Ti indonesiere løslatt av gisseltakere på Filippinene

Zamboanga: Ti indonesiske sjømenn ble søndag løslatt av den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen etter å ha vært holdt fanget i fem uker, opplyser filippinsk politi.

Kjartan Sekkingstad fra Sotra
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Ukjente menn satte de ti sjømennene i land nær provinsguvernør Abdusakur Tans bolig på øyen Jolo søndag ettermiddag, fem uker etter at de ble tatt til fange, opplyser Jolos politisjef Junpikar Sitin til AFP.

Canadier funnet drept

Den samme gruppen holder også norske Kjartan Sekkingstad fanget. Han ble bortført sammen med to canadiere og en filippinsk kvinne i september i fjor. Skjebnen hans er fremdeles uviss.

Alle de ti som ble løslatt var i tilsynelatende fin form etter fem uker i fangenskap, men tok godt for seg da de ble invitert inn på lunsj av guvernøren Abdusakur Tans.

— De virket trøtte, men var ved godt mot, forteller politisjefen på Jolo, Junpikar Sitin til avisa Philippine Star.

Løsepenger

Kilder foreller til avisa at det ble betalt et større pengebeløp i løsepenger for de ti sjømennene, noe verken Sitin eller den filippinske forsvarsledelsen vil bekrefte.

Ifølge avisen krevde geriljaen opprinnelig 50 millioner filippinske pesos for de ti indonesierne, noe som tilsvarer rundt 8,5 millioner kroner, men det er ikke kjent hvor mye som eventuelt ble betalt for dem.

— Abu Sayyaf løslater vanligvis ikke gisler uten at det er betalt løsepenger, skriver Philippine Star.

Den ene av canadierne, John Ridsel, ble funnet drept mandag, fem timer etter at tidsfristen om løsepenger på 180 millioner kroner var gått ut.

Inkludert de ti skal den islamistiske gruppen de siste ukene ha tatt 18 indonesiske og malaysiske sjøfolk til fange. En nederlandsk fugletitter som forsvant i 2012, skal også være holdt fanget av Abu Sayyaf.

Dannet i 1991

Abu Sayyaf har en styrke som består angivelig av bare noen få hundre opprørere, men har likevel klart å stå imot USA-støttede militæroffensiver.

Geriljaen ble dannet i 1991 av Osama bin ladens saudiarabiske svoger Mohammed Jamal Khalifa og har røtter i det muslimske separatistopprøret som siden 1970-tallet hevdes å ha forårsaket drap på over 100.000 mennesker.

Lederskapet i Abu Sayyaf har sverget troskap både til IS og al-Qaida.

Norge betaler ikke

Statsminister Erna Solberg (H) har flere ganger slått fast at det ikke er aktuelt for Norge å betale løsepenger til gisseltakere

— Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, har hun slått fast.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere helgens løslatelse av de indonesiske gislene, men viser til tidligere uttalelser om at de av prinsipp ikke kommenterer pågående gisselsaker.

Publisert: