Jostein trengte en uke på å bestemme seg om han skulle svare ja til morens spørsmål

Nå barberer han begge øyenbrynene, klipper av seg håret og flytter inn i tempel i julen.

ANNERLEDES FEIRING: Det blir ikke pinnekjøtt og norsk jul på Jostein Jeshua Sirisai Skaale i år. I stedet flytter han inn i tempel for å hedre sin bestemor.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I november fikk Jostein Jeshua Sirisai Skaale (39) spørsmål fra sin mor om han ønsket å gjøre noe helt spesielt for å hedre sin bestemor. Hun ble 107 gammel og døde julen for to år siden.

Les også

Feirer sin ellevte jul med nye foreldre

På Julaften skal familien holde en minnestund for henne i det lokale tempelet i Hua Muang-distriktet i Thailand, bare et steinkast unna der bestemoren Boonta bodde.

– Min mor spurte om jeg var villig til å gå i tempel etter seremonien. Dette er en thailandsk tradisjon for å hedre den avdøde. Jeg tenkte på i en ukes tid, før jeg sa ja. Jeg tror og håper det vil bli en lærerik opplevelse, forteller 39-åringen fra Rosendal.

Alt barberes bort

Dette betyr at i det sekundet seremonien er ferdig, må Skaale legge fra seg både norsk skikk og kultur til fordel for munkelivet i Thailand.

Les også

Vi er for materialistiske

Han vil bli glattbarbert på hodet. Øyenbrynene blir fjernet, og han må holde seg unna både alkohol og tobakk.

– Det tyngste blir nok snusen. Jeg kjenner at det å fjerne begge øyenbrynene rokker litt med min forfengelighet, men det går nok helt fint. De gror nok raskt ut igjen, sier han.

– Godt humør

Selv om han er oppvokst i Norge, husker han godt bestemoren fra flere besøk i Thailand. Han husker han syntes hun så gammel ut, og det var hun også. Hun endte tross alt opp med å feire sin 107-årsdag.

Les også

Presten Liv (25) fikk akkurat det hun ønsket seg til jul

– Hun lo og syntes vi så ut som utlendinger, fordi vi var halvt norske. Hun hadde veldig godt humør, sier han.

TRADISJON: Skaales bestemor, Boonta, døde julen 2014. Da var hun blitt 107 år gammel. Nå flytter han i tempel for henne, en vanlig tradisjon innenfor thailandsk kultur.

Skaale kommer til å leve som munk på bygden i Thailand i nesten to uker. Også hans onkel vil gå i tempel på samme tid. Han håper det kan hjelpe ham med å forstå språket helt.

Han vet at han må stå opp klokken 05.00 om morgenen for å skaffe mat gjennom almisser fra lokalbefolkningen. Han håper at han kan få noen bilder med telefonen gjennom ukene, men tviler på at han får lov. Det å ikke kunne være «online» kan nok føre til noen abstinenser.

– Jeg vet jo ikke akkurat hvordan reglene er. Jeg må ta en del på sparket, sier han.

Vil ha ekstra god innsikt

Han må også meditere og lære om filosofi. Førstnevnte har han hatt interesse for lenge.

– Det er noe med å prøve å komme tilbake til basisverdiene og ikke la seg rive altfor mye med i alt det materialistiske, sier han.

– Hvordan reagerte din mor da du sa ja til dette?

– Hun ble både glad og stolt. I Thailand blir dette sett på som en høyerestående livsførsel, men jeg tror nok jeg som munk også vil bidra til allmenn forlystelse for lokalbefolkningen. Der den bortskjemte ungen fra Norge går rundt der og er en del av munkefellesskapet, sier Skaale og ler.

– Hva håper du få ut av oppholdet?

– Jeg håper det både beriker meg og utvikler meg, og kanskje jeg får en ekstra god innsikt i hva som er viktig og ikke viktig her i livet, sier han.

Publisert: