker ham, er det løvens overlevelse som står på spill. I en sosial ordning der makt er avgjørende, kan kun et mindretall blomstre og reprodusere seg.

Mennesker har utviklet alle slags strategier for å unngå vold, som internasjonale lover, styringsorganer, domstoler og diplomati. Men vi har ikke avskrevet voldsbruk, og i krisetider er vold en fristelse.

Europa har roet seg ned etter blodbadet i andre verdenskrig, som kostet rundt åtti millioner mennesker livet. 80.000.000! Dessuten var det også fare for at en ny verdenskrig ville bety slutten på menneskeheten. Den sovjetiske «Tsar Bomba», testet i 1961, var 1570 ganger kraftigere enn de to bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, til sammen.

Kollapsen av Sovjetunionen i 1990-årene og den tilsynelatende grenseløse amerikanske militærmakten har fått europeere til å kaste alle hemninger. Mikroskopiske land som de baltiske statene gjør alt for å provosere sin mektige nabo, slik smågutter gjør når de føler seg beskyttet av storebror. Militært ubetydelige land som Norge, Sverige og Finland ofrer gjerne livet til millioner i en krig som mest sannsynlig vil bli til en atomkrig.

Les også

Debattinnlegg: Militærøvingar til himmels

Russland føler seg truet av en militærallianse som vokser og vokser, og har endret sin atomstrategi. Nå kan landet ty til atomvåpen om Russlands overlevelse er på spill. Og det vil være tilfelle om Nato angriper Russland.

Det motsatte, altså at Russland, med kun 140 millioner innbyggere, skulle finne på å invadere Europa med sine rundt 500 millioner innbyggere, er simpelheten absurd: I to år har Russland vært i krig mot Ukraina med knapt 40 millioner mennesker. Skulle de nå starte en krig mot tretti land med til sammen fem hundre millioner mennesker?

Så lenge makthaverne i Europa er overbevist om at de kan støtte seg på USA, er krig mot Russland en klar mulighet. Derimot, hvis de europeiske lederne blir tydelig informert av den amerikanske presidenten om at hvis de fremprovoserer eller starter en krig, slik de gjorde i 1914 og i 1939, «vil vi aldri komme for å hjelpe og støtte dere», kan vi være sikre på at denne krigsretorikken vi i dag blir pepret med, vil stoppe umiddelbart. Diplomati og kompromiss vil på nytt være på dagsordenen.

Derfor er Donald Trump i dag det beste kortet for fred i Europa.

Publisert: