Filippinene bekrefter drap på canadisk gissel

Filippinske myndigheter bekrefter at det canadiske gisselet Robert Hall ble likvidert av Abu Sayyaf-geriljaen mandag. Et avkappet hode er funnet i byen Jolo.

GISLER: Arkivfoto av de to canadiske gislene, John Ridsel til høyre og Robert Hall til venstre. Begge er nå drept av gisseltakerne.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hall ble tatt som gissel sammen med sin filippinske kjæreste, en landsmann og Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad (56) i september i fjor.

Løsepengekravet for Hall gikk ut i for to måneder siden. Den andre canadieren, John Ridsdel, ble likvidert av geriljaen i april.

— Dette er brutalt og meningsløst drap, sier presidentens talsmann Hermino Coloma. Regjeringen har lovet å få en slutt på det de kaller et terrorregime.

Eneste gjenlevende

Kjartan Sekkingstad og Halls filippinske kjæreste Marites Flor er nå de eneste gjenlevende av gruppen som ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene.

— Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på Robert Hall på Filippinene. Drapet, begått av terrorgruppen Abu Sayyaf, må møtes med avsky og fordømmelse, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Børge Brende.

— To gisler sitter fortsatt i fangenskap og våre tanker går også til de gjenværende gislene og dere familie og pårørende. Fra norsk side fortsetter innsatsen for å finne en løsning for de gjenværende gislene, sier Brende.

Terrorekspert Jan Oskar Engene, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, frykter at det ser mørkt ut for Sekkingstad.

— Jeg skulle gjerne svart det motsatte, men det ser stadig mer alvorlig ut for ham, sier Engene til NTB.

Mulig kontakt

Hvorfor gisseltakerne har likvidert de to canadierne, men hittil har valgt å holde Sekkingstad og Flor i live, er han usikker på.

— Det tør jeg ikke å spekulere på, sier Engene. Han utelukker ikke at Norge har etablert en eller annen form for kontakt med Abu Sayyaf-geriljaen, men tror ikke det forhandles om løsepenger.

— Norge har tidligere vært involvert i fredsforhandlinger med andre grupper i området, og jeg vil tro at ethvert land som har slike kontakter, har visse kanaler som kan benyttes, sier Engene.

Snakket med broren

Før Hall ble drept, lot gisseltakerne både ham, Flor og Sekkingstad snakke med avisa Inquirer.

— Vi gjør vårt beste, men det er ikke nok til å innfri kravene deres. Vi holdes helt i mørke. Jeg aner ikke hva som skjer, sa Sekkingstad, som fortalte at han hadde fått ringe til broren sin i Norge søndag kveld.

Flor kom med en følelsesladd appell til Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte under samtalen med Inquirer.

— Jeg ber Duterte om hjelp. Vær så snill å hjelpe oss. Vi kjemper hver eneste dag. Jeg er den eneste (av gislene) som forstår hva de (gisseltakerne) sier, og jeg hører at de planlegger å halshogge oss, sa hun. (©NTB)

Publisert: