Ingebjørg Eitrheim Nondal kjørte rett inn i raset

To biler er tatt av steinras i Odda. Kommunen ber folk holde seg hjemme på grunn av snøkaos.

STENGER VEIEN: Torsdag morgen gikk et steinras ved Lausasteintunnelen i Odda.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Har du bilder som viser snøkaoset i Odda? Send gjerne til 2211 (MMS) eller 2211@bt.no!

– Det går bra nå. Jeg fikk meg selvsagt en støkk, men jeg er lykkelig for at det gikk så bra som det gjorde.

Det sier Ingebjørg Eitrheim Nondal.

Like før klokken 8 torsdag morgen kom hun ut av Lausasteintunnelen på riksvei 13 mot Odda.

Der kjørte hun rett inn i et ras.

I ET RAS: Ingebjørg Eitrheim Nondal fikk en dramatisk start på dagen torsdag.

– Det var mørkt, så jeg så ingenting og rakk ikke bremse opp. Dermed kjørte jeg rett inn i steinene. Bak meg kom en annen bil som kjørte rett inn i meg. Da vi kom oss ut så vi at det fortsatt kom steiner nedover så vi sprang inn i tunnelen, forteller hun.

Der fikk de to stoppet flere biler fra å kjøre inn i raset. Det var Hardanger Folkeblad som først omtalte saken.

Les også

Dette er en av Hordalands verste veier

Kjører veien hver dag

De to trakk inn i tunnelen mens det fortsatte å rase. Bildene viser at bilen bak Nondal senere fikk en stor stein over seg.

Selv kom Nondal fra hendelsen uten fysiske men, mens kvinnen i bilen bak ble tatt til en helsesjekk.

Nondal kjører strekningen hver dag, fra Skare der hun bor til jobben sin på Odda videregående skole.

– Jeg vet jo at det er fare for ras og har det i bakhodet, uten at jeg kan gå rundt og være redd for det, sier hun.

RAS HELE TIDEN: Knut Svåsand rydder steiner ut av raset, som tok med seg både sørpe, snø og stein ut på veien i Eikhamrane i Ullensvang torsdag formiddag. – Det kommer stein ut i veien hele tiden, sier han. Svåsand åpner likevel veien midlertidig for bussen og noen biler.

Husker ikke hva hun tenkte

Hun sier hun ikke helt husker hva som gikk gjennom hodet da hun kjørte inn i raset.

– Jeg ser på bildet at jeg har kjørt ut til siden etterpå, det klarer jeg ikke huske at jeg har gjort. Etter å ha stoppet tenkte jeg bare at nå må jeg komme meg ut, se hvordan hun bak har det, og så måtte vi komme oss unna.

Nondal kommer seg ikke videre til jobb i dag. Hun håper at den dramatiske hendelsen ikke vil sitte i når hun kjører den samme strekningen i fremtiden.

– Du skal jo være maks uheldig for å havne under et ras. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli redd i fremtiden. Jeg er bare glad det gikk bra, og at jeg ikke hadde unger med i bilen. Men man tenker litt ekstra på bevilgninger til rassikring når man er oppi noe sånt.

Kommunen er nesten isolert

Det er en kombinasjon av regn og snø som har ført til kaotiske tilstander i og rundt Odda torsdag.

Torsdag formiddag var alle veier inn og ut av kommunen stengt, utenom Folgefonntunnelen.

I tillegg til raset på riksvei 13 ved Sandvinvatnet, kom det et sørperas mellom Odda og Tyssedal. Ved Eitrheimstunnelen på fylkesvei 550, falt en stein ned torsdag formiddag slik at veien ble sperret også der.

Les også

– Hvorfor skal vi ha dårligere veistandard enn resten av landet?

RASUTSATT RASEKSPERT: Asbjørn Kråkevik jobber med flom og ras i Odda kommune, men ble selv utsatt for ras da han skulle på jobb. – Jeg har egentlig fri i dag, men nå må jeg på jobb, og da blir det en time ekstra kjøretur innom Jondal for å komme meg til Odda, sier han.

Store vannmasser

I Odda kommune ble det satt ned kriseledelse, melder kommunen på deres nettside.

– Mange bilister står fast på veiene, men akkurat nå må de smøre seg med tålmodighet. Vi må nemlig prioritere å rydde de viktigste veiene som går til skole og helsetjenester, sier teknisk sjef, Anton Langeland, i Odda kommune.

Den tunge, våte snøen i kombinasjon med regnet som nå skyller over Odda, førte til store utfordringer for kommunen.

– Det tar lang tid å rydde. Siden snøen blokkerer overvannssystemene, samler vannet seg opp, og vi har nå flere steder hvor personbiler vil ha problemer med å komme seg gjennom vannmassene, sier Langeland.

I RASET: Bilene til Nondal og den andre sjåføren står ved rasstedet. De to måtte flykte mens det fortsatte å rase.

– Stor rasfare

Han håper kommunen får kontroll over situasjonen i løpet av dagen.

– Vi har bedt folk om å holde seg hjemme hvis ikke de er absolutt nødt til å ferdes på veiene. Regnet gjør også at rasfaren er ekstremt stor i hele Oddadalen.

Riksvei 13 ble stengt i begge retninger hele torsdag formiddag. Det er kraftig nedbør i området, og det raser fortsatt steiner ned i veien.

Det andre raset torsdag morgen gikk på riksvei 13 fra Odda mot Tyssedal. Dette er et sørperas, men veivesenet venter med å åpne inntil entreprenøren får tatt en vurdering av området.

Les også

Vestlandet har de dårligste veiene i landet, ifølge ny rapport

Bilbergeren sitter fast

Bilberger Thord Paulsen, kjent fra TV-serien «Vinterveiens helter», har jobbet på spreng i natt.

– Her er det bånn gass. Alle mann er ute, og jeg aner ikke hvor mange oppdrag vi har hatt. I natt var det mange bilister som hadde problemer på fjellet, nå er det kok i Odda, sier han.

Paulsen skulle vært i Odda torsdag formiddag, men sitter fast på oppsiden av raset.

– Men det er jobb for meg her også, sier bilbergeren lakonisk.

STÅR FAST: Torsdag ettermiddag jobbes det med å fjerne snømassene som brøytebiler har samlet i store hauger rundt om i Odda. – Flere parkerte biler vil trenge hjelp for å komme seg løs fra snømassene, sier teknisk sjef i kommunen.

Kommunale veier åpnet

Odda kommune begynner omsider å få kontroll over snøkaoset i 15.30-tiden torsdag, ifølge teknisk sjef i kommunen, Anton Langeland.

– De kommunale veiene er nå åpnet for trafikk, og vi jobber primært med å fjerne snømassene som brøytebilene har samlet opp i store hauger.

Fortsatt skaper snøen problemer.

– Flere biler på parkeringsplassene vil ha store vansker med å komme seg løs når eierne skal hjem etter jobb. Noen av bilene som kjørte seg fast i snøen er forlatt utenfor veibanen, og vil også trenge hjelp utover dagen.

Langeland sier det er lett regn og mild temperatur i området, og at det fortsatt er rasfare i og rundt Odda.

FAST: To biler står fast i raset som gikk på riksvei 13 torsdag morgen.

Frykter flere ras

– En kombinasjon av ulike faktorer forårsaket raset. Det kom snø i området i går. Da det plutselig slo om til mildvær i morgentimene i dag, gjorde regnet, i kombinasjon med det bratte terrenget, at det ble utløst et ras like før klokken 8, sier geolog Julie Bjørlien i Statens vegvesen torsdag ettermiddag.

Bjørlien har akkurat evaluert raset som ble utløst torsdag morgen ved Lausasteintunnelen på riksvei 13, der to biler kjørte inn i steinmassen.

– Raset skjedde ganske høyt opp i fjellsiden. Hvor høyt vet vi ikke, men det er utenfor synsrekkevidden fra veien, sier Bjørlien.

Vil vurdere rasfaren fredag morgen

Geologen besluttet torsdag ettermiddag, i samsvar med byggeleder, at det ikke er trygt å sende inn ryddemannskaper på nåværende tidspunkt. En ny vurdering vil bli gjort fredag klokken 12.

– I møtet diskuterte vi blant annet værforholdene. Det ser ut til at vi får en bedre værprognose i morgen, med noe kaldere vær som kan gjøre det tryggere å være i området. Det er dessuten bedre å vurdere situasjonen i dagslys, sier Bjørlien.

Strekningen har, historisk sett, vært en av de mer utsatte på Vestlandet. I en rasstatistikk utført av Statens vegvesen for perioden 1. januar 2003 til 1. september 2013 gikk det 7811 ras på riks- og fylkesveier i Hordaland og Sogn og Fjordane. Av disse skilte riksvei 13 gjennom Odda og Ullensvang seg klart ut blant riksveiene med 75 ras mellom Tyssedal og Skjeldvik.

Frykter nye ras

Bjørlien mener det fremdeles ligger løs masse oppe i fjellsiden som kan utløses. Seksjonsleder Lars Øyre i Statens vegvesen ønsker ikke å sende inn ryddemannskap før det er trygt.

– Per nå kan ikke ekspertene si at forholdene er stabile nok. Med en gang vi får klarsignal, vil mannskapene starte ryddearbeidet, skriver Øyre i en pressemelding.

De andre berørte strekningene ble åpnet frem til klokken 21.00 torsdag kveld. Både på Tyssedalsvegen og på fylkesvei 550 blir trafikken manuelt dirigert.

Kriseledelsen avsluttet sitt arbeid etter møtet.

Publisert: