Ingen skadet i dramatisk tunnelbrann i Eidfjord

Det så dramatisk ut, men ingen ble skadet i brannen i Måbødaltunnelen. Riksvei 7 kan bli stengt lenge etter brannen.

KRAFTIG BRANN: Tykk røyk velter ut av Måbøtunnelen i Eidfjord. En laste bil skal stå i brann inne i tunnelen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Riksvei 7 og Måbøtunnelen er stengt etter at det brøt ut brann i et vogntoginne i tunnelen ved 19.30-tiden torsdag.

— Vi vil se nærmere på brannårsaken i vogntoget i dag. Tunnelen er stengt, og det er vakthold på begge sider av tunnelen, sier operasjonsleder Morten Kronen ved Vest politidistrikt fredag morgen.

— Våre fagfolk vil være på plass fra rundt klokken 8, og etter å ha sett på skadene vil de kunne gi et estimat for hvor lenge de tror tunnelen må holdes stengt, sier trafikkoperatør Tom Hansen ved Vegtrafikksentralen fredag.

Fryktet folk i tunnelen

Det var en stund uklart om det var andre biler og folk i den røykfylte tunnelen, men i 20.30-tiden meldte politiet at det ikke er noe som tyder på dette.

— Brannvesenet har vært gjennom tunnelen. Det er ingen andre biler, og så langt heller ikke noe som tyder på at det er folk i tunnelen, skriver hordalandspolitiet i en pressemelding.

Klokken 21.15 opplyste 110-sentralen at brannvesenet har gjennomsøkt hele tunnelen uten å finne personer, og at man har kontroll på situasjonen.

Like før klokken 22 meldte 110-sentralen at brannen var slukket. Samtidig opplyste politiet at det var bekreftet at det ikke var skadde eller omkomne i tunnelen.

I 23-tiden var brannvesenet ferdig med etterslukking.

- Blir stengt en stund

Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen opplyser at tunnelen ikke blir åpnet torsdag. Trolig vil den bli stengt i dager, om ikke mer, men det er foreløpig vanskelig å anslå.

— Tunnelen kommer til å bli stengt en periode. Det er skader på tunnelen som gjør at dette vil ta tid. Vi vet nok mer i morgen, når fagfolk har fått sett på skadeomfanget, sier Hansen.

110-sentralen melder blant annet om strømledninger i tunnelen som har falt ned. Hans Olav Lægreid, som kjører brøytebil i området, forteller at det er store skader i tunneltaket etter brannen. Dersom tunnelen må stenges lenge, finnes det en mulig omkjøringsvei som ikke er tillatt å kjøre nå.

— Gamleveien er kjørbar forbi tunnelen, og jeg så ambulanser brukte den. Men den har vært stengt et par år på grunn av rasfare, forteller han.

Per nå er det ingen lokal omkjøring i Måbødalen. Veien er åpen frem til tunnelen, men folk som skal øst-vest må tilbake til Geilo og velge andre veier. Vegtrafikksentralen anbefaler at man benytter seg av E16 over Filefjell, E134 over Haukelifjell eller riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

SPERRET: Veien er sperret, og en rekke utrykningskjøretøy står på nedsiden av tunnelen. Bildet er tatt fra gamleveien i Måbødalen opp mot nedre tunnelmunning.

Røyk i hele tunnelen

Ifølge 110-sentralen oppsto brannen i et vogntog som hadde en gravemaskin bak på hengeren. Sjåføren har forklart til politiet at brannen oppsto ca. 200 meter inne i tunnelen fra vestsiden.

BTs bilde er tatt ved tunnelåpningen på østsiden, noe som betyr at hele den 1893 meter lange tunnelen da var full av røyk.

— Det stemmer. Vi har folk fra Geilo på oppsiden av tunnelen, og de forteller også at det kommer mye røyk ut der, sa Helle ved 110-sentralen litt etter klokken 20. Røykdykkere var da på vei inn i tunnelen fra Eidfjord-siden for å se hvor langt inn de kunne komme med vanlig utstyr. Brannvesenet sendte også spesialutstyr med helikopter fra Bergen.

— Vi prøver å gå inn fra nedsiden, men tunnelen er lang, og de har bare vanlig utstyr, sa Helle.

Følgebilen ble redningen

Måbøtunnelen er en 1893 meter lang tunnel i Eidfjord kommune i Hordaland. Hans Olav Lægreid, som kjører brøytebil i området, forteller at det ikke finnes noen utganger i tunnelen, utover de to munningene. Det er sterk stigning i tunnelen, noe som gjør at den fungerer nærmest som en skorstein.

110-sentralen opplyser at vogntoget hadde med seg en følgebil - trolig på grunn av bred last - og at nettopp følgebilen ble redningen da brannen oppsto.

— Sjåføren hoppet da over i følgebilen, og de kjørte videre oppover i tunnelen og stoppet all trafikk. Så de har sannsynligvis hindret all innkjøring fra oppsiden, sier Helle.

Politiet opplyser at de har vært i kontakt med vogntogsjåføren og at han er uskadet.

- Kjenner røyklukten godt

Lægreid var torsdag kveld ved den nedre munningen.

— Det er relativt rolig her nå. Jeg kjenner røyklukten godt, og ser røyken lenger oppe i dalen. Det er tre biler fra brannvesenet her, deriblant en tankbil, et par politibiler og én ambulanse, forteller Lægreid.

I tillegg var flere personbiler og en bil fra Mesta parkert på nedsiden av tunnelen. Også et helikopter landet i dalen.

Torsdag kveld opplyste 110-sentralen at brannmannskaper fra Voss og Geilo, samt røykdykkerne som kom med helikopter fra Bergen, er dimittert.

— Mannskaper fra Eidfjord, Granvin og Ulvik er fortsatt på stedet, sier Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen i 22-tiden.

STORE STYRKER: Redningsmannskap fra Voss,. Ulvik, Ullensvang og andre steder ble sendt til tunnelen.

Dramatiske meldinger

Da 110-sentralen fikk den første meldingen om brannen, visste de ikke om det var flere biler eller folk i tunnelen. Store ressurser ble satt i sving, og mannskaper fra Eidfjord, Voss, Granvin, Odda, Ulvik og Geilo rykket ut. De første brannfolkene ankom vestsiden av tunnelen rundt klokken 20. — Det er enorm røykutvikling. Vi vet ingenting om tilstanden inne i tunnelen, og vet ikke om det er andre biler der inne, sa vaktkommandør Helle da.

Petter Lahlum var en av de første på stedet. Han kom kjørende fra Hardangervidda da han måtte stoppe ved Storegjeltunnelen, rett før Måbøtunnelen.

— Jeg ser ikke så mye herfra, bare at det er masse røyk, sa han til BT litt før klokken 20. Lahlum fortalte da at han selv og andre bilister som kom fra Hardangervidda-siden allerede var på vei til å snu for å kjøre vestover via en av de andre fjellovergangene, selv skulle han via Aurland.

Publisert: