- Her er det ingen som dømmer oss

Aron (16) og André (15) dro fra Osterøy og Radøy for å gå i regnbueparade i Bergen.

REKORDOPPMØTE: Aron Jasperr og André Klausen var strålende fornøyd med å delta i Regnbueparaden gjennom Bergens gater lørdag. Paraden var den største avsitt slag som er blitt arrangert i Bergen.
REKORDOPPMØTE: André Klausen og Aron Jasperr var strålende fornøyd med å delta i Regnbueparaden gjennom Bergens gater lørdag. Paraden var den største avsitt slag som er blitt arrangert i Bergen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I uken som har gått har det vært regnbuedager i Bergen. Dette er en festival arrangert av Fri – foreningen for kjønns— og seksualitetsmangfold i Bergen og Hordaland (tidligere LLH).

ALLE SKAL MED: Byrådsledere Harald Schjelderup (Ap) hadde funnet frem regnbueflagget og fikk fint følge i paraden lørdag.

Gjennom uken har det vært en rekke arrangementer i byen og kommunale bygg har flagget med regnbueflagg. Lørdag ble det hele ble avsluttet med den tradisjonsrike paraden gjennom byen.Og i en by som allerede var preget av hanseater, bønder, byfolk og striler, markerte de seg godt.

— Mye positivitet

Vinkende med regnbueflagg og dansende til musikk i solskinnet, vandret tusenvis av unge, gamle, homser, lesber, transpersoner og alt imellom gjennom byens gater.

FARGERIKT: Det var mye farger under Bergen pride paraden lørdag.

På et lasteplan fullt av dansende mennesker satt Aron Jasperr (16) fra Osterøy og André Klausen (15) fra Radøy. For Jasperr var det andre gangen han deltok, for Klausen var dette hans første parade.— Regnbuedagene betyr min frihet til å bare være meg, og til å elske han, sier Jasperr og ser bort på sidemannen.

— Det er ingen rundt oss som dømmer oss her. Det er så mye positivitet, sier Klausen.

De sto begge frem som homofile for et par år siden.

— På Radøy har vi et helt fantastisk ungdomsmiljø, så det er ikke noe problem å være åpen homofil der, sier Klausen.

Jasperr medgir at det ikke alltid har vært like lett på Osterøy.

— Jeg har tonet det litt ned der, sier han.

Men nå er de i Bergen. Og deltar i tidenes største homoparade.

Rekordstor parade

Og det er kanskje noe i det de sier om at hvis man smiler til verden så smiler verden tilbake, for rundt de mange deltakerne var det bare smil og jubel å se.

GOD STEMNING: Regnbuedagene ble lørdag avsluttet med en stor parade gjennom byens gater.

— Paraden har aldri vært så stor – jeg har aldri sett noe lignende i Bergen, sier Joakim Aadland.Han er festivalsjef for Regnbuedagene, eller Bergen Pride som det også heter.

Han er også sentral i arbeidet med å få den europeiske festivalen Europride til Bergen i 2020.

Han understreker at de fortsatt møter litt fordommer, men at det blir mindre av dem for hvert år.

— Det går absolutt i riktig retning, sier han.

Men det har ikke alltid vært sånn.

- Før spyttet de på oss

I 1972 sto Kenneth Brophy sammen med noen kamerater for Lido-hjørnet og arrangerte det som må kunne betegnes som den første homoparaden i Bergen.

PIONÉR: - På 70-tallet spyttet folk på oss, sier Kenneth Brophy. Som æresmedlem av Fri, gikk han lørdag fremst i den rekordstore paraden. Mye har forandret seg på drøye 40 år.

— Da kom politiet og ville kaste oss vekk, men vi nektet, sier han i dag.Lørdag gikk han fremst i paraden som æresmedlem av Fri. Og ved siden av ham gikk byens ordfører, Marte Mjøs Persen (Ap).

— Det har tatt helt av. Det er fantastisk. Folk vinker og roper hei til oss. På 70-tallet spyttet folk på oss, sier han.

Men medgir at det har vært en lang kamp.

— Det har ikke vært gratis, men noen måtte stå frem, sier han.

Publisert: