Har du glemt alt, Warloe?

I realiteten budsjetterte Høyre og Monica Mæland med underskudd i hundremillionersklassen i flere år.

GJELDSTYNGET: Henning Warloe og Bergen Høyre leverte fra seg en kommuneøkonomi i så dårlig stand at Bergen ble rangert nederst av landets storbyer, skriver Rune Bakervik (Ap).
  • Rune Bakervik
    Rune Bakervik
    Gruppeleder for Ap i bystyret
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Henning Warloe og Bergen Høyre leverte fra seg en kommuneøkonomi i så dårlig stand at Bergen ble rangert nederst av landets storbyer.

Høy gjeld, nedslitte skolebygg og nedtappede fond er arven etter 12 år med Høyre-styre. Det nye byrådet må rydde opp, slik at vi kan fortsette å bygge ut tilbud til barn og eldre.

Siden 2003 har Bergen kommunes gjeld blitt firedoblet. Renter og høye avdrag gjør derfor at vi i dag har mindre handlingsrom i budsjettet. Tappede fond, vedlikeholdsetterslep på våre bygninger, premieavvik på pensjon og kronisk underbudsjettering av viktige tjeneste er noen av mange årsaker til at Bergen kommune er i en alvorlig økonomisk situasjon.

Henning Warloe:

Les også

Har Bergen elendig økonomi, Schjelderup?

Riktignok foreslo Martin Smith-Sivertsen et fornuftig grep etter at Høyre hadde tapt valget i fjor. Nedbetalingstiden på gjelden ble redusert fra 37 til 25 år. Dette er et klokt grep vi er enig i, selv om det gir mindre handlingsrom i budsjettet på kort sikt.

Da Monica Mæland ble byrådsleder i 2003 hadde Bergen lav gjeld, men et oppsamlet underskudd fra flere år som i stor grad bestod av for mye utgiftsført pensjonspremie, tilbakebetaling av vann— og avløpsavgifter og erstatning til tidligere barnehjemsbarn.

Underskuddet var likevel for høyt, og det må Ap sammen med en utgiftsdrivende opposisjon i bystyret med Høyre i spissen ta ansvar for.

En av årsakene til den høye gjelden er det alvorlige skoleforfallet. Ap påpekte dette gjentatte ganger i opposisjon, men Høyre ventet med å handle til mediene begynte å skrive om det enorme vedlikeholdsetterslepet. Skolene våre er de viktigste byggene kommunen eier – der formes fremtidens bergensere.

En annen årsak til kommunens alvorlige økonomiske situasjon er det såkalte premieavviket for pensjon. Etterslepet på utgiftsføring av pensjonspremier på om lag 2 milliarder kroner blir stadig ikke nevnt av Høyre.

I realiteten budsjetterte Høyre og Monica Mæland med underskudd i hundremillionersklassen i flere år. Enten er ikke tidligere finansbyråd Henning Warloe klar over dette, eller så har han glemt det.

Har han også glemt at hans eget byråd tappet BKK? Byråd Warloe og Høyre brukte ekstraordinære utbytter fra vårt felleseide kraftselskap til å først halvere eiendomsskatten, så fjerne den helt, for deretter å gjeninnføre eiendomsskatten på dobbelt så høyt nivå. Har Henning Warloe glemt dette også?

Det nye byrådet tar flere grep for å få kontroll på kommunen økonomiske situasjon. Vi betaler ned gjelden raskere, vi omorganiserer for mer effektiv ressursbruk, vedlikeholder våre eiendommer for å hindre utgiftsbomber i fremtiden og ikke minst styrker vi næringspolitikken for å skape vekst.

Da Arbeiderpartiet sammen med KrF og Venstre inntok byrådskontorene i fjor lå Bergen på 368. plass av landets 428 kommuner på kommunebarometeret for økonomi, desidert dårligst av storbyene. Det tar vi ansvar for å gjøre noe med.

Publisert: