- Vanskelig å avdekke «Judasdrap»

Forskere bekrefter at drap kamufleres som overdoser, men fenomenet kan være omtrent umulige å avdekke.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— «Judasdrap» er sånn det har vært snakket om i alle år, sier Helge Waal, professor emeritus i psykiatri og regnet som en nestor i Norge innen rusmedisin.

Waal sier slike drap, kamuflert som overdoser, er noe som trolig skjer.

— Særlig misbrukerne snakker om dette i samtaler. Men det er sjelden de kan angi noe konkret. Slike drap er noe som antakelig forekommer, men meget sjelden, sier Waal.

Egen dødskategori

I 2011 var han medforfatter på rapporten «Dødelige overdoser i Oslo 2006 til 2008 – En helhetlig gjennomgang», utgitt av Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf). Her skiller brukerne selv mellom tre typer overdoser, med judasdoser som en egen kategori. De definerer judasdoser som drap på grunn av rusgjeld.

Les også

Moren forsonte seg aldri med politiets forklaring om overdose

I Dødsårsaksregisteret fant forskerne to av 234 dødsfall etter heroinoverdose som var definert som drap. I en annen datakilde, Rusdata, fant forskerne ett dødsfall som kunne mistenkes å ha vært en «judasdose», fordi den døde mannen var utsatt for grov vold få uker tidligere.

I Bergen har politiet nylig erkjent å ha gjort en «noe mangelfull» etterforskning da et dødsfall på Ulset ble henlagt som overdose i 2012. Mandag ble to menn fremstilt for varetekt, siktet for forsettlig drap på en 41-åring fra Bergen (se fakta).

Les også:

Les også

Drapssiktet i overdose-dødsfall erkjenner ikke skyld

Overførbart til Bergen

Forsker Linn Gjersing var medforfatter på Oslo-rapporten og jobber i dag ved Statens institutt for Rusmiddelforskning (Sirus).

Hun tror antallet «Judasdoser» vil ligge på noenlunde samme nivå i Bergen som i Oslo.

— Det er ikke grunn til å tro at brukerne i Oslo og Bergen er så forskjellige siden brukerprofilene er relativt like, sier Gjersing, som har forsket på overdosedødsfall i mange år.

Hun viser til en undersøkelse hun gjorde av 1020 tunge rusmisbrukere i de største byene i fjor.

— Da så vi at brukerne i Oslo og Bergen hadde en høy andel av heroinmisbrukere og en høy andel som rapporterer overdoser. Brukerne ligner hverandre mer enn det andre byer gjør, forteller Gjersing.

Sjeldent med drap

Brukerne som ble intervjuet i Oslo-undersøkelsen ønsket at politiet må etterforske alle overdosedødsfall nærmere, for å avdekke om de faktisk kunne være drap.

Les også

Overdose-drapssiktede må sitte i varetekt

En av de intervjuede, en mann på Gatehospitalet, sa: «Det blir bestilt folk fra andre land som kommer inn, gjør mord og drar ut igjen».

— Det kan selvfølgelig være mørketall her, det kan ikke utelukkes. Men historikken til de som dør peker sjelden i retning av drap. Personlig ser jeg ingen grunn til at dette skulle være en utbredt, skjult drapsmetode. Jeg tror det bare skjer i helt særskilte enkelttilfeller, sier Waal.

- Omtrent umulig å fastslå

Etter det BT forstår skal blodprøvene i Ulset-saken ha blitt sendt til Folkehelseinstituttet for analyser. Fra tid til annen blir instituttet brukt som sakkyndig ved fortolkning av blodanalyser, som eksempelvis i drapssaker.

Overlege Guttorm Brattebø ved akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen sier at det i utgangspunktet er omtrent umulig å fastslå om dødsfallet skyldes en overdose, selvdrap eller overlagt drap.

— Det blir eventuelt ut fra omgivelsene og historien for øvrig, men det er ikke noe vi får informasjon om. Vi vet bare at personen trenger hjelp. Om de våkner opp og forteller at noen prøvde å ta livet av dem, er det noe politiet tar seg av, sier Brattebø.

Alternativet er hva rettsmedisinerne eventuelt klarer å avdekke under obduksjon.

Les også

Overdose-tall stuper etter park-stengingen

— For eksempel kan det være en unaturlig stor mengde av heroin enn det som er forventet. Det blir kanskje den eneste måten å få mistanke om at en så stor dose, det setter man bare ikke, sier Brattebø.

Analyserer blodet

Professor og rettstoksikolog Jørg Mørland er tidligere divisjonsdirektør ved Rettsmedisinsk institutt.

Han forteller at analyser av narkotiske stoffer i blodet kan si om det er høy sannsynlighet om vedkommende har dødd av stoffet eller ikke.

— Det er konsentrasjonseffekten som eventuelt kan avdekke det. Men det kan ikke si noe om det er et drap eller ikke, sier Mørland.

- Har du selv analysert blodprøver som har vært knyttet til drap med overdose?

— Nei, ikke som jeg kan huske.

Publisert: