Har aldri sett et større ras på strekningen Bergen-Voss

TRAVEL: Harald Hauso er Vegvesenets geolog på stedet.
  • Tunnel er det eneste trygge alternativet, sier geolog Harald Hauso i Statens Vegvesen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Klokken 9.30 meldte politiets operasjonssentral om et stort steinras ved Hyvingstunnelen i Voss. Raset har gått over veien og ut i Bolstadfjorden. Vegtrafikksentralen opplyser at E16 er stengt mellom Trollkonetunnelen og Hyvingstunnelen.

— Vi har ikke kontroll over skredet før vi har sett det fra et helikopter. Da kan vi se omfanget tredimensjonalt, sier geolog i Statens vegvesen, Harald Hauso.

Raset er cirka 250 meter langt.— Tusenvis av kubikk med stein har løsnet. Foreløpig kan jeg ikke si om dette er trygt eller ikke fremover, sier han.

Mindre vanlig på sommeren

Ifølge geologen er ikke raset sensasjonelt stort, men likevel er det det største han har sett på strekningen mellom Bergen og Voss.

— Dette er ikke akseptabelt på noen måte. Vi må ha tunnel her, det er det eneste trygge alternativet, i tråd med det veivesenet har uttalt tidligere. Vi må ha en skikkelig vei, og kan ikke ha det sånn som dette, sier geologen.- Hvorfor kan det komme ras når det er så tørt?

— Det er tilfeldigheter som spiller inn. Det kan være noe som ligger på kanten, utviding av bergmassen, temperatursvingninger eller vann i sprekker somtørker opp og at det dermed er en sugeeffekt som forsvinner.

Skred er likevel sjeldnere om sommeren enn på andre årstider.

— 70 prosent av alle ras skjer mellom 1. januar og 31. mars, altså de tre første månedene i året. Men det er likevel ikke uvanlig at det kan forekomme store ras om sommeren i godt vær, sier Hauso.

- Mange skredpunkter

Geolog Odd Are Jensen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) deler vurderingen til sin kollega i Vegvesenet.

— E16 fra Bergen til Voss er kjent for å ha veldig mange skredpunkt. Det er veldig bratt der, og oppsprekket fjell i hele regionen, sier han.

Han peker på flere mulige årsaker, samtidig som han understreker at NVE foreløpig ikke har noen rolle i denne saken og ikke er på stedet.

— Vanligvis er det fryse- og tineprosesser, eller regn og snøsmelting som utløser skred, men det er lite sannsynlig nå. Men så er det ting som tar lengre tid som røtter fra trær som vokser og utvikler sprekker. I tillegg vil solen som varmer og kjøler fjellet føre til at det utvider seg og trekker seg sammen. Til slutt kan totalbelastningen bli for stor og så går det skred, sier Jensen.

Publisert: