- Geriljaen kunne lett vært nedkjempet

Regjeringen på Filippinene ønsker ikke å provosere den muslimske minoriteten, sier sosialantropolog Arne Røkkum.

BRUTALT: Islamistgruppen Abu Sayyaf har holdt Kjartan Sekkingstad (til h.) som gissel siden september i fjor.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Røkkum er professor emeritus ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo og har i årevis drevet feltarbeid sør på Filippinene.

At filippinske myndigheter nå har sendt 5.000 soldater til Sulu-provinsen, tror han mest er spill for galleriet.

To tredeler av filippinske regjeringsstyrker har lenge vært stasjoner i sør, men politiske hensyn gjør at de legger bånd på seg i kampen mot Abu Sayyaf, sier Røkkum.

Ønsker ikke provosere

— De trår varlig og ønsker ikke å provosere den muslimske minoriteten. De kunne trolig lett ha nedkjempet Abu Sayyaf, som bare teller noen få hundre soldater, men det ville ha resultert i store sivile tap og uønskede ringvirkninger, sier han.

  • Overvåkingsvideo: Her blir Sekkingstad kidnappet
    Røkkum tror ikke Filippinenes nye president Rodrigo Duterte, som ellers liker å framstå som en handlekraftig mann, kommer til å forsøke å knuse Abu Sayyaf militært.
EKSPERT: Sosialantropolog Arne Røkkum har i flere år drevet feltarbeid sør på Filippinene.

— Duterte er populær i sør og snakker om sine muslimske brødre. Han ser seg neppe tjent med å provosere befolkningen der, sier Røkkum.

Stormet leire

Mandag morgen oppdaget regjeringsstyrkene to Abu Sayyaf-leire nær den lille landsbyen Pansul, i et skogområde nord på øya Sulu.

Skuddvekslingen som fulgte pågikk i halvannen time og resulterte i at tre Abu Sayyaf-soldater ble drept. 26 ble såret i sammenstøtet, 16 av dem regjeringssoldater, skriver avisa Sun. Star.

Selv om satellittbilder viser et relativt åpent område, greide de rundt 150 gjenværende opprørerne likevel å unnslippe.

Regjeringssoldatene så ingenting til Kjartan Sekkingstad eller noen av de sju andre gislene som Abu Sayyaf ifølge det asiatiske sikkerhetsfirmaet Pacific Strategies and Assessments antas å holde, opplyser major Filemon Tan til Inquirer.

Skjules hos familier

— Abu Sayyaf-medlemmene bærer våpen en dag og opptrer som vanlige sivile neste dag. Det gjør det veldig vanskelig å nedkjempe dem, mener Røkkum.

FANGET: Norske myndigheter vil av prinsipp ikke betale løsepenger for å få frigitt Sekkingstad.

— Gisler som Sekkingstad holdes ikke nødvendigvis fanget i leire, men bor på omgang hos vanlige familier. Alle som bidrar, får sin del av løsepengene, sier han.Det er heller ingen hemmelighet at korrupsjonen florerer og at opprørerne ofte blir tipset før regjeringsstyrkene slår til, sier han.

— Militærenhetene i området består i stor grad av lokalt rekrutterte soldater, som har familieforbindelser til områdene der Abu Sayyaf opererer, sier Røkkum.

Korrupsjon

Myndighetene i Malaysia innrømmet nylig at det ble betalt løsepenger da Abu Sayyaf tidligere i måneden friga fire malaysiske sjøfolk, noe filippinske myndigheter har nektet for.

— Det hevdes at pengene var samlet inn via internett, men mye tyder på at det var malaysisk etterretning som betalte, sier Røkkum.

Ifølge Malaysias visestatsminister ble det betalt rundt 23 millioner kroner for de fire gislene, men bare 18 millioner kroner havnet angivelig hos Abu Sayyaf.

Resten forsvant i «avgifter» og havnet i lommene til korrupte tjenestemenn i Malaysia og Filippinene, skriver The Manila Times.

— De kaller det serviceavgift, sier Røkkum.

Publisert: