Politiet ble varslet om mulig drap allerede i 2012

Politiet tar selvkritikk etter å ha henlagt et overdosedødsfall for to år siden. Nå er to menn drapssiktet, mens Spesialenheten igjen skal granske politiet i Hordaland.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Da politiet undersøkte overdosedødsfallet til den 41 år gamle mannen i mai 2012, var det flere mystiske omstendigheter:

*** Avdødes eiendeler var borte.**

*** En av de som i dag er siktet, nektet å forklare seg.**

*** Vitner var engstelige for å uttale seg. De som var til stede da politiet kom, husket ikke hvem andre som hadde vært til stede.**

Likevel ble saken henlagt som en ordinær narkotikaoverdose i november 2012.

Les også

Moren forsonte seg aldri med politiets forklaring om overdose

Les også

- Jeg husker det var full slåsskamp

— Må erkjenne

To år senere besluttet politiet å gjenåpne saken - denne gang som en drapsetterforskning.

Nå er to menn - 26 og 35 år gamle - siktet for å ha drept den 41 år gamle mannen.

De to drapssiktede har begge rulleblader med vold- og vinningsforbrytelser. Begge er siktet for forsettlig drap, og politiet har bedt om varetektsfengsling for begge i fire uker.

Politiadvokat Trond Eide, som er påtaleansvarlig for saken, sier at politiet nå ser at undersøkelsene de gjorde tilbake i 2012 var for dårlige.

— Politiet var på stedet og foretok undersøkelser. Vi må erkjenne at det ble foretatt en for dårlig etterforskning i saken. Det var noen omstendigheter som tilsa at mer burde ha vært gjort, sier Eide.

Da politiet ankom leiligheten i en kjeller i Salhusvegen i Åsane, var det to personer til stede.

Disse er begge vitner i saken.

ÅSTEDET: I denne kjellerleigliheten på Ulset ble mannen (41) funnet død. Politiet anser nå dødsfallet som drap.

Ringte ambulansetjenesten

Det ene av de vitnene varslet akuttmedisinsk nødtelefon om dødsfallet.

— De to fortalte at det hadde vært flere, men at de hadde forlatt stedet. De kunne ikke navngi de andre. Det ble antatt at det var tale om et overdosedødsfall, for det var slik det så ut, sier Eide.

Han sier at politiet fikk varsel om at det kunne være snakk om et drap fra et vitne - men at det var så vagt at de ikke gjorde noe med det.

- Så det kunne stilles spørsmål

Visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt sier at politiet selv sendte saken over til Spesialenheten for politisaker i slutten av februar i år.

— Det var naturlig, fordi vi så det kunne stilles spørsmål ved den opprinnelige etterforskningen og derfor ville ha Spesialenhetens vurdering, sier Fløystad.

FLERE SPØRSMÅL: Visepolitimester Gunnar Fløystad sier at det var grunn til å stille flere spørsmål til den opprinnelige etterforskningen av dødsfallet.

Han bekrefter at det var en tjenestemann internt som tok initiativet til å gjenoppta saken.— Rent formelt ba stasjonssjefen i Bergen Nord politistasjonsdistrikt politimesteren om å vurdere saken.

I et møte 25. november i fjor, mellom politiadvokat Eide og et knippe etterforskere, ble det besluttet å gjenoppta etterforskningen i saken.

— Det ble samtidig besluttet å be om taktisk bistand fra Kripos, sier Fløystad

- Hvorfor ba dere om bistand fra Kripos?

— Det var naturlig. Dette var en gammel sak, en utfordrende sak. Vi mente det var fornuftig å be dem hjelpe oss å komme videre, rett og slett.

Varslet to år etter

Politiadvokat Eide sier at ingen som var involvert i den kjente Monika-saken, har vært involvert denne gang.

AKTOR: Politiadvokat Trond Eide ber mandag om varetektsfengsling av de to drapssiktede mennene i 20-årene. Her er han på plass i Bergen tingrett. Fengslingene vil foregå i to separate rettsmøter, og politiet ønsker å stenge pressen ute.

Monika-saken har ridd hordalandspolitiet som en mare, etter at de henla dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) i 2012 som selvmord. Først to år senere, etter intern varsling og eksternt press, tok politiet opp igjen saken.

Spesialenheten gransker

Spesialenheten for politisaker har bekreftet at de er i full gang med å granske hordalandspolitiet i denne saken.

— Politiet oversendte selv denne saken til Spesialenheten i slutten av februar i år. Vi har igangsatt undersøkelser for å se om det er grunnlag for å iverksette en full etterforskning, sier leder Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten avdeling vest til BT.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Det er ennå ikke tatt stilling til om Spesialenheten vil åpne en full etterforskning av politiets innsats, slik de gjorde i blant annet Monika-saken.

BT skrev tidligere i dag at hendelsen skulle ha skjedd i Salhus, mens det riktige stedet er Ulset. BT beklager feilen.

Publisert: