Moren forsonte seg aldri med politiets forklaring om overdose

41-åringens død ble henlagt for to år siden som narko-overdose. Nå er to menn siktet for drap på Ulset.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

De to mennene er 26 og 35 år gamle.

Saken var henlagt som et overdosedødsfall, men ble tatt opp igjen til etterforskning i november 2014 etter et initiativ fra en polititjenestemann, opplyser Hordaland politidistrikt.

Hun kjente ham som en som hadde kontroll og ikke brukte for mye

Jostein Alvheim, advokat for avdødes mor

Ba om fire uker

Drapet på mannen, som er født i 1970, skal ha blitt begått natt til 23. mai 2012. Pågripelsene er et resultat av lengre tids etterforskning.

Mandag ber politiet om fire ukers varetekt for begge de siktede mennene. Ellers vil de kanskje prøve å ødelegge bevis i saken, mener politiet.

Etter hva BT forstår, kommer den ene av de siktede ikke til å møte i fengslingsmøtet.

— Aldri forsont seg

Advokat Jostein Alvheim er bistandsadvokat for den dødes mor.

Han sier moren er overrasket over utviklingen i saken, men at hun samtidig er glad hvis denne vendingen gjør at dødsfallet kan oppklares.

AKTOR: Politiadvokat Trond Eide ber mandag om varetektsfengsling av de to drapssiktede mennene i 20-årene. Her er han på plass i Bergen tingrett. Fengslingene vil foregå i to separate rettsmøter, og politiet ønsker å stenge pressen ute.

— Hun har aldri forsont seg med den forklaringen hun fikk fra politiet, om at sønnen skulle ha påført seg selv en overdose, sier Alvheim.Så vidt han husker var GHB-overdose den forklaringen moren fikk, og overdose skal også ha vært konklusjonen etter obduksjonen.

Moren har også vært kritisk til politiets etterforskning, ifølge Alvheim, og i 2012 stilte han derfor flere kritiske spørsmål til politiet. Samme året ble saken henlagt.

Alvheim ble oppnevnt som de pårørendes bistandsadvokat også i 2012, og ble reoppnevnt nå når saken ble gjenopptatt. Han ble informert om rett etter jul, men sier han foreløpig ikke kjenner det konkrete grunnlaget for gjenopptakelsen.

— Moren kjente seg ikke igjen i at sønnen kunne ha tatt overdose. Han var i et miljø, ja, men hun kjente ham som en som hadde kontroll og ikke brukte for mye, sier bistandsadvokaten.

VG: - Dopet ned

Ifølge VG mener politiet å kunne sannsynliggjøre at de to siktede dopet mannen ned ved hjelp av metadon, fraktet ham til adressen i Salhusvegen, før de drepte ham med en overdose.

Det blir fengslingsmøter i Bergen tingrett mandag ettermiddag.

— Jeg har snakket med min klient, men kan ikke si noe om hvordan han stiller seg til dette. Det får vi ta etter fengslingsmøtet, sier Ingrid Aksnes, forsvarer for den 35 år gamle drapssiktede mannen.

- Ble overrrasket

Mandag klokken 12.45 fremstilles Aksnes' klient for varetektsfengsling i Bergen tingrett. En time senere fremstilles den andre mannen. Han forsvares av Stein Erik Ottesen.

— Min klient ble overrasket over at han ble pågrepet. Det er vel alt jeg kan si. Han er ennå ikke avhørt av politiet, sier Ottesen.

Advokaten har snakket med klienten flere ganger i løpet av helgen.

Dømt for utpressing

Ifølge VG er 26-åringen er tidligere dømt for trusler, kjøring av bil i påvirket tilstand, kjøring av bil uten førerkort, ulovlig oppbevaring av våpen, og for brudd på narkotikalovgivningen.

I desember 2011 oppsøkte han en mann på hans arbeidsplass for å kreve inn et pengebeløp. Ifølge en dom fra Bergen tingrett opplevde offeret situasjonen som svært ubehagelig.

«Du har et stort problem. Du skylder kr 75 000 og de skal vi ha nå», skal den nå drapssiktede 26-åringen ha sagt ifølge dommen.

Offeret følte seg deretter truet til å gi fra seg 4.000 kroner, selv om han ikke kjente seg igjen i pengekravet.

Trusler og kniv

I samme sak ble han også dømt for å ha truet en familie i en av Bergens omegnskommuner. Sammen med 35-åringen som nå er siktet for drap, var de på jakt etter sønnen i huset.

Da de to fikk til svar at han ikke var hjemme, skal den eldste av dem ha sagt at de ville komme tilbake og tenne på huset dersom de løy, ifølge dommen.

26-åringen ble idømt 11 måneders ubetinget fengsel for disse forholdene i 2013.

Dømt for ran

Også 35-åringen er dømt en rekke ganger tidligere, blant annet for vold, ran og narkotikaforbrytelser. I 2008 ble han dømt til fire og et halvt års fengsel for ran og legemsbeskadigelse.

Han skal ha utøvd omfattende vold mot to personer i et hus på Osterøy våren 2013, ifølge VG. Han ble i dommen beskrevet som tilhørende et rusmiljø, hvor bruk av amfetamin var særlig fremtredende, skriver avisen.

BT skrev tidligere i dag at hendelsen skulle ha skjedd i Salhus, mens det riktige stedet er Ulset. BT beklager feilen.

HJELPER MOREN: Bergensadvokat Jostein Alvheim er bistandsadvokat for den dødes mor. Han sier moren aldri har forsont seg med at sønnen skulle ha tatt overdose selv. Moren har også vært kritisk til politiets etterforskning.
Publisert: