Torstein Hagen ble 5,4 milliarder kroner rikere på tre timer

(E24) Den norske mangemilliardæren har gjort seg rik på cruise for voksne. Onsdag gikk selskapet hans Viking Cruises på børs.

Torstein Hagens Viking Cruises noteres onsdag på New York Stock Exchange.
Publisert: Publisert:

Viking Cruises, som ble etablert av nordmannen Torstein Hagen (81) i 1997, ble onsdag notert på New York-børsen.

I forkant av noteringen hadde selskapet hentet inn 1,54 milliarder dollar til en kurs på 24 dollar per aksje, ifølge en pressemelding. Det tilsvarer 17 milliarder norske kroner.

Klokken 18.45 ble de første aksjene omsatt på New York-børsen. Handelen startet på 26,15 dollar.

Ved stengetid på Wall Street var aksjen opp 9,05 prosent til en sluttkurs på 26,17 dollar.

Hagen hadde aksjer til en verdi av 5,4 milliarder dollar i selskapet før handelen startet. Ved handelens slutt er aksjene hans verdt 5,9 milliarder dollar.

Aksjene er dermed verdt 491 millioner dollar mer nå enn før handelen satte i gang. I kroner er økningen på 5,4 milliarder.

I forbindelse med børsnoteringen ble det utstedt 11 millioner nye aksjer, i tillegg til at eksisterende investorer solgte om lag 53 millioner aksjer.

Prisingen før noteringen ga selskapet en verdi på 10,4 milliarder dollar, tilsvarende 115 milliarder norske kroner. Det gjør cruiserederiet til den største debutanten i de amerikanske aksjemarkedene så langt i 2024, skriver Reuters.

Norges Bank Investment Management, altså Oljefondet, har indikert at det vil kjøpe aksjer for opptil 100 millioner dollar, tilsvarende 1,1 milliarder kroner, i emisjonen.

Mangemilliardær

Torstein Hagen, som etablerte selskapet i 1997, er i dag både konsernsjef og styreleder i cruiseselskapet.

Datteren Karine Hagen er konserndirektør for forretningsutvikling i rederiet.

Hagen og datteren vil fortsette å kontrollere selskapet med 87 prosent av stemmene etter børsnoteringen.

«Gjennom min karriere har jeg alltid definert et godt selskap som et som er elsket av sine kunder og ansatte, og fryktet av sine konkurrenter. Å bli et notert selskap øker vår finansielle fleksibilitet og kan hjelpe oss med å realisere fremtidige muligheter», har Hagen skrevet i en melding til aksjonærene i forbindelse med børsnoteringen.

Rederiets hovedkontor ligger i Basel i Sveits, mens Torstein Hagen selv er bosatt i byen Luzern. Til det amerikanske finanstilsynet har selskapet oppgitt at de har 92 skip og over 10.000 ansatte i mer enn 90 land.

Underskudd i fjor

I fjor omsatte Viking Cruises for 4,7 milliarder dollar, som var en økning på 50 prosent fra 2022. Som følge av høye engangskostnader endte fjoråret likevel med et underskudd på knappe 1,9 milliarder dollar.

Til sammenligning gikk selskapet i pluss med 407 millioner dollar før skatt året før, da markedet hentet seg inn etter pandemien.

Publisert: