Hydro Rein inn i 25 vindkraftprosjekter

(E24) Hydros fornybarselskap kjøper en andel i 25 vindkraftprosjekter som utvikles av svenske IOWN Energy. Hvis alle bygges ut kan de levere tilsvarende fem prosent av Norges strømforbruk.

Dette er vindkraftverket Tonstad i Agder, som drives av Norsk Hydro. Nå har Hydros fornybarselskap Hydro Rein sikret seg en stor portefølje av vindkraftprosjekter i tidlig fase i Sverige og Norge.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Hydro Rein tirsdag morgen.

Selskapet kjøper en andel på 80 prosent av de 25 prosjektene som er under utvikling i Norge og Sverige, mens IOWN Energy beholder 20 prosent.

Selskapene opplyser ikke om kjøpesummen.

Porteføljen som Hydro nå blir medeier i består av 23 prosjekter i Sverige og to i Norge. Hvis alle disse prosjektene blir realisert, vil de få en samlet effekt på 2,4 gigawatt.

Ifølge Hydro kan dette gi en total årlig strømproduksjon på 7,6 terawattimer (TWh), eller om lag fem prosent av Norges kraftforbruk. Norge forbruker rundt 135–140 TWh årlig.

Les også

Her vil de sprenge vekk flere øyer

Det vil imidlertid ta tid å få utviklet og bygget ut disse prosjektene, opplyser Hydro Rein.

– Vi gjør dette kjøpet for å bygge opp en portefølje i Norge og Sverige. Dette er en stor portefølje med potensielle vindprosjekter i Sverige, samt to i Norge. Prosjektene er i en tidlig fase, så det er et langt løp før de er ferdige, sier Tor-Ove Horstad, leder for Hydro Rein i Norge til E24.

– Er dette større eller mindre anlegg?

– De varierer i størrelse, men dette er stort sett mellomstore prosjekter.

Hydros opprinnelige plan var å børsnotere Hydro Rein. Noteringen ble utsatt og siden droppet etter at australske Macquarie nylig avtalte å kjøpe 49,9 prosent av selskapet og skyte inn flere milliarder kroner. Nå er det usikkert om det blir noen børsnotering, men Hydro utelukker ingenting.

Håper å komme i gang før 2030

Ifølge Hydro er det signert et betydelig antall grunneieravtalene for prosjektene, som er i en tidlig utviklingsfase. Målet er å gjøre de første investeringene før 2030.

– Vi ønsker å komme tidlig inn for å sette vårt preg på hvordan prosjektene utvikles. Vi ønsker å utvikle kraft til bruk i industri, i tett dialog med myndigheter og berørte parter, sier Horstad.

Les også

Ole kan bli rik. Men han nekter å selge.

– Det har vært mye motstand, hvor stor sjanse er det for at disse prosjektene blir realisert?

– Det er det umulig å si noe om i dag. Men vi tror at ved å sikre at dette utvikles i tråd med den måten Hydro har utviklet prosjekter på i alle år i Norge, så er sjansen til stede, sier Horstad.

– Også motstand i Sverige

Det er mye motstand mot vindkraft i Norge, understreket bransjeorganisasjonen Wind Europe nylig i en rapport med statistikk for fjoråret.

«I Norge har sterk lokal motstand og lovverk som tillater lokale myndigheter å blokkere prosjekter ledet til mørke utsikter for landbasert vindkraft», skriver Wind Europe.

Norge har nylig strammet inn på lovgivningen for å gi kommunene større påvirkning over vindkraftutbygginger.

Les også

Dette området har skapt full krangel

– Er det mindre motstand i Sverige enn i Norge?

– Det er også motstand i Sverige. Det er vanskelig å måle hvor motstanden er størst. Det viktige er hvordan man angriper dette og forsøker å skaffe forståelse for behovet og hvordan det faktisk blir utbygget, sier Horstad.

Hydro Rein har fra tidligere 1,05 gigawatt under utvikling i Sverige. Blant annet har selskapet utviklet prosjektet Stor-Skälsjön sammen med det svenske selskapet Eolus.

I Norge har Hydro Rein fornybarprosjekter på omtrent 0,7 gigawatt.

Publisert: