Slik ser det ut i Måbøtunnelen

Trekkvognen er totalt utbrent og flere hundre meter av tunnelen er skadet.

UTBRENT: Trekkvognen er totalt utbrent, men det tok ikke fyr i hengeren og gravemaskinen bak. Det ville gitt en mye større brann. - Sånn sett kunne det gått verre, sier seksjonsleder Lars Øyre i Statens vegvesen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fredag var fagfolk fra Statens vegvesen i tunnelen for å se nærmere på skadene. Seksjonsleder Lars Øyre i Statens vegvesen opplyser til BT at et stort område i tunnelen er skadet.

— Vi har avdekket flere hundre meter i tunnelen som er sterkt påvirket av både varmen og røyken. Så det er en del hundre meter som må gås over, ut over området som selve brannen var i.

Brannen i vogntoget førte til at det også tok fyr i det såkalte PE-skummet, som brukes til vann- og frostsikring i tunneler. I tillegg er det skader på tunnelveggene og det elektriske anlegget.

Les også

Ingen skadet i dramatisk tunnelbrann

STORE SKADER: Vegvesenet har avdekket at flere hundre meter av tunnelen er sterkt påvirket av varmen og røyken fra brannen, i tillegg til de store skadene der trekkvognen sto.

Trekkvognen totalt utbrent

Men, legger Øyre til, det kunne gått mye verre.

— Det var kun trekkvognen som brant. Vi kunne regnet med at det tok fyr i både maskin og henger, det ville gitt en større brann som hadde vart lenger og ført til større skader, sier han.

Statens vegvesen opplyser lørdag formiddag at tunnelen trolig kan åpnes tidlig neste uke, men da med forbehold om at det ikke dukker opp ytterligere skader når de løse fjellmassene etter brannen er fjernet.

Arbeidet med å renske opp i og reparere tunnelen startet fredag ettermiddag, og vil pågå gjennom helgen og til tunnelen kan åpnes.

Det er ingen lokal omkjøring i Måbødalen. Veien er åpen frem til tunnelen, men folk som skal øst-vest må velge andre veier. Gamleveien er utelukket på grunn av rasfare, opplyser Vegvesenet, som anbefaler omkjøring via E16 og E134.

Les også

Lik BT på Facebook

Røykla hele tunnelen

Det var i 19.30-tiden torsdag kveld at det oppsto brann i et vogntog som hadde en gravemaskin på hengeren. Ingen personer ble skadd i brannen, som oppsto rundt 200 meter inne i tunnelen fra vestsiden. Brannen røykla hele tunnelen ut til åpningen på østsiden.

REPARERES NÅ: Arbeidet med å renske opp i og reparere tunnelen startet fredag ettermiddag, og vil pågå gjennom helgen og til tunnelen kan åpnes.

Det at vogntoget hadde med seg en følgebil, ble redningen da brannen oppsto. 110-sentralen opplyste torsdag at vogntogsjåføren hoppet over i følgebilen, som kjørte videre og samtidig hindret trafikk i kjøre i retning brannen.

Måbøtunnelen er en 1893 meter lang tunnelen i Måbødalen i Eidfjord, med en stigning på opp mot syv prosent. Den ble åpnet i 1986.

Publisert: