Her går det nesten galt: – Dette er livsfarlig

Først da motorsyklisten var oppe ved støtfangeren på bilen, fikk Jan Tore Fossdal øye på ham.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På vei hjem fra jobb i Alvøen torsdag 28. mai, opplevde Jan Tore Fossdal at det nesten gikk galt inne i Harafjelltunnelen på riksvei 555 like etter Sotrabrua.

– Leker med livet

– Jeg opplever stadig at motorsyklister leker med livet i Harafjelltunnelen. I denne tunnelen som svinger litt, er det komplett umulig for motgående trafikk å få øye på motorsyklene før de er tett innpå, slår Fossdal fast.

Dashbordkameraet hans fanget opp den skumle situasjonen som oppsto da en motorsyklist i motgående felt kjørte forbi køen med biler som sto stille i tunnelen.

– Jeg tror ikke motorsyklistene hadde våget å kjøre forbi hvis de forsto at vi bilister ikke ser dem. Jeg blir redd og støkker hver gang, og dette opplever jeg annenhver dag inne i Harafjelltunnelen, sier Fossdal.

– Livsfarlig

Han forteller at hver gang køen går langsomt mot Sotra, legger de seg ut og kjører forbi.

– Dette er livsfarlig, i alle fall for motorsyklistene. Dette er gjerne voksne folk som kjører sakte, og det hender at det kommer flere motorsykler etter hverandre, sier Fossdal.

I et forsøk på å unngå trafikkfarlige situasjoner, kjører han så langt ute på kanten av veien at bilen rister fordi han er ute på den rillede sidestripen i tunnelen.

– Fartsgrensen er 70 km/t, og du vet aldri om du får en motorsykkel i frontruten. Jeg vil be folk om å la være å kjøre forbi køen, selv om det ikke er forbudt å kjøre forbi inne i tunnelen, sier Fossdal.

Han har kjørt strekningen fra Alvøen til Åsane i snart fjorten år nå, og har mange ganger sittet med hjertet i halsen fordi det nesten går galt.

Politiet: – Velkjent problem

Og det er ikke bare på denne strekningen at bilister opplever skremmende forbikjøringer av motorsykler.

– Dette er et velkjent problem på de fleste innfartsårene til Bergen. Motorsyklene legger ser ut når det er stillestående kø, og det er spesielt farlig i mørke svinger i tunneler, sier Atle Olav Heradstveit som er leder for Trafikkseksjonen i Vest politidistrikt.

Politioverbetjenten tror ikke at motorsyklistene har forståelse for problemene som motlys skaper inne i tunnelene.

– Jeg tror ikke alle er bevisste på hvor lite synlige de er. Du ser dem ikke på utsiden av bilene. Jeg tror det er lurt at de får se en video av hvordan dette er, sier han.

I tillegg til å skape skumle situasjoner, risikerer du også å bli bøtelagt dersom du kjører forbi på heltrukne eller doble sperrelinjer i veibanen.

– Du kan få tre prikker i førerkortet hvis du blir oppdaget av politiet. Og du utsetter også andre for fare, sier Heradstveit.

Publisert: