Fortetting har en pris

Byråd etter byråd snakker fint om barnas oppvekstvilkår, men i virkeligheten er det kontorer og leiligheter som prioriteres.

TRENGER EN BANE: Barna som vokser opp på Minde, trenger en fotballbane i nærmiljøet, skriver FAU-leder Astri Kamsvåg på Minde skole. ILLUSTRASJONSFOTO: VEGAR VALDE
  • Astri Kamsvåg
    FAU-leder Minde skole
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Byråd etter byråd snakker fint om barn og unges oppvekstvilkår, men når det kommer til praktisk politikk, er det nye kontorer og leiligheter som blir prioritert.

Astri Kamsvåg

Fortetting og urbanisering kommer til Minde for fullt de neste årene. Flere titalls tusen nye arbeidsplasser og over 1000 nye boliger er planlagt på Mindemyren. I skolebruksplanen som skal behandles i bystyret 15. juni forventes det at elevtallet ved Minde skole øker fra 311 til 533 de neste 14 årene.

Dessverre virker det som ingen har tenkt på de mer enn 200 nye barna som ifølge prognosene skal bosette seg i bydelen. Verken idrettsanlegg, kulturarenaer, fotballbaner eller lekeplasser er planlagt på Minde. «Innenfor en tett næringsbebyggelse vil det samtidig være krevende å sikre arealer og kvaliteter som vil være attraktive også for barn og unge», står det i reguleringsplanene for Mindemyren som kommunen vedtok i april 2014. Byrådet skal på møtet 15. juni også ta stilling til nedleggelse av Minde-barnas lokale svømmebasseng på Storetveit. Tiden med å følge barna til svømmetreningen til fots er trolig snart forbi.

Tveiterås-foreldre om nedleggelsen av skolen:

Les også

Hva er best for de mest sårbare?

Akkurat nå er det høysesong for fotballcuper for barn og unge — på Voss, Bømlo, Erdal og i Sogndal. Cupene er en fin anledning for de unge fotballspillerne til å prøve ut ferdighetene de har opparbeidet seg i løpet av året, samtidig med at storkoser seg med lagkameratene når de overnatter på luftmadrass under enkle forhold.

Også mange barn fra Minde deltar på cup i sommer gjennom Minde IL. Men det er flest barn i de yngre årsklassene som er på fotballcup fra denne bydelen. Av de 22 guttene født i 2002 som spiller i Minde IL, bor bare tre på Minde. De resterende 19 er fra Paradis, som idrettslaget også rekrutterer fra. Riktignok har Paradis skole flere elever enn Minde skole, men idrettslaget har sett samme tendens i flere årskull: Prosentandelen spillere over 13 år fra Minde er relativt lav.

Årsaken? Den er sammensatt, men for flere årskull har idrettslaget registrert at spillerne fra Minde ikke har hatt like god utvikling som de fra Paradis. Når barna kommer i trettenårsalderen, begynner resultatene å telle og en del opplever at de kommer til kort. De har gått glipp av for mye i den «motoriske gullalderen». Noen har vært ivrige hele veien, noen krummer nakken, men altfor mange velger da å trekke seg ut av fotballen.

Skal du bli god i fotball, må du trene. Jo lettere tilgang til en bane, jo mer trener du, og jo bedre blir du. En fotballbane i nærmiljøet er avgjørende for å bli god.

Det finnes ingen fotballbaner mellom Ny-Krohnborg og Kråkenes på Løvstakksiden. Slik har det vært siden femmerbanen på Grønnestølen ble gjort om til lekeplass i 2011. Grusbanen var det naturlige samlingspunktet for barn og unge i nabolaget. Det var der de hadde løkken sin og spilte improviserte kamper med de andre barna i strøket. Også i skoletiden brukte elevene banen, både i friminuttene og gymtimene. Lekeplassen appellerer til småbarna i området, men ikke til ungdommene.

Sykkelbyen Bergen er en sinke, mener Sondre Båtstrand:

Les også

Nok somling og bortforklaringer

På andre siden av Fjøsangerveien, på Kristianborg, var det en elleverbane som var mye brukt både av Minde IL og til uorganisert fotballspilling. Men i 2007 ble en midlertidig brakkebarnehage bygget. Tomten hadde flott beliggenhet og var ferdig planert. Ikke så rart — når barnehagen ble plassert rett på tomten til Kristianborgbanen!

Som plaster på såret anla Bergen kommune en erstatningsbane som Minde IL skulle disponere i området. Allerede etter seks måneder var imidlertid setningsskadene så omfattende at ingen har spilt fotball der siden.

Minde IL har nylig fått vite at barnehagen er gjort om til en permanent barnehage, så tilbakeføring til den opprinnelige fotballbanen er ikke aktuelt lenger. Og den ubrukelige erstatningsbanen er fjernet i reguleringsplanene for Mindemyren.

På Storetveitmarken finnes det riktignok en fotballbane. Men på grunn av hekkingen til vipebestanden som holder til i det vernede området, kommer det verken belysning eller kunstgress der.

Minde ILs baner ligger på Paradis, i tilknytning til Paradis skole. Elevene spiller fotball der i friminuttene og gymtimene, og veien er kort dit for barn og unge i nabolaget. Banekapasiteten er sprengt, og nå suppleres det med en ny syverbane - enda lenger vekk fra Minde, på Hop.

Han mener løsningen er å hyre inn folk utenfra:

Les også

Bergen trenger bedre arkitekter

For Minde-barna er det langt å komme seg fra Fredlundveien og Løbergsalleen til kunstgressbanene på Paradis på egen hånd. Slik det er nå, er barna på Løvstakksiden avhengige av foreldrene for å komme seg til fotballbanen, enten det er til organisert eller uorganisert trening. Det sier seg selv at ikke alle da får like muligheter.

Det er trist at fortettingen ikke ivaretar hensynet til barn og unge. Det er få fritidstilbud i nærmiljøet for Minde-barna, og for en del kan fristelsen til å trekkes mot usunnere miljøer bli for stor. Vi frykter at de sosiale utfordringene vil øke.

Erstatningsbanen på Kristianborg bør tas inn i reguleringsplanen og utbedres til en spillbar syverbane, med kunstgress og belysning. Barn og unge på Minde bør få mulighet til å bli gode nok i fotball til å komme med på laget når de blir 14. Banen vil garantert bli flittig brukt — både av Minde skole, av Minde IL, av barnehagene og av barn og unge i strøket. Vi trenger banen nå, vi har ventet lenge nok.

Pål Hafstad Thorsen, byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen, uttalte i februar i år til Årstad IL at han brenner spesielt for «at alle barn skal ha samme mulighet til å utvikle seg og realisere sine drømmer i byen vår». La oss håpe at dette også gjelder nåværende og fremtidige barn og unge på Minde. Også de fortjener gode oppvekstvilkår, og det er politikernes ansvar å sørge for at de tas med når planene for byutviklingen i Bergen legges.

Publisert: