Resultatfall for Norsk Hydro

Norsk Hydro leverer svakere justert resultat i fjerde kvartal 2023 enn året før, og svakere enn ventet. Selskapet vil gi syv milliarder til aksjonærene i form av utbytte og tilbakekjøp.

Ferske tall fra Norsk Hydro viser et svakere fjerde kvartal 2023 enn samme periode året før, blant annet etter fallende priser. Dette bildet er fra Hydro Karmøy.
Publisert: Publisert:

Saken oppdateres.

Tallene kommer frem i en fersk kvartalsrapport fra aluminiumskjempen, som den siste tiden har opplevd krevende markeder og svekkede resultater.

Norsk Hydro leverer justert brutto driftsresultat (ebitda) på 3,7 milliarder kroner i fjerde kvartal.

I samme kvartal året før var justert ebitda på 7,18 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet justert ebitda på 4,29 milliarder kroner, ifølge et snitt av estimater fra 14 analytikere som Norsk Hydro har publisert på sine nettsider.

Selskapet mener selv at det justerte tallet gir det beste bildet av den underliggende driften i selskapet.

– Utfordrende markeder medfører svakere resultat i fjerde kvartal 2023, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro i en melding.

Hydro peker på lavere priser på aluminium og råvaren alumina, samt lavere volumer innen ekstrudering og resirkulering. Selskapets faste kostnader steg, og bidraget fra kraftsalg falt.

På den positive siden falt råvarekostnadene, marginene i ekstrudering bedret seg, og Hydro noterer seg for positive valutaeffekter.

Skriver ned for nær 5 mrd.

I rapporten skriver Hydro at markedet har tatt seg noe opp, og at selskapet skriver ned verdier for 4,9 milliarder kroner, knyttet til svakt marked for råvaren alumina og usikkerhet rundt kraftprisen for det deleide aluminiumverket Tomago i Australia.

Hydro hadde tidligere varslet at selskapet ville skrive ned verdier for 5,9 milliarder kroner i resultatet for fjerde kvartal grunnet et svekket aluminamarked, knyttet til eiendeler som aluminaraffineriet Alunorte og bauksittgruven Paragominas i Brasil.

Selskapet foreslår utbytte på 2,50 kroner per aksje og to milliarder kroner til tilbakekjøp av aksjer. Dette gir til sammen syv milliarder kroner til aksjonærene, og tilsvarer om lag 81,5 prosent av justert resultat etter skatt for 2023, ifølge Hydro.

– Med en solid balanse, en sterk forbedringskultur og målrettede tiltak for å frigjøre kontanter fra arbeidskapitalen som overgikk tidligere estimater, foreslår vi et kontantutbytte til aksjonærene i tråd med våre retningslinjer for utbytte, sier Aasheim.

Hydro har mistet en viktig kraftavtale etter at det svenske vindkraftverket Markbygden Ett AB gikk inn i restrukturering. I fjerde kvartal fikk ikke Hydro levert et volum på 0,5 terawattimer (TWh), og for hele 2023 var det 1,3 TWh som selskapet ikke fikk.

«Hydro fortsetter arbeidet med å søke kompensasjon for volumene som ikke er levert», skriver selskapet.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro.

Trapper opp i resirkulering

Fram mot 2030 vil Hydro trappe opp vekstinvesteringene i ekstrudering og resirkulering. Selskapet vil også heve ambisjonene innen produksjon av fornybar kraft. Målet er å sikre ren kraft til attraktive priser i hele verdikjeden.

Hydro og Lyse har søkt om konsesjon for fem nye vannkraftverk i Røldal-Suldal, som kan gi 0,8 terawattimer (TWh) mer brutto årlig kraftproduksjon og øke effekten med 650 megawatt. Da kan selskapene produsere mer på kortere tid og bidra til å forsyne kraftsystemet i timer med høyt forbruk.

Hydro Rein har også inngått samarbeidsavtale med Årdal Energi om å utvikle fornybarprosjekter i Årdal.

Hydro har mål om brutto driftsresultat på 5-8 milliarder kroner i resirkuleringsvirksomheten innen 2030, og åpnet i fjerde kvartal anlegget Cassopolis i Michigan i USA. Det skal særlig levere metall med lave utslipp til kunder i bilindustrien.

Hydro har også bestemt seg for å satse på et resirkuleringsanlegg i Torija i Spania til 180 millioner euro.

Bekymret etter innstramming

I forbindelse med høstens statsbudsjett gikk Norsk Hydro, Elkem, Alcoa og fagforeningen Industri Energi (nå IE&FLT) hardt ut mot regjeringens innstramming av CO₂-kompensasjonen, en ordning som skal sikre at selskaper ikke flagger ut av Europa.

Norsk Hydro opplyste at selskapet ville få om lag én milliard kroner mindre i kompensasjon enn det ville ha fått uten innstrammingen.

– Jeg er kanskje først og fremst skuffet over manglende dialog, sa Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til E24 i oktober.

I høst inngikk Norsk Hydro og Macquarie partnerskap om å eie fornybarselskapet Hydro Rein. Hydro Rein ble da verdsatt til 3,68 milliarder kroner på gjeldfri basis, opplyste Hydro.

Publisert: