- Jeg er så glad at jeg nesten letter

Lina Knudsen forteller at hun ikke har hatt råd til å klippe seg på tre år. Denne uken fikk hun klippe seg gratis.

GLAD: Lina Knudsen har ikke klippet håret på årevis. Denne uken fikk hun både klipp og krøller. - Jeg føler meg så fin, sier hun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Unner man seg noe ekstra i julen, går det ut over de andre månedene i året. Det å klippe seg, er ikke engang noe du vurderer å prioritere, selv om det egentlig er ganske viktig, sier Knudsen.

Fredag tilbød studentene ved Norsk Frisørsskole gratis juleklipp til personer med dårlig råd. Nesten førti personer var innom, både voksne og barn.

I FRISØRSTOLEN: Stina Dahl er godt i gang med årets gratisklipp. Lina Knudsen koser seg i frisørstolen. - Det er deilig å bare bli dullet med, sier hun.

– Tårer og klemmer

Ideen kom i fjor da daglig leder, Sølvi Bjørnevoll, ønsket å bruke yrket sitt til å gjøre noe spesielt for andre i julen. Først tenkte hun på å klippe eldre gratis ved sykehjem, men innså at det allerede var en del frisører som jobbet med dette. Da slo tanken henne; hva med åpne opp for alle som trengte det?

– Jeg visste at folk ville bli glade, men at det skulle bli både tårer, kyss og klemmer, det hadde jeg aldri forventet. Det er utrolig givende å få holde på med dette. I fjor hadde vi en mann innom som ikke hadde klippet seg på ti år. Det gjør inntrykk, sier hun.

Les også

Presten Liv (25) fikk akkurat det hun ønsket seg til jul

Lina Knudsen går på trygd og forteller at julen er ekstra krevende når pengene ikke strekker til. Hun viser til store bunker med reklame for julegaver i postkassen, vindusutstillinger i butikkene og lange pauser mellom hvert TV-program hvor det reklameres for den ene kostbare gaven etter den andre.

FORNØYD: Lina Knudsen får se hele frisyren bakfra i speilet. - Jeg kan ikke huske sist gang jeg hadde krøller. Så flott, skryter hun og smiler fra øre til øre.

– Det føles ikke bra. Det er egentlig ganske forferdelig. Du tenker ikke så mye på det resten av året, men i desember blir du minnet på det hele tiden, sier hun.

– Ingen som setter deg i bås

De siste årene er hun blitt flinkere til å be om hjelp, noe hun har jobbet mye med gjennom behandling. Hun benytter seg av tilbud hos både Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Her får hun blant annet hjelp til å få på plass julegaver til sine nære. Da hun hørte om gratisklippen fra Frelsesarmeen, nølte hun ikke med å melde seg på.

– Den måten jeg ble møtt på da jeg kom hit i dag var bare helt fantastisk. Her er det ingen som ser ned på deg eller setter deg i bås. Du ser at de virkelig vil hjelpe. Jeg er veldig takknemlig, sier hun.

Under klippen fikk hun både kaffe, sjokolade og kake, som frisørlærlingene selv hadde bakt for anledningen.

– Dette er veldig kjekt, særlig når du ser hva det betyr for andre. Det er utrolig fint å høre hvor takknemlig Lina er, og ikke minst hvor åpen hun er som person, sier frisørlærling Stina Dahl, som hadde ansvar for Knudsens hår.

Mange som ønsket klipp

Marianne Naustdal, assisterende korpsleder i Frelsesarmeen, forteller at det ikke var vanskelig å finne personer som ønsket å bli ny på håret.

– Dette tilbudet er rett og slett kjempebra. Det er mange som føler at de ikke kan prioritere å bruke penger på håret sitt. Derfor har det vært stor interesse, sier hun.

TAKKEKLEM: Lina Knudsen ga flere klemmer til frisørlærling Stina Dahl. - Tusen takk. Jeg er så fornøyd med denne dagen, sier hun.

Halvannen time etter ankomst, var det lange håret til Knudsen både stusset og krøllet. Litt hodemassasje hadde hun også fått.

– Litt rart

– Jeg er strålende fornøyd, sier hun og gir Dahl en god klem.

– Kan jeg bare gå ut nå, uten å betale? Jeg må innrømme at det føles litt rart, men også helt fantastisk. Jeg hadde aldri hatt råd om ikke, sier hun.

Selv om desember er en krevende måned økonomisk, er Knudsen likevel glad i julemåneden.

– Tempoet går litt saktere og folk ser hverandre i større grad. Det er veldig viktig. Det kunne gjerne vært litt mer sånn også resten av året, sier hun.

Publisert: