Polititeori: Drapssiktet ektemann (48) kontaktet forsikringsselskap dagen etter at konen var død

48-åringens opptreden i etterkant av konens død skal ha vært oppsiktsvekkende, sett med politiets øyne.

SIKTET FOR KONEDRAP: Mannen i slutten av 40-årene er siktet for å ha drept ektefellen (42) i deres felles hjem i Åsane. Mannen nekter straffskyld. Mandag ble han varetektsfengslet, en avgjørelse han anket på stedet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En 48 år gammel mann ble mandag varetektsfengslet i fire uker, etter å ha blitt pågrepet lørdag morgen.

Han er siktet for å ha drept sin seks år yngre kone i deres felles hjem i Åsane, tirsdag den 25. april i år.

Selv har han kategorisk avvist å ha hatt noe med dødsfallet å gjøre, et dødsfall han selv varslet om.

Mistenkelig dødsfall

Politiet behandlet dødsfallet som mistenkelig allerede fra starten av. Underveis i etterforskningen var det flere omstendigheter som gjorde at mistanken ble rettet mot ektemannen.

Politiadvokat Ørjan Ogne snakket om drapssaken på en pressekonferanse mandag. Der viste han til at «flere omstendigheter» har bidratt til drapsmistanken mot avdødes ektemann.

Som BT skrev mandag skal det særlig ha vært én opplysning som gjorde at politiet ble mistenksomme: At ektemannen – to uker før konen døde – skal ha vært i kontakt med forsikringsselskapet.

Tema for samtalen var konens livsforsikring. Informasjon politiet har innhentet viser at mannen gjennomførte tiltak for å forhøye utbetalingssummen – fra halvannen til tre millioner kroner, får BT opplyst.

Også hans opptreden i etterkant av konens død skal ha vært oppsiktsvekkende, sett med politiets øyne.

Politiet sitter på opplysninger om at ektemannen den 26. april i år, allerede dagen etter dødsfallet, skal ha tatt kontakt med forsikringsselskapet. Der skal han ha meldt fra om at konen var død.

Politiets teori er at målet med samtalen var å sette i gang prosessen med å få utbetalt pengene.

Kvelning vært vurdert

Årsaken til den 42 år gamle kvinnens død fremstår som uklar. Men saken var så spesiell at politiet skal ha fått tilbakemeldinger om at noe straffbart kunne ligge bak.

Flere mulige dødsårsaker, både naturlige og unaturlige, er blitt skissert.

FORSVARER: – Han tar dette veldig tungt. Han har mistet konen og har hatt en veldig vanskelig tid etterpå, sa drapssiktedes advokat, Erik Johan Mjelde, etter mandagens rettsmøte.

Da politiet mandag gikk til retten for å kreve varetektsfengsling av den 48 år gamle ektemannen, ble politiets syn oppsummert slik av politiadvokat Ørjan Ogne:

– Flere omstendigheter gjør at vi mistenker drap og at ektemannen står bak.

Forsikringssporet skal være blant de helt sentrale elementene i saken som politiet har bygget mot ektemannen. BT er også kjent med at kvelning er en mulig dødsårsak politiet har vurdert.

VG skrev mandag at det er funnet spor av sovemedisin i den avdøde kvinnens blod – og tegn på at hun kan ha blitt kvalt.

– Uforstående

Den endelige obduksjonsrapporten er ikke klar. Politiadvokat Ogne vil tirsdag ikke si mer om hvilke «omstendigheter» i saken han refererte til mandag.

Den drapssiktede ektemannen anket avgjørelsen om å fengsle ham på stedet. Det vil si at Gulating lagmannsrett skal vurdere fengslingsspørsmålet og bevisene på nytt, noe som trolig skjer onsdag.

ÅSTED: Den 42 år gamle kvinnen ble funnet død i sitt eget hjem i Åsane tirsdag 25. april i år. Politiet fikk tidlig i saken bistand fra Kripos.

Etter konens død hadde den nå drapssiktede mannen hele tiden dialog med politiet. Etter det BT får opplyst var ektemannen ikke under særskilt mistanke den første tiden etter dødsfallet. Politiet holdt alle muligheter åpne.

Pågripelsen skal ifølge forsvareren, advokat Erik Johan Mjelde, ha kommet som en stor overraskelse. Mandag sa han dette på vegne av sin klient:

– Han stiller seg helt uforstående til siktelsen. Har tar dette veldig tungt. Han har mistet konen og har hatt en veldig vanskelig tid etterpå.

Lekkasjer kan bli anmeldt

Mjelde mener det er både «uheldig og trist» med alle opplysningene som er kommet ut i saken.

– Det er svært vanskelig ikke å kunne imøtegå alt det som det skrives om. Det er svært mye jeg kunne tenke meg å si. Men jeg er bundet av taushetsplikten, som også politiet er, sier han.

Politiadvokat Ørjan Ogne i Vest politidistrikt ser svært alvorlig på lekkasjene. Han opplyser til BA at han har bedt politiledelsen om å vurdere å anmelde lekkasjene til Spesialenheten for politisaker.

– Det er svært uheldig at sensitiv informasjon fra etterforskningen blir lekket til offentligheten. Sånn kan vi ikke ha det. Det er ødeleggende for etterforskningen. Jeg mener det bør gjøres undersøkelser for å finne ut hvor lekkasjene stammer fra. Det er et begrenset antall personer som skal ha tilgang til sakspapirene, sier Ogne til BT.

Politiledelsen hadde tirsdag ettermiddag ikke tatt stilling til spørsmålet om anmeldelse til Spesialenheten. Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt forventer avgjørelse onsdag.

– Jeg ønsker ikke kommentere dette, utover å si at det er svært uheldig at enkelte opplysninger i denne saken er kommet ut i mediene, sier Fløystad.

Publisert: