USA bekrefter diplomatisk OL-boikott: – Nødvendig skritt for forsvar av menneskerettene

Det blir ingen offisielle amerikanske representanter til stede under Beijing-OL i februar, har president Joe Biden besluttet.

President Joe Biden har gjort alvor av truslene om diplomatisk boikott av Beijing-OL.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi kommer ikke til å støtte opp om fanfarene rundt disse lekene, sa Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki under mandagens pressebrifing.

– Vi er fullt og helt innstilt på å kjempe for menneskerettighetene både her hjemme og i utlandet, og vi er sikre i vår sak, sa hun.

Hun la til at amerikanske utøvere vil fortsette å forberede seg til vinter-OL som tidligere, med den amerikanske administrasjonens fulle støtte. Det er ikke tatt til orde for utøverboikott av OL, som åpner i Beijing 4. februar neste år.

USA kommer ikke til å sende offisielle representanter til vinter-OL i Beijing.

Uigurene og Hongkong

En rekke land, med USA i spissen, har lenge forberedt en diplomatisk boikott av OL i Kina på grunn av kritikken som er rettet mot kinesiske myndigheter for særlig behandlingen av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.

Også behandlingen av opposisjonelle i Hongkong teller med i vurderingen av protesten mot kinesiske myndigheter i forbindelse med OL.

I tillegg til USA har toneangivende land som Storbritannia og Australia også signalisert at en diplomatisk boikott kan bli aktuelt.

Det var CNN som mandag morgen norsk tid kom med nyheten om at Biden-administrasjonen hadde bestemt seg for å protestere mot Kina på diplomatisk vis.

Bli med oss!

Lederen i Senatets utenrikskomité, Robert Menendez, sier at en boikott er nødvendig «for å markere vårt urokkelige forsvar for menneskerettighetene opp mot kinesiske myndigheters samvittighetsløse overgrep».

Menendez oppfordret allierte og alle andre som deler USAs verdier på dette området, om å bli med på en diplomatisk boikott.

Den norske regjeringen har gjort det klart at en norsk diplomatisk boikott ikke er aktuelt.

Provokasjon

Kina, som gjentatte ganger har tatt avstand fra beskyldningene om overgrep mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang, reagerte mandag kraftig på de amerikanske boikottplanene.

– Det er en direkte politisk provokasjon, sa talsperson Zhao Lijian, som er talsperson i det kinesiske utenriksdepartementet, men uten å kommentere hvordan Kina vil møte USAs beslutning.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) sier i en kort uttalelse at den «respekterer» USAs diplomatiske boikott.

– Tilstedeværelse for regjeringsrepresentanter og diplomater er helt og holdent en politisk beslutning for enhver regjering, heter det i uttalelsen.

Publisert: