Bekrefter at det ble betalt løsepenger for Sekkingstad

Kjartan Sekkingstads svigerfamilie betalte det meste av løsepengene som sikret at nordmannen ble frigitt, opplyser Filippinenes fredsminister Jesus Dureza til NRK.

FRI:  Nye bilder tatt ved ambassaden i Manila viser en nyklipt Kjartan Sekkingstad, som lørdag ble satt fri etter et år i fangenskap.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det har vært stor usikkerhet knyttet til hvem - om noen - som betalte for å få Kjartan Sekkingstad fri fra Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

Norske myndigheter har kategorisk avvist at de har deltatt i noen forhandling med gisseltakerne.

Nå bekrefter landets fredsminister til NRK at det ble utbetalt løsepenger.

– Det har vært en lang kamp. Vi hadde blitt lurt to ganger tidligere, sier fredsminister Jesus Dureza til kanalen.

Velstående familie

Ifølge Dureza var det familien til Sekkingstads avdøde kone som betalte det meste av beløpet, som ifølge rapportene var i størrelsesordenen fem til ti millioner norske kroner.

Sekkingstads svigerfamilie er blant de mest velstående i Davao-området, og eier ferieanlegget Sotra-mannen jobbet for da han ble tatt i september i fjor.

De to første forsøkene på å få nordmannen frigitt endte ikke godt. Istedet fikk myndighetene overlevert to filippinske gisler.

På tredje forsøk lyktes det.

– Jeg krevde å få snakke med Kjartan på telefon før vi dro for å hente ham, for å være sikker på at det virkelig var ham denne gangen, sier Dureza til NRK.

– Har forståelse for familien

Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i UD sier til BT:

- Vi er kjent med at det har foregått private forhandlinger. Men norske myndigheter verken kan eller vil involvere oss i utbetaling av løsepenger i privat regi. Norge har ikke utbetalt løsepenger, som vi har sagt tidligere. Men så kan man ha forståelse for at familiene gjør det de kan for hjelpe sine. Vi vil ikke stille oss til doms over slik initiativer. Ut over det har vi ingen kommentar, sier Lunde til Bergens Tidende.

Ambassadør Erik Førner sa i Manila mandag at han ikke kunne kommentere påstander om løsepengeutbetalinger.

- Det kan jeg ikke kommentere, for det har vi ikke kjennskap til, sa Førner da.

Norske myndigheter har arbeidet tett med blant andre fredsminister Jesus Dureza i denne saken – som overfor NRK bekrefer at penger ble betalt

Ett år i fangenskap

BT møtte Sekkingstad da han landet i Manila søndag. Da sa han at han ikke kjenner til at det er blitt utbetalt løsepenger.

I det samme intervjuet fortalte han kort hvordan året i fangenskap hadde vært. For ham ble det en kamp om å overleve fra dag til dag. To av hans medgisler ble henrettet tidligere i sommer.

Det tredje - filippinske Marita Flores - ble satt fri i juni i år.

Sekkingstad skulle etter planen dra til Norge tirsdag, men avreisen er nå utsatt, opplyser Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Kjartan Sekkingstad utsetter reisen til Norge etter eget ønske, men planlegger en tur til hjemlandet snarlig.

Utsettelsen er gjort etter eget ønske, men Sotra-mannen ønsker å dra hjem til hjemlandet snarlig. Sekkingstad har bodd på Filippinene de siste 15 årene.

Ambassaden i Manila publiserte tirsdag nye bilder av en kortklipt og smilende Sekkingstad. Nordmannen ble i helgen løslatt etter ett års fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene. Han beskrev da en forferdelig tid i fangenskap med trusler om halshogging, utsulting og fysisk og psykisk terror.

I Manila har Sekkingstad vært gjennom legeundersøkelser, debrifing og vært i avhør om sin kunnskap om geriljaen.

Publisert: