5300 årdøler ikke lenger innesperret

Steinraset i Årdal sperrer fortsatt fylkesveien. Omkjøringsveien Årdal-Tyin ble søndag stengt på grunn av uvær, men åpnet igjen mandag.

SPERRER VEIEN: Raset som gikk på fylkesvei 53 fyller nesten hele tunnelportalen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin ble mandag formiddag åpnet etter opprydningsarbeid, og 5300 årdøler er ikke lenger isolert. Hovedveien til Lærdal er imidlertid fortsatt stengt etter raset som gikk ved Årdalstangen før helgen.

– Der blir det en vurdering på torsdag, tidligst. Det kommer til å ta tid, sier Kjetil Larsen ved Vegtrafikksentralen, og utdyper:

– Vi må få vasket vekk løsmasser og få sjekket fjellsiden ordentlig før vi kan begynne på opprydningsarbeidet. Vi vil ikke at de som rydder skal få stein i hodet.

Værmeldingene for uken er gode, så Vegtrafikksentralen tror ikke omkjøringsveien står i fare for å bli stengt igjen med det første.

Kommunen i krisemøte

Fra klokken 14 søndag hadde kommunens ledelse et timelangt krisemøte.

– Vi skal ta vare på liv og helse, sa rådmann Olve Fossedal til BT om møtet.

På møtet ble detaljene kjent om den midlertidige båtruten som kommer mellom Årdal og Lærdal.

– Fra mandag morgon blir det etablert båtrute mellom Årdalstangen og ferjekaien på Fodnes, sa rådmannen.

Båten går fra den tidligere ekspressbåtkaien på Årdalstangen. Båtruten går så lenge Finnsåstunnelen er stengt. Folk vil finne rutetidene på Kringoms nettsider.

ISOLERT: Omtrent hele Årdal kommune var søndag kveld avstengt fra omverdenen. Først mandag kommer det på plass en båtrute.

Skole- og legevaktsskyss

Rådmann Fossedal opplyste også at det etableres skoleskyss, samt en legevaktskyss i beredskap om folk skulle trenge øyeblikkelig hjelp.

Mandag morgen møttes kriseledelsen på ny klokken 09.00.

Fylkesvei 53 mellom Lærdal og Årdal er fortsatt stengt etter raset som gikk ved Årdalstangen på torsdag.

Det var søndag uvær mange steder i fjellheimen, og det medførte midlertidig stengning av den gjenværende veiforbindelsen – over fjellet mellom Årdal og Tyin.

– Det er usikkert når veien åpner, i så fall blir det kolonne. Årdal er helt innestengt, sa Ketil Molvær, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Lærdal til BT litt før klokken 14.30 søndag.

Litt senere ble det kjent at veien tidligst vil åpne mandag klokken 12.

Les også

Ordfører: – Det er skremmende

Brøyter for fullt

Kontrollingeniør og geolog har vurdert situasjonen på rasstedet ved Finnsåstunnelen. Konklusjonen er at det blir gjort en ny vurdering neste uke, og veien åpner tidligst igjen torsdag 11. januar, opplyste Statens vegvesen lørdag kveld.

Ettersom veiåpningen må utsettes til neste uke, lover Vegvesenet å brøyte for full maskin på omkjøringsveien over Tyin.

– Vanligvis tillates det ikke kolonnekjøring mellom Årdal og Tyin, men i denne spesielle situasjonen er det gitt grønt lys for dette, sier trafikkoperatør Ketil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Lærdal.

Søndag var det imidlertid meldt skikkelig ruskevær med mye nedbør, og en rekke fjelloverganger var stengt.

– Ekstra beredskap

Rådmann Olve Fossedal i Årdal kommune sa til BT i helgen at de er forberedt på en situasjon der kommunen er uten veiforbindelse.

– Det ser selvsagt ikke en gunstig situasjon, men det er ikke kritisk i forhold til liv og helse. Vi har fått på plass ekstra beredskap med helikopter, og det er etablert legevakt i Årdal slik at folk skal kunne få legehjelp her. Det er de viktigste hensynene, så får vi få på plass de andre etter hvert, sa Fossedal.

– Er folk bekymret for å bli isolert?

– Nei, jeg har inntrykk av at det fleste tar det med ro. Uværet er jo også forbigående, så forhåpentlig varer det ikke så lenge.

 RAS: Veien mellom Årdal og Lærdal vil tidligst bli åpnet igjen torsdag 11. januar.

Styrket akuttmedisinsk beredskap

Helse Førde har styrket den akuttmedisinske beredskapen i Indre Sogn i forbindelse med rasstengingen. En båt ligger i beredskap på Årdalstangen og skal sikre rask beredskap ut av kommunen hvis det blir nødvendig.

Ambulansetjenesten i Lærdal er også styrket.

– Dette er gjort for å sikre forsvarlige responstider for innbyggerne siden reisetiden til sykehuset blir lenger som følge av veistengningen. Løsningen blir videreført så lenge veien mellom Årdal og Fodnes er stengt, skriver Helse Førde på sine nettsider.

Årdal kommune har også styrket legevakttilbudet.

Statens vegvesen har de siste dagene spylt fjellsiden for å fjerne løsmasser i skredløpet. Veivesenet har overfor Sogn Avis anslått rundt 3000 kubikk med stein og masser raste ut i veibanen.

Publisert: