Ordfører: – Det er skremmende

Et stort ras stenger fylkesvei 53 mellom Årdal og Fodnes. Veien vil bli stengt gjennom helgen.

HØYT: Bildene fra politiet viser at raset har kommet ned fjellsiden ved Finnsåstunnelen på fylkesvei 53.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Torsdag klokken 14.14 fikk politiet melding om at det hadde gått et stort ras på vestsiden av Finsåstunnelen mellom Årdal og Fodnes.

Ifølge politiet gikk raset like utenfor tunnelåpningen.

– Raset er 4–5 meter høyt. Tettpakket med jord og stein, og mange store steiner. Summen av vitneopplysninger tilsier at det ikke skal ha vært personer eller biler i raset, opplyste politiet torsdag.

Les også

Stort ras ved Årdal

OMFATTENDE: – Fylkesvei 53 vil være stengt lenge, sier Rune Dvergsdal i Statens vegvesen.

– Det er skummelt og skremmende

Men fylkesvei 53 er helt sperret av det store raset.

– Det kan gå ras hvor som helst på Vestlandet, men det var overraskende at det gikk akkurat der, sier ordfører i Årdal, Arild Ingar Lægreid, som har sett raset fra kaien.

– Det er skummelt og skremmende at det går så store ras på veien. Men heldigvis var det ingen personer i raset, og ingen liv som gikk tapt, sier Lægreid.

Han forteller at det er 5300 innbyggere i Årdal, og at dette er hovedveien inn til bygden. De som skal til og fra Årdal, må nå kjøre veien over fjellet (Tyin–Årdal). Omkjøringen tar rundt en og en halv time.

– Vi er ikke isolert. Det vi er mest opptatt av nå, er sikkerheten. Og vi har allerede fått på plass en midlertidig legevakt i Årdal. Nå venter vi på tilbakemeldingen fra geologen, sier Lægreid, som sitter samme med resten av kriseledelsen i kommunen.

STORT: Raset som har gått på fylkesvei 53, fyller nesten hele tunnelportalen, som dette bildet viser.

Undersøker rasstedet

Fredag morgen var en geolog oppe i helikopter for å se på rasstedet.

– Han sa det var et stort ras, og at de ville sette i gang med spyling for å få ned løse steiner i fjellsiden. Det raste ned småstein i natt, og det er ikke trygt å begynne opprydningsarbeidet ennå, sier Rune Dvergsdal i Statens vegvesen.

Første punkt på planen for opprydning var å hente vann fra sjøen i en sekk og slippe vannet ut over rasområdet fra et helikopter. Deretter starter selve opprydningsarbeidet. Litt før klokken 13.30 melder vegtrafikksentralen at opprydningen er i gang.

Lørdag og søndag vil det foregå skogrydding og rensking i rasløpet. Det vil bli gjort en ny vurdering av om veien kan åpnes søndag.

Publisert: