Mulig budkrig om Elkjøp-eier

(E24) En kinesisk og en amerikansk aktør bekrefter at de er interessert i å kjøpe selskapet.

MULIG BUDKRIG: Elkjøp kan bli amerikansk- eller kinesisk-eid.
Publisert: Publisert:

Det kan bli budkrig om den britiske handelsgiganten Currys. Selskapet eier blant annet elektronikkjeden Elkjøp, som har 150 butikker og 4000 medarbeidere i Norge.

Det startet med ikke-bekreftede nyhetssaker i britisk presse forrige uke.

Lørdag gikk britiske Elliot ut og bekreftet interesse for å kjøpe Currys. Frieren eier blant annet bokhandlerkjeden Waterstones med over 15.000 personer på lønningslisten.

Samme dag kunngjorde Elkjøp-eieren at de har mottatt og avvist et bud fra Elliot. Budet lå på om lag 700 millioner pund, tilsvarende 9,25 milliarder norske kroner. Styret i Currys landet på at det var betydelig for lavt.

Saken er omtalt av Handelswatch.

Les også

Mistet konen – fulgte gründerdrømmen

Kinesisk gigant bekrefter interesse

Mandag rykket kinesiske JD.com ut med en kunngjøring. Selskapet bekrefter at de også er i innledende samtaler om et mulig oppkjøp. Det understreker samtidig at det er ingen garanti for at det vil komme noe bud.

JD.com er ifølge egne nettsider den største handelsaktøren i Kina. Selskapet er notert både på Hongkong-børsen og på Nasdaq i New York. Markedsverdien ligger på omtrent 38 milliarder dollar, nesten 400 milliarder kroner.

Mandag skjøt Currys-aksjen i været på London-børsen.

Oppgangen endte på 36 prosent, skriver The Guardian. Det tok markedsverdien forbi verdien på budet fra Elliot. Tirsdag er det en svak oppgang i aksjen.

elkjøp

Kursras

Det er imidlertid langt opp til Elkjøp-eierens toppnotering på London-børsen. I 2015 ble aksjen handlet til kurs fem pund, ifølge The Guardian. Tirsdag er aksjen verdt 0,65 pund.

Det siste halvåret har selskapet mistet en tredel av sin markedsverdi, skriver BBC. De påpeker at mange anser beslutningen i 2021 om å legge ned 35 flyplassbutikker som en tabbe.

BBC understreker at også Elkjøp-merkevaren har slitt.

Elkjøp Nordics siste regnskapstall, fra 2022, viste et omsetningsfall fra 48,7 til 46 milliarder kroner. Driftsresultatet falt med 82 prosent.

Konsernsjef Fredrik Tønnesen gikk før jul ut i Finansavisen og mer eller mindre garanterte høyere priser som følge av krone-smell.

Publisert: