Drapssiktet ble pågrepet i fengselet

Mannen (35) har lenge hatt atferdsproblemer. Nå er han og en kamerat siktet for drap.

I FENGSEL: 35-åringen som er siktet for å ha drept sin bekjent, satt allerede i fengsel da han ble pågrepet lørdag. Mannen nekter straffskyld. Arkivfoto: Odd E. Nerbø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Sammen med sin 26 år gamle kamerat, ble den 35-årige bergenseren i helgen pågrepet for å ha drept en felles bekjent(41) i 2012.

35-åringen var allerede innsatt i fengsel da politiet pågrep ham lørdag, får BT bekreftet fra flere kilder.

Les også

- Vanskelig å avdekke «Judasdrap»

Les også

Ulset-saken: - Etterretning fra en annen sak ble vendepunktet

I september i fjor ble 35-åringen pågrepet for trusler mot politiet. På det tidspunktet hadde han flere saker som ventet på å bli iretteført.

Noen dager senere ble han varetektsfengslet fordi retten mente det var fare for at han ville begå nye kriminelle handlinger.

Mannen møtte mandag ettermiddag i Bergen tingrett, etter at politiet har siktet ham for forsettlig drap. Han sitter nå i varetekt i et annet fengsel.

Politiet mener at de to mennene bortførte den bekjente 41-åringen, og deretter gav ham en overdose med narkotika.

Har tatt betenkningstid

Ingrid Aksnes, som forsvarer mannen, ønsker ikke å kommentere saken, utover at mannen ikke erkjenner straffskyld. Hun sier at 35-åringen har tatt betenkningstid på om han vil anke varetektsfengslingen.

ÅSTEDET: I denne kjellerleiligheten ble den døde 41-åringen funnet en tidlig morgen i mai 2012. Nå mener politiet at mannen likevel ikke døde av overdose - men ble drept.

— Vi vil sette oss ned og gå nøye gjennom kjennelsen sammen, sier Aksnes.

Begge mennene er varetektsfengslet for fire uker, de to første i isolasjon.

«En av Bergens farligste»

Begge de to drapssiktede mennene er straffedømt en rekke ganger tidligere. 35-åringen har flere voldsdommer på seg, og i en dom fra 2007 blir han beskrevet av vitner som «en av Bergens farligste menn».

Ifølge en personundersøkelse fra Kriminalomsorgen i Hordaland fra samme år, fikk bergensmannen adferdsproblemer i tidlig alder.

I 1996, da han akkurat hadde fylt 16 år, ble han dømt for første gang, for tyveri.

Noen år senere, da han var tidlig i 20-årene, ble han dømt for grov vold ved at han nesten skar øret av en annen mann. Lagmannsretten beskrev voldsbruken som mishandling av torturistisk karakter.

Politiadvokat Trond Eide fortalte mandag at de har hatt problemer med å få vitner til å fortelle det de vet, fordi de er redde.

PÅGREPET I HELGEN: Politiadvokat Trond Eide sier at en politimann med lederansvar ba om at den henlagte overdose-saken måtte åpnes som drapsetterforskning i november 2011. I helgen ble to menn pågrepet, siktet for forsettlig drap.

— Vi har støtt på problemer med å få vitner til å si noe. Det er stor frykt blant dem. Det er vår oppfatning at det er vitner som vet noe, men som ikke tør å si noe, sa Eide.

Politiet har tatt selvkritikk på at de ikke gjorde noe mer med saken i 2012. Dødsfallet ble henlagt som en ordinær narko-overdose, til tross for flere omstendigheter som talte for videre etterforskning, ifølge politiet. De fikk tips om at dødsfallet kunne være et mulig drap.

- Har mye på hjertet

Mens 35-åringen ble avhørt i helgen, er 26-åringen så langt ikke blitt avhørt.

— Han har mye på hjertet, sier forsvarer Stein Erik Ottesen. Trolig vil et avhør av mannen skje først i neste uke, fordi Ottesen selv er opptatt med en rettssak i forkant.

26-åringen godtok å bli varetektsfenglset.

— Det er ikke fordi han erkjenner noe eller har tatt stilling til skyldspørsmålet, men han godtar det, sier Ottesen.

Publisert: