Finanstilsynet innrømmer «intern svikt» i gråmarkedssaker

(E24) I 2017 påla Finanstilsynet to selskaper å slutte med ulovlige gråmarkedslån, men glemte å behandle klagene. Nå har tilsynet bedt dem stoppe igjen.

Finanstilsynets tidligere avdelingsdirektør for bank- og forsikringstilsyn, Ann Viljugrein (t.v.), seksjonssjef for atferdstilsyn på bank- og forsikringsområdet, Jo Gjedrem (i midten), og rådgiver Petter Omland (t.h.).
Publisert: Publisert:

E24 skrev torsdag om fire forretningsmenn i Bergen som i årevis har skaffet private lån til nordmenn med pengeproblemer. Finanstilsynet mener de fire har drevet ulovlig finansieringsvirksomhet i hver sine selskaper. Selv sier de at selskapene har hjulpet folk ut av økonomisk krise.

I 2017 krevde Finanstilsynet at to av forretningsmennenes selskaper stanset ulovlig virksomhet.

Da påla tilsynet Steinar Fosslis CIM å stanse ulovlig låneformidling og utlånsvirksomhet, og Rune Austigards Sherwood Holding å stanse ulovlig utlånsvirksomhet.

Les også

Frisøren skulle grave i kjelleren. Det ble starten på en årelang konflikt.

Begge klaget på vedtaket, men Finanstilsynet glemte å sende klagen videre til Finansdepartementet. Klagene ble derfor aldri behandlet, og de to selskapene fortsatte virksomheten.

Fem år etter, på nyåret 2023, oppdaget Finanstilsynet feilen. Det skjedde etter at E24 stilte spørsmål om Steinar Fossli og CIM. Tilsynet undersøkte selskapene på nytt, og gjorde nye vedtak om stans av ulovlig virksomhet 3. mai 2023.

Finanstilsynet innrømmer overfor E24 at de har gjort «en vesentlig feil».

– Det er en intern svikt at det skjedde, sier avdelingsdirektør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, Ann Viljugrein, til E24.

Saksbehandlingsfeilen innebærer at vedtakene fra 2017 er ugyldige, opplyser tilsynet til E24.

– Ugyldigheten skyldes ikke at Finanstilsynet har endret syn på de faktiske forholdene eller den rettslige vurderingen som ble gjort i 2017, men at foretakene ikke fikk klagen behandlet som de hadde rett på, skriver kommunikasjonsdirektør i tilsynet, Lisbeth Strand, til E24.

Les også

Hva er renten på boliglånet ditt?

Den tidligere elektrikeren Steinar Fossli har drevet selskapet CIM siden slutten av 80-tallet. CIM har fått pålegg fra Finanstilsynet om å stanse ulovlig virksomhet i 2023, og klaget på vedtaket.

Pålagt å stanse igjen i 2023

De nye vedtakene fra Finanstilsynet fra mai 2023 gjelder Fosslis selskap CIM og Austigards selskaper Gjeldfinans og Sherwood Holding.

På samme tid fikk også to andre forretningsmenn i Bergen, advokat Nils Egil Tangedal og finansmannen Jørn Vikøyr, vedtak om stans av ulovlig finansieringsvirksomhet i hver sine selskaper, Judicium Finans og Sarepta Invest.

E24s undersøkelser viser at Fossli, Austigard, Tangedal og Vikøyrs selskaper i en årrekke har skaffet kortsiktige, private lån til kunder som trenger hjelp til å bli kvitt blant annet betalingsanmerkninger og inkassogjeld.

Forretningsmennene har skaffet lånene i gråmarkedet, der private låner ut penger utenfor det regulerte banksystemet. De har skaffet lån ved å kontakte privatpersoner, bedrifter og andre med penger til overs, og tilbudt dem å låne ut til høy rente.

Les også

Knut trudde han skulle tena milliardar. Så blei gründeren stoppa i ein Porsche på Sotra.

Rune Austigards selskaper Sherwood Holding og Gjeldfinans har fått pålegg fra Finanstilsynet om å stanse ulovlig virksomhet i 2023. Selskapene har klaget på vedtakene.

E24 har snakket med 52 personer som har fått lån gjennom selskapene, og 23 personer som har lånt ut penger til selskapenes kunder.

Låntakerne har betalt rundt 10 prosent av lånebeløpet i honorar til forretningsmennenes selskaper, og renten har typisk vært 13 prosent, viser E24s undersøkelser.

De fire forretningsmennene har drevet hver for seg, men har hatt med hverandre å gjøre på ulike måter i løpet av de siste tiårene. Fossli har tidligere samarbeidet med Vikøyr og Austigard, Austigard har sendt lånekunder videre til Tangedal, og Tangedal har representert de tre andre som advokat.

Finanstilsynet mener selskapene deres har drevet med finansieringsvirksomhet uten nødvendig konsesjon eller registrering som låneformidler.

Nye klager

Fossli, Austigard og Tangedal har klaget på vedtakene Finanstilsynet gjorde i mai 2023.

De mener selskapene ikke har drevet med låneformidling eller annen finansieringsvirksomhet, men har hjulpet folk med å søke lån og få orden på økonomien. De mener de utelukkende har drevet med rådgivning, som er unntatt kravet om konsesjon eller registrering.

Austigard har, i tillegg til å skaffe lån fra private investorer, lånt ut penger fra egne selskaper. Austigard har opplyst til E24 at han har gitt rundt 120 direkte utlån. Han mener det har vært «enkeltstående tilfeller» eller «selgerkreditt», og dermed lovlig.

De nye klagene ble oversendt Finansdepartementet i september i år, og er ennå ikke behandlet.

Vikøyr har ikke klaget, og skriver i en e-post til E24 at han tar vedtaket til etterretning.

Vikøyr skriver at han har «formidlet lån til private, men har i større grad formidlet lån og gjennomført ulike transaksjoner mellom næringsdrivende».

Det totale omfanget av utlån er ukjent. Ingen av de fire forretningsmennene har svart E24 på hvor mange lån de har skaffet opp gjennom årene, og hvor store beløp de totalt har skaffet i lån til kundene sine.

Les også

Ole kan bli rik. Men han nekter å selge.

Mener vedtak bør oppheves

Fossli, Austigard og Tangedal skriver alle til Finanstilsynet at manglende svar på klagene i 2017, må tolkes som at tilsynet godtok klagene fra Austigard og Fossli. Det avviser Finanstilsynet.

– At foretaket har drevet virksomheten i eventuell rettslig villfarelse om at den var lovlig, og i eventuell faktisk villfarelse om at den er akseptert av tilsynsmyndighetene, kan ikke tillegges vekt i vurderingen av om virksomheten drives i strid med loven, skriver Finanstilsynet til både Fossli og Austigard i vedtakene fra 2023.

Tangedal var Austigard og Fosslis advokat i de fem år gamle klagesakene.

Den nye advokaten til Fossli og Austigard er en kollega av Tangedal i Advokatfirmaet Judicium. Advokaten mener vedtakene fra 2023 bør oppheves på grunn av feilen i 2017, og at sakene bør behandles på nytt.

Fossli, Austigard og Tangedal mener alle at Finanstilsynet også i 2011 ga uttrykk for at virksomheten var lovlig. Da undersøkte tilsynet et samarbeid mellom CIM, Gjeldfinans og Sherwood Holding, som varte fra 2007 til 2010.

Senere i 2011 fikk CIM forhåndsvarsel om å stanse ulovlig låneformidling. Saken ble lagt bort da advokat Tangedal skrev at CIM ikke drev med låneformidling.

Har lagt ned virksomheter

– Slik det fremstår for CIMs vedkommende er det ikke påvist noe som er ulovlig i vår drift etter det regelverk som gjelder i dag, skriver Fossli til E24.

Han understreker at CIM ikke har lånt ut egne penger.

Austigard skriver til E24 at han la ned virksomheten i Gjeldfinans den 30. juni i år, som følge av en ny lov som krever konsesjon for låneformidling.

Han skriver at han har lagt til grunn at virksomheten hans ikke var konsesjonsbelagt da den ble drevet, og at han ikke ønsker å søke konsesjon etter å ha vurdert kost og nytte.

– Allerede fra tidlig i Gjeldfinans sin eksistens har Finanstilsynet hatt kunnskap om og innsikt i vårt forretningskonsept. Finanstilsynet har, mer enn noen andre, hatt direkte innsyn i bistanden vi gir til folk som har havnet i økonomisk uføre og også hatt kunnskap om hvordan Gjeldfinans har reddet folk fra økonomisk ruin, skriver Austigard.

Les også

Richard (35) slet med gjeld i ti år. Det begynte med et kredittkort.

I tillegg til advokatpraksis, driver Nils Egil Tangedal selskapet Judicium Finans, som har fått pålegg om stans av ulovlig virksomhet fra Finanstilsynet i 2023. Selskapet har klaget på vedtaket.

Tangedal skriver at Judicium Finans la ned virksomheten ved årsskiftet 2022-2023, tre måneder før Finanstilsynet sendte forhåndsvarsel om stans av ulovlig virksomhet.

– Virksomheten var innrettet i tråd med hva Finanstilsynet tidligere har uttalt med hensyn til at det å opptre som lånsøkers hjelper, ikke utgjør låneformidling, skriver Tangedal.

Da Ann Viljugrein ble intervjuet av E24 var hun avdelingsdirektør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet. Nå er hun er hun senior tilsynsrådgiver i seksjon for konsesjoner og regulering i Finanstilsynet.

Publisert: