Kraftsluket i Svelgen

(E24) En australsk gigant lover grønne jobber i en kommune med fallende folketall. Hjørnesteinsbedriften frykter dyr strøm og dystre utsikter.

Svelgen.
Publisert: Publisert:

I Bremanger kommune i Vestland fylke planlegger den australske jernmalmgiganten Fortescue en storsatsing på hydrogen og ammoniakk.

Fra 2027 kan dette bli en ny stor kraftforbruker i Norge, på lik linje med datasentre, olje- og gassbransjen, transportsektoren og ny industri.

Anlegget er planlagt på det skogdekte Holmaneset ved tettstedet Svelgen, noen kilometer unna hjørnesteinsbedriften Elkem Bremanger.

– Vi er en kommune med fritt fall i folketallet. Som ordfører mener jeg vi ikke kan si nei før vi har sett på mulighetene, sier Bremangers ordfører Anne Kristin Førde (Ap).

Fortescue snakker om 55 arbeidsplasser. Kommunen har 3.470 innbyggere, og mister folk hvert år.

E24 har skrevet mye om kampen om kraften de siste årene: Les mer her.

Bremanger-ordfører Anne Kristin Førde (Ap) snakker med Frode Steinset, som er aktiv i en lokal folkeaksjon mot australske Fortescue Future Industries’ planer om en kjempestor hydrogen- og ammoniakkfabrikk på Holmaneset i Svelgen.

Krever svært mye kraft

Det grønne skiftet medfører både fordeler og ulemper. Det gjelder også Holmaneset-prosjektet:

  • ammoniakk kan erstatte fossil energi og bidra til globale utslippskutt
  • store investeringer kan gi lokale arbeidsplasser og ringvirkninger
  • planene fører til bekymringer rundt naturinngrep, lyd- og lysforurensing og ulykkesrisiko
  • prosjektet trenger enormt mye kraft, og vil påvirke kraftbalansen i områdetområdetSvelgen ligger i Bremanger kommune i Vestland fylkes. Det er en del av strømprisområdet NO3, som dekker Nordvestlandet og Midt-Norge

Fortescues prosjekt krever inntil 2,6 terawattimer (TWh) strøm i året fra 2027. Det er rundt ti prosent av forbruketforbruketIfølge tall fra Elhub hadde strømprisområdet NO3 i fjor et forbruk på 27 terawattimer (TWh) og en produksjon på 24,2 TWh. i strømprisområdet.

– Jeg er helt overbevist om at den kraften som er tilgjengelig vil bli brukt ett eller annet sted. Og den kraften vil bli hentet fra oss, sier Førde.

Bremanger har både vannkraft og vindkraft.

– Hvis jeg kan oppnå å få arbeidsplasser og få brukt kraften nær meg, så er det mitt mål, sier ordføreren.

Elkem Bremanger produserer silisium og ferrosilisium, og bruker om lag 0,75 terawattimer (TWh) strøm årlig. Fabrikksjefen er bekymret for at en ny storforbruker av kraft i området skal bidra til høyere strømpriser og true lønnsomheten.

– Ett av verdens første

På et orienteringsmøte på Galleri Torsheim i idylliske Kalvåg serveres det sveler og kaffe.

– Holmaneset-prosjektet vil være ett av verdens første anlegg av sitt slag, sier Thor Magnus Rovik i Fortescue.

Selskapet håper å ta investeringsbeslutning i år og være i drift i tredje kvartal 2027.

– Prosjektet alene kan erstatte rundt en tredjedel av det fossile drivstoffet i Norges offshore-flåte. Det er et stort og betydelig prosjekt, forteller Rovik fra scenen i Kalvåg.

På spørsmål om det enorme kraftbehovet påpeker Rovik at Fortescue har fått reservert kapasitet i nettet og inngått kraftavtale med Statkraft.

– Hvis vi ikke bruker kraften, så er det en kø av andre som vil å bruke den. Men da bygges det ikke arbeidsplasser i Svelgen, sier Rovik.

Fortescue har også fått tilgang til inntil 2,6 TWh kraft i året til liknende produksjon i Hemnes i Nordland.

Thor Magnus Rovik representerer australske Fortescue i Norge. På et orienteringsmøte i Kalvåg i Bremanger presenterte han Holmaneset-prosjektet. Planen er å bygge en stor hydrogen- og ammoniakkfabrikk i Svelgen, som blant annet kan forsyne skip med drivstoff.
Les også

Grønt lys til omstridd steinbrot: – Eit skrekkeksempel

– Høyere priser for hvermannsen

På møtet i Kalvåg ber sjefen for Elkem Bremanger om ordet. Arne Werge-Olsen vil advare mot å sette hjørnesteinsbedriften i Svelgen med 240 ansatte i fare.

– Når det kommer inn et forbruk på opp mot 2,6 TWh vil det forrykke balansen. Det vil gi høyere priser for hvermannsen og industrien, sier Werge-Olsen til E24.

Tettstedet Svelgen preges av kraftforedlende industri. Hjørnesteinsbedriften Elkem Bremanger produserer silisium og ferrosilisium for verdensmarkedet.

Elkem Bremanger leverer silisium og ferrosilisium til solkraft, vindmøller og elektronikk over hele verden. Strømforbruket er på 0,75 TWh pr. år, mindre enn en tredjedel av Fortescues behov.

Elkem har langsiktige kraftkontrakter, men de må reforhandles jevnlig.

– For å dra det langt, det handler om det vil være lønnsomt for oss å drive videre, sier Werge-Olsen.

– Strømprisene vil gå opp. Jeg skal ikke beslutte om det skal bygges, men det er viktig at politikerne forstår konsekvensen av det, sier han.

Fortescues satsing i Svelgen er bare ett av flere nye kraftsluk i Norge. Les om gassanlegget på Melkøya i Hammerfest og Googles datasenter i Skien her.

Arne Werge-Olsen er sjef for Elkem Bremanger, hjørnesteinsbedriften i Svelgen med 240 ansatte. Han er bekymret for at en ny kraftkrevende bedrift i området kan utfordre kraftbalansen og gjøre strømmen dyrere både for vanlige folk og industrien.

Lokale protester

Utenfor galleriet på Knutholmen i Kalvåg er det markering med gule vester.

– Vi ønsker å si fra til Fortescue og kommunen om at en sånn fabrikk på Holmaneset kan være ganske risikabel for folk og helse hvis det kommer en storulykke, og for naturen, sier Frode Steinset.

Pensjonisten står i spissen for en lokal folkeaksjon mot prosjektet. Han sier at folk bader, fisker og dykker ved Holmaneset. Han er bekymret for gyteområder for torsk, og naturreservatet Ternøya i nærheten.

En annen bekymring er strømprisen. «Slå ring om verket! Nei til kraftsluk på Holmaneset!» står det på en plakat.

– I Svelgen sysselsetter Elkem Bremanger over 200 mennesker, og de frykter at en sånn storforbruker av kraft gir så mye høyere kraftpriser i området at det rammer investeringsviljen, sier Steinset.

Offshoreskipet Siem Pride, som drives med LNG og batterier i stedet for olje, passerer fjellet Hornelen. Neste steg for offshorenæringen kan bli å drive skipene med ammoniakk. Den kan potensielt produseres i Svelgen i Vestland fylke.

– Må ha gode prosesser

Kommunalminister Erling Sande er til stede under orienteringsmøtet i Kalvåg.

– Det at man får opp ny grønn industri kan bidra til arbeidsplasser, men man må ha gode prosesser lokalt, sier han.

Kommunalminister Erling Sande (Sp) i idylliske Kalvåg i Bremanger kommune, helt vest i det tidligere Sogn og Fjordane.

På spørsmål om det enorme kraftbehovet svarer han at regjeringen har sagt tydelig at det trengs mer kraft og nett.

– Og vi trenger det fort. Det er en viktig jobb vi som regjering har, sier Sande.

– Eller så blir folk sure, for da blir det dyr strøm?

– Ingen av oss ønsker en situasjon der vi har mangel på energi. Da blir energien dyr, og det blir også mindre næringsutvikling, sier statsråden.

Les også

Korteste vei gjennom Bergen blir for konfliktfylt. Statnett velger strilelandet for ny kraftlinje.

Frykter at presset øker

Aktivist Frode Steinset mener at nordmenns høye forbruk er en elefant i rommet, fordi det krever mye ressurser i form av mineraler og strøm. Han frykter økt press for å bygge ut mer vindkraft.

– Her i kommunen slo man tilbake et forsøk på Steinfjellet. Det er foreslått havvind i et nydelig fiskeområde som heter Frøyagrunnane, i tillegg til et område vest for Bremangerlandet. Jeg tror vi dessverre vil få masse sånt press fremover, og det går ut over naturen.

Frode Steinset er skeptisk til hydrogen- og ammoniakkfabrikken på Holmaneset i Svelgen, og står i spissen for en lokal folkeaksjon mot prosjektet.

– Tror du at du klarer å stoppe dette?

– Jeg har jo en drøm om det, da. Men det er mektige krefter, veldig mektige krefter.

– Fortescue er ikke alene. Det planlegges ganske mange sånne anlegg rundt omkring i Norge, og det applauderes av regjeringen, sier han.

Ordfører Anne Kristin Førde forsikrer om at hun ennå ikke har bestemt seg når det gjelder ammoniakkanlegget.

– Jeg har sagt at jeg håper prosjektet blir så bra at vi kan si ja. Men det betyr ikke at jeg har sagt ja.

Publisert: