Har Bergen elendig økonomi, Schjelderup?

Høyre overtok en rykende ruin i 2003, Ap overtok en økonomi i orden og balanse i fjor. Likevel fortsetter byrådsleder Harald Schjelderup å svartmale den økonomiske situasjonen.

ØKONOMI: Alle kan ta feil, og økonomi har jo aldri vært Arbeiderpartiets sterke side, mener Henning Warloe.
  • Henning Warloe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Skal vi tro byrådsleder Harald Schjelderup er svaret på spørsmålet ja.

For sikkerhets skyld sørger Schjelderup for å nevne dette i omtrent hvert eneste intervju han har gitt siden valget. Og så vidt jeg har kunnet registrere, uten å få et eneste kritisk spørsmål. Selv ikke da han i valgkampen ble intervjuet av Frank Rossavik for BT og presterte å si at «situasjonen i dag er mye verre (!) enn i 2003», ble det stilt spørsmålstegn et så oppsiktsvekkende utsagn.

Henning Warloe

For å gjøre en lang historie kort: I 2003 måtte Ap forlate byrådskontorene fordi kommune-Norges største underskudd hadde vokst til nesten en milliard kroner. Høyre overtok. Budsjettene måtte kuttes, innkjøp og nyansettelser stoppes og investeringene halveres. 1000 ansatte ble omstilt det neste året, og 400 årsverk ble kuttet. Likevel mente altså Arbeiderpartiets toppkandidat, og dagens byrådsleder utrolig nok at det stod verre til i 2015 enn i 2003. Debattant: — Er det totalt fjernt for økonomene at livet faktisk består av mer enn å jobbe, jobbe, jobbe?

Les også

La 60-åringene kose seg

Nå viste det seg etterhvert at Harald Schjelderup og Ap hadde regnet litt feil, og kommet i skade for å blande sammen underskudd og gjeld. De fleste vet jo fra egen økonomi at det er forskjell på å låne til ny bolig, og å gå kraftig i minus hvert eneste år. Men la gå. Alle kan ta feil, og økonomi har jo aldri vært Arbeiderpartiets sterke side.

At Bergen kommune under Ap mistet sin økonomiske handlefrihet og måtte kutte i investeringene, var nok den viktigste årsaken til skoleforfallet som oppstod. De siste årene har Bergen kommune heldigvis kunnet gjøre store investeringer i nye skoler og rehabilitering av gamle. Det har vi kunnet gjøre fordi økonomien ble snudd fra underskudd til overskudd. Kontrasten blir stor til perioden fra 2003 til 2007 da fylkesmannen måtte godkjenne alle investeringer før de kunne gjennomføres.

Høyre overtok en rykende ruin i 2003, Ap overtok en økonomi i orden og balanse i 2015. Likevel fortsetter byrådsleder Harald Schjelderup å svartmale den økonomiske situasjonen. «Som alle vet har Bergen kommune tom sparekonto» sa han til BT da han lanserte sin satsing mot arbeidsledighet i mai. På sosiale medier utdypet han med at «alle fond er bunnskrapte».

Men er det sant? Bystyret behandler denne uken Bergen kommunes årsregnskap. Tallene viser at driftsresultatet i 2015 ble hele +573 millioner kroner, og at kommunens disposisjonsfond nå er fylt opp til over en halv milliard selv etter at mange investeringer er betalt kontant. Det er altså ikke sant at «sparekontoen er tom» eller at «alle fond er bunnskrapte».

Spørsmålet må derfor bli om byrådsleder Harald Schjelderup bevisst lar være å fortelle sannheten, eller om han også denne gangen ikke har forstått tallene.

Det er i bunn og grunn vanskelig å si hva som er verst.

Mest leste debattinnlegg denne uken:

Publisert: