Steinar Fossli fikk over en million kroner for å hjelpe nordsjødykkere med økonomien.
Da dykkerne fikk erstatning, tilbød Fossli dem investeringer han selv tjente på:
Utlån i gråmarkedet til folk i gjeldstrøbbel.

Dykkerne og mannen fra gråmarkedet

Publisert: Publisert:

(E24) I begynnelsen av Norges oljeeventyr ble unge menn sendt ned på risikable oppdrag i havdypet. 17 nordsjødykkere døde på jobb. Mange lever i dag med fysiske og psykiske skader.

Tidlig på 2000-tallet bestemte Stortinget at de norske nordsjødykkerne skulle få økonomisk kompensasjon. Mens de ventet på millionutbetalinger, kunne dykkerne søke om «strakshjelp» fra staten på 200.000 kroner.

Strakshjelpen skulle organiseres av Dykkerkontakten, en stiftelse som hjelper tidligere nordsjødykkere. Stiftelsen er drevet med penger fra Arbeids- og sosialdepartementet. Sjømannskirken oppnevner styremedlemmene.

For å vurdere hvilke dykkere som hadde behov for strakshjelp, leide Dykkerkontakten i 2003 inn en gjeldsrådgiver.

Han heter Steinar Fossli, er utdannet elektriker og holder til i Bergen. Der driver Fossli firmaet Creative Invest Management (CIM).

Fossli og CIM har skaffet lån til privatpersoner i gråmarkedet gråmarkedet Privat utlån av penger utenfor det regulerte banksystemet, ofte med rentebetingelser langt over nivået i normale banker. i flere tiår. Han har et nettverk med private investorer, som har lånt ut penger til CIMs kunder.

Fosslis selskap har tatt ti prosent av lånebeløpet i honorar, mens investorene typisk har fått 13 prosent rente og sikkerhet i eiendom, viser dokumenter E24 har.

Fossli jobbet for Dykkerkontakten fra 2003 til 2007. Han fikk betalt minst 1,4 millioner kroner. Pengene kom fra staten.

E24 har intervjuet tidligere nordsjødykkere og deres etterlatte, og har sett brev, private låneavtaler, og offentlige dokumenter om Fossli og dykkerne. E24s undersøkelser viser at:

  • Fossli brukte jobben for Dykkerkontakten til å forsøke å rekruttere nordsjødykkere som investorer i gråmarkedslån, da dykkerne fikk erstatning fra staten.
  • Fossli tilbød en av dykkerne å låne ut gjennom CIM samme dag dykkeren fikk utbetalt erstatningspenger.
  • E24 har dokumentasjon på at to dykkere lånte ut penger gjennom Fossli. Den ene av dem har lånt ut nærmere ti millioner kroner siden 2015, fordelt på rundt 20 lån.
  • En tredje dykker har fortalt E24 at han lånte ut penger gjennom Fossli, men ønsker ikke å stille til intervju.
  • En låntager E24 har snakket med, måtte selge morens hus for å betale tilbake lån han tok opp gjennom Fossli.
Steinar Fossli driver firmaet Creative Invest Management (CIM).

Finanstilsynet har fått varsler og spørsmål om Fossli og CIM siden 2003, også fra selskapets tidligere revisor.

Tilsynet mener CIM har drevet ulovlig finansieringsvirksomhet, og har forsøkt å stoppe selskapet tre ganger: I 2011, 2017 og senest i mai 2023. Da vedtok Finanstilsynet stans av ulovlig virksomhet i CIM.

Fossli mener han driver med økonomisk rådgivning, som ikke krever tillatelse. Han har klaget på vedtaket fra Finanstilsynet. Klagen er ennå ikke behandlet.

– Slik det fremstår for CIMs vedkommende er det ikke påvist noe som er ulovlig i vår drift etter det regelverk som gjelder i dag, skriver Fossli i en e-post til E24.

Disse fire mennene i Bergen har i årevis skaffet lån til folk med penge­problemer

Fikk tilbud samme dag erstatningen kom

Fire tidligere dykkere har fortalt E24 at Fossli tilbød dem å låne ut penger, men at de takket nei.

En av dem, Per A. Jacobsen fra Larvik, fikk tilbud om å låne ut penger gjennom Fosslis selskap samme dag han fikk millionerstatningen fra staten inn på konto i 2005. E24 har dokumenter som bekrefter dette.

– Han tilbød meg en rekke muligheter for å investere millionene jeg mottok fra staten, blant annet å låne ut pengene med pant i eiendom, sier Jakobsen til E24.

Tidligere nordsjødykker, Per A. Jacobsen.

En annen dykker forteller til E24 at han fikk samme tilbud fra Fossli, omtrent på samme tid. Dykkeren sier at Fossli fortalte ham at han skulle få høy rente, men måtte stå for innkrevingen selv.

– Det ville jeg ikke være med på, sier den tidligere dykkeren.

– Dette er jo klienter som ikke får lån i banken, så da kom de i hvert fall ikke til å betale meg.

Fossli hevder han bare presenterte utlån som en investeringsmulighet til «noen få» dykkere, og at det skjedde i 2015. Fossli har ikke kommentert brevet fra 2005, der han tilbød tidligere nordsjødykker Per A. Jacobsen å låne ut erstatningspenger.

Fossli skriver til E24 at han mener «gråmarkedslån» er en tendensiøs betegnelse.

– Det gjelder lån i privatmarkedet, som er fullt lovlig og som det ikke er noe «grått» med, skriver han.

Måtte selge morens hus

– Jeg skulle jo arve huset. Derfor gikk hun med på å pantsette det, sier Trond Ivar Helgesen.

Helgesen er veteran fra FN-styrkene i Libanon på 90-tallet, og er i dag uføretrygdet. Han er en av dem som lånte penger av en tidligere nordsjødykker gjennom Steinar Fossli.

I 2017 gikk Helgesens transportselskap konkurs. Han hadde dyr gjeld, blant annet til forbrukslånsbanker. Helgesen forteller at en bekjent satte ham i kontakt med en gjeldsrådgiver, som igjen satte ham i kontakt med Steinar Fossli.

Trond Ivar Helgesen lånte til sammen én million kroner gjennom Steinar Fossli.

Våren 2017 skaffet Fossli to private lån til Helgesen på til sammen én million kroner. Renten var 13 prosent. I tillegg betalte Helgesen 230.000 kroner i honorarer til Fossli og gjeldsrådgiveren Fossli samarbeidet med. Fosslis andel av honorarene var 106.000 kroner.

Lånene var ikke nok til å betale ned forbruksgjelden, forteller Helgesen. Han sier han også spilte bort deler av pengene, i et forsøk på å få dem til å strekke til.

Da tiden var inne for å betale tilbake de private lånene han hadde tatt opp gjennom Fossli, hadde ikke Helgesen råd.

Etter flere purringer sendte Fossli en e-post til Helgesen, og foreslo at moren gikk med på å selge huset frivillig.

Huset var stilt som sikkerhet for lånet. Helgesen sier han ikke så noen annen utvei.

– Min mor måtte flytte fra egen enebolig, til en liten leilighet med ett soverom. Det tok en stund før resten av familien min ville snakke med meg, for å si det slik, sier han.

I dag leier Helgesen en leilighet over et kjøpesenter på Sotra utenfor Bergen. Lånene han tok opp gjennom Fossli er nedbetalt.

– Kunder som ikke på noen måte kan få banklån, eller lån fra finansinstitusjoner til å rydde i sin økonomi og unngå tvangssalg, kan få det svært vanskelig, skriver Fossli til E24.

Han skriver at han ikke kan huske å ha fått noen klage fra Helgesen.

– Å etablere et privatlån med renter på 13 prosent eller mer kan være til hjelp om finansieringen er midlertidig, og banken kan overta når situasjonen er bedret. I de fleste tilfeller lykkes det å komme tilbake i bank med innløsning av privatlånet, skriver Fossli.

Trond Ivar Helgesen lånte av to privatpersoner. Den ene var en norsk helsearbeider bosatt i Sverige. Ifølge en dødsannonse døde han i september 2023.

Den andre långiveren var tidligere nordsjødykker Steve Roger Børresen.

Lånte ut erstatningen

Børresen forteller at han tok av seg dykkerdrakten for godt i år 2000 og ble uføretrygdet. Han sier han fikk flere millioner kroner i erstatning fra staten.

I 2014 ringte Fossli og spurte om han ville investere erstatningspengene, forteller Børresen.

Tidligere nordsjødykker Steve Roger Børresen.

Da var det gått syv år siden Fossli jobbet for Dykkerkontakten. Ifølge Børresen fortalte Fossli at han hadde fått forbud mot å kontakte dykkere før det hadde gått en viss tid, og at den tiden nå var over. Børresen sier han ikke kjente til Fossli fra før.

– Han forteller at han helst vil treffe meg før han starter forretningen. Han kom hit med Teslaen sin, og jeg fikk prøvesitte den, sier Børresen.

Dokumenter fra Børresens arkiv, og intervjuer E24 har gjort med låntagere, viser at Børresen lånte ut minst 9,4 millioner kroner gjennom Fossli mellom 2015 og 2021, fordelt på rundt 20 lån.

17 lånekontrakter E24 har sett viser at Fossli tok 10 prosent av lånesummen i honorar fra låntagerne.

Børresen sier han selv har tjent «gode penger» på rentene, som har vært 13 prosent, og at han investerte i lån gjennom Fossli for å få bedre avkastning enn han fikk i banken.

– Jeg har fortsatt ikke tapt en eneste krone, sier han.

– Hva tenker du om de som har lånt penger av deg?

– De er desperate. Det er ingen tvil om det.

Børresen sier han ikke har dårlig samvittighet.

– Jeg tenker at de som spør meg, ikke får lån andre plasser. Finansselskapene tar 28 prosent rente. Jeg tjener 13 prosent, sier Børresen.

– Lånte penger skal som regel betales tilbake. Og staten er enda verre. De slår deg konkurs. Så ille er det ikke med meg. Det har i mange tilfeller gått lang tid før jeg ber om at lånet inndrives.

Fossli skriver til E24 at Børresen fikk sin første kunde via CIM i 2016.

– Han har ingen tap på sin virksomhet som privat långiver, og har vært til god hjelp for sine låntagere i denne perioden.

Steve Roger Børresen lånte ut minst 9,4 millioner kroner gjennom Fossli mellom 2015 og 2021, fordelt på rundt 20 lån.

Flere dykkerlån

E24 har dokumentasjon og bekreftelser på ett utlån gjennom CIM fra én annen tidligere nordsjødykker. Denne dykkeren er død.

En tredje dykker har fortalt E24 at han har lånt ut penger gjennom CIM, men ønsker ikke å stille til intervju.

Fossli skriver til E24 at det bare er én tidligere nordsjødykker som har lånt ut penger i gråmarkedet gjennom CIM.

– Når det gjelder sammenblanding av roller, mener jeg å være på rett side av karenstid, skriver Fossli.

E24 har spurt Fossli om hvem som ga han denne karenstiden, hva den gjaldt og når. Fossli har ikke svart på spørsmålene. Petter Skants, daglig leder i Dykkerkontakten siden 2003, kan ikke huske om Fossli fikk noen form for karantene eller beskjed om å ikke kontakte dykkere.

Finanstilsynet innrømmer «intern svikt» i gråmarkeds­saker

Finanstilsynet: Ikke lov å gi mange lån

Med mindre du har konsesjon, er det bare lov å låne ut penger i «enkeltstående tilfeller».

Ifølge Finanstilsynet må utlånene være av en «svært begrenset karakter». Dersom det legges opp til å låne ut en rekke ganger, er det forbudt uten konsesjon, skriver Jo Gjedrem i Finanstilsynet i en e-post til E24.

Børresen sier han ikke har grunn til å tro at det han har gjort ikke er lov.

– Jeg ser det ikke som ulovlig at jeg betaler fartsbøter, parkeringsbøter, barnebidrag og husleie for folk. Jeg får jo en hel liste jeg betaler ut. Og til inkassoselskaper. Jeg hjelper dem å refinansiere lånene.

Han sier også at han har hatt tillit til Fossli, fordi Fossli tidligere fikk jobbe med å hjelpe nordsjødykkere.

– Når han hadde fått de oppdragene fra myndighetene, lyste det jo opp for meg at dette var lovlig. Hvis han har drevet ulovlig, kan jeg ikke forstå hvordan han kunne få disse oppdragene, sier Børresen.

I en e-post til E24 skriver Fossli:

«Finanstilsynet bekrefter at det ikke er ulovlig å låne fra privat til privat. Privat långiver kan sporadisk låne ut sine sparepenger. Der er så vidt jeg vet ikke konkretisert noen volumgrense.»

Petter Skants, daglig leder i Dykkerkontakten.

– Sterkt beklagelig

Petter Skants, tidligere beredskapsleder i Sjømannskirken, har vært daglig leder i Dykkerkontakten siden september 2003.

Skants sier han ikke var kjent med at Fossli tilbød dykkere å investere i gråmarkedslån, før E24 tok kontakt.

– Det er helt forferdelig. I den grad Fossli har misbrukt den tilliten han har skaffet seg med å ha kontakt med dykkere, til å foreta investeringer som han selv har tjent penger på, så er jo det helt feil. Sånn skulle det ikke vært. Og noe som er sterkt beklagelig, sier han.

Fossli skriver til E24 at han er «enig i at rollen som økonomisk rådgiver for Dykkerkontakten og tilbud om plassering av erstatningsbeløp ikke kan foregå på samme tid».

– Dykkerkontakten vil få komplett datert liste fra oss om det som her er registrert av aktivitet slik at habilitet kan stadfestes mer eksakt, skriver Fossli.

Publisert: