Bybanen stopp for stopp: Slik har du aldri sett Bergen før

Publisert: Publisert:

Hinderløype, trehus på stylter og dragen i sentrum. Vi hjelper deg å være turist i egen by.


Byparken

Velkommen til denne turen, hvor vi skal prøve å guide deg gjennom severdighetene du møter på linje 1. Akkurat dette stoppet trenger ikke en grundig gjennomgang, da du allerede vet at du befinner deg i sentrum av verdens vakreste by, med Bryggen, Fløyfjellet og Smålungeren.

Trykk for å kjøre videre.

Ja, jeg vil på tur!


Nonneseter

Nå begynner det å bli spennende her! Nonneseter var et kloster som ble opprettet i første halvdel av 1100-tallet. To små bygg står igjen av klosteret: Tårnfoten og det gamle kapellet.

Hvis du tar en avstikker i midten av Kaigaten, vil du oppdage en godt bevart bergenshemmelighet – nemlig denne dragen og en knallgul rutsjebane.

Den var stilig! Jeg vil kjøre videre.


Bergen busstasjon

Like ved ligger byens største svømmeanlegg, Ado Arena, men dette er nok ikke nytt for deg. Til og med 30. juli er dette startstoppet for Bybanen. Du har så mye igjen å oppdage, så la oss ikke bruke tid her.

Enig. Kjør videre.


Nygård

Bergens «Times Square» skrev BT i en artikkel tidligere i år. Det var kanskje å ta litt hardt i, men her har du i hvert fall tilgang til tre kafeer idet du trer ut av Bybanen, blant annet Søtt og Salt på Nygaarden.

Hvis du følger veien sørover, kan du ta en avstikker ned Thomasstien til venstre, og på null komma niks vil du være ved Store Lungegårdsvannet. Det er fortsatt mye byggearbeid der, men regnhytten er tilbake, og på varme dager kan du ta deg et bad ved bryggene på Møllendal. Eller hva med å hente deg noe gratis i brukthallen til Bir?

Gratis ting? Kult! Kjør videre.


Florida

Nygårdsparken ligger like ved stoppet. Nå er den nedre delen endelig ferdig opprustet. I toppen av parken kan barna boltre seg i det enorme klatrestativet, og på fine dager er det kort vei til Marineholmen sandstrand, hvor du kan leie SUP, badstu eller ta deg en dukkert.

På regnværsdager kan man gå på Vilvite, og på søndager er Bergen Tekniske Museum åpent, der du kan ta veterantrikken. Møhlenpris har også flere kafeer.

Jeg er godt kjent i sentrum. Jeg vil kjøre videre.


Danmarks plass

Det er veldig mange som er usikre på hvordan man skriver Danmarks plass. Men det er altså i to ord. Plassen fikk navnet i 1946 som en takk til Danmark for hjelp under 2. verdenskrig.

Krysser du undergangen og går over til Solheim, kommer du til en lekeplass med klatrestativ, grill og gatekunst. Går du videre oppover, kommer du til Ny-Krohnborg fellesbibliotek, hvor du kan spille Nintendo, tegne eller spille brettspill.

Da har jeg lært å skrive Danmarks plass. Ta meg videre.


Kronstad

Her er det kommet to bruktbutikker på kort tid, én med klær, tilbehør og sko og én med blant annet bøker, servise og småmøbler.

Du kan også ta deg en tur langs Solheimsvatnet, en liten idyllisk perle som mange ikke kjenner til. Her er det benker, bro og fisk som hopper. I begynnelsen av turen er det en sykkelrampe for barna.

Her kan du bytte til linje 2, men det vil du vel ikke? Vi er ikke engang halvveis.

Selvfølgelig ikke! Ta meg videre på linje 1.


Brann Stadion

På fem minutter er du i Leaparken med lekeplass, scene og benker. Herskapshuset på toppen av parken var tidligere eid av det som den gang var en av Norges rikeste menn, Erik Grant Lea. Det ble bygget i 1899 og huser i dag en barnehage. Her er det blant annet klatrevegg, rutsjebaner og hengekøyer.

Går du motsatt vei mot Stadion, har det kommet en splitter ny lekeplass i St. Olavs vei med dyr laget av tre, sandkasse og paradis.

Jeg er for gammel for lekeplasser. Ta meg videre.


Wergeland

I 1928 ble det satt opp en ventepaviljong på Minde, hvor det var kiosk, venterom, telefon og toalett. Etter å ha stått tom i en årrekke, åpnet Kafe Ambrosia, som er blitt en populær nabolagskafé. I nyere tid har de restaurert en eldre gul trikk som står i den gamle trikkesløyfen.

Her er det også fint å leke i Minde barnehage, hvor de har en egen leke-bybane.

BTs anmelder ga Nawabs fem hjerter da hun besøkte dem i forfjor. Dette er en pakistansk restaurant som ligger vis-à-vis kafeen.

Jeg vil kjøre videre.


Sletten

Hva med en tur rundt Tveitevannet? Dette har vært et rekreasjonsområde for bergensere i en årrekke, og frem til 1978 lå det små hytter og parsellhager her. Under og etter 2. verdenskrig ble hyttene brukt til helårsboliger på grunn av boligmangel.

I dag er området åpent for alle, og det er bygget utendørs treningsapparater og lekeplass her. I uke 29–32 har kommunen gratis kanoutleie. På biblioteket på Sletten Senter kan du spille TV-spill, brettspill og tegne.

Nå lærte jeg noe nytt. Kjør videre.


Slettebakken

Fysak er åpen hele sommeren, og her kan barna skate, hoppe og leke. Bjerknesparken barnehage har en rekke uvanlige lekeapparater, som for eksempel en disse med benker, så hele familien får plass.

Hvis du går opp bak Bergenshallen, kommer du til den mer ukjente parken ved Mannsverk. Her er det tilrettelagte griller, lekeapparater og helt bilfritt. På folkemunne ble dette området blant annet kalt Nonskletten tidligere.

Det visste jeg ikke. Kjør videre.


Fantoft

Mange bergensere husker nok godt da Fantoft stavkirke sto i full fyr i 1992. Den ærverdige kirken fra cirka 1170 gikk tapt. I 1997 ble den gjenreist, og fra stoppet på Fantoft bruker du rundt ti minutter for å komme deg dit.

Her er du også kjapt på Storetveitmarken, hvor det er benker, blomsterenger, fotballbane, parsellhage og lekeplass i barnehagen.

Ved bybanestoppet åpnet Baker Brun nylig. Der er det god plass og store vinduer for å se på Bybanen som kommer og går i begge retninger.

Jeg koser meg på turen. La oss kjøre.


Paradis

Nå er du kommet cirka halvveis på denne sightseeingturen, og kanskje til turens mest idylliske stedsnavn. Paradis er under kraftig ombygging, så det spørs om stoppet lever helt opp til navnet akkurat nå. Navnet er fra sent 1700-tall, da husmannen på Tveitetræet gård ville ha et fjongere navn.

Fra å være rolig villastrøk, er det nå i ferd med å bli et bydelssentrum. Her er det noen spisesteder: Sabi Sushi, Yummy Time og nye Matparadis.

Jeg er spent på neste stopp. Nå drar vi.


Hop

Hvis du rusler langs Nesttunvatnet mot Nesttun terminal, kommer du til en liten halvøy hvor det står en stor skulptur av en kanin.

Denne var egentlig en del av et installasjonsprosjekt på Grønland T-banestasjon i Oslo, men heldigvis endte den opp i en litt finere by.

Den var søt! La oss kjøre videre.


Nesttun terminal

Da er vi fremme i det gamle kommunesenteret i Fana. Her finner man et lite «bysentrum», med to gater og et torg, der det er både fiske- og blomsterhandler.

Dette er et fint sted å spise lunsj, med et par kafeer og noen enklere spisesteder. Her kan man slå seg ned for eksempel på Litleré Mat, eller ta med noe i hånden til en benk på torget. Hvis det regner, er det et stort bibliotek her.

Jeg er mett og kan sitte på videre.


Nesttun sentrum

En spennende tur herfra er å krysse Nesttunelven over den gamle jernbanebroen, passere Midtun skole med sin lekeplass og ende opp på Midttun stasjon, der det går veterantog hver søndag og noen lørdager om sommeren.

Gamle Vossebanen er 18 kilometer lang og går mellom Midttun og Garnes. Her er det damplokomotiv, gammel spisevogn med hvite duker og skikkelig Harry Potter-stemning.

Jeg elsker Harry Potter. Jeg vil kjøre videre.


Skjoldskiftet

Dette stoppet ligger nært Slåtthaug idrettspark. Her er det kunstgressbaner og Tuftepark for utendørs trening i sommer.

Du kan også gå rundt Tranevatnet, som ligger 15 minutter unna. Her er det fin grusvei rundt.

Jeg orker ikke å trene. Kjør videre.


Mårdalen

I slutten av juni åpnet Nesttun nærmiljøanlegg bare noen minutters gange fra bybanestoppet.

Anlegget består av treningsapparater, hinderløype, pump-track-bane, fotballbane, streetbasketball, sandvolleyballbane, trampoliner og sittebenker. Det ligger ved Fana ILs klubbhus i Tors vei 9.

Ved enden av Tors vei finner man også grøntområdet Ramstad gård, med turveier og en moderne barnehage.

Dette så kult ut. Kjør videre.


Skjold

Har du barn? Så bør du kanskje hoppe av her. På fem minutter er du ved Skjoldstølen lekeplass, hvor du blant annet finner trehus på stylter, karusell, rutsjebane og klatrestativ.

Det finnes ikke en flust av badeplasser langs bybanestrekket, men her finner du Skjoldabukten 15–20 minutter unna. Her er det disser, sandstrand og gressletter. Hvis du er usikker på hvor varmt det er i vannet, kan du sjekke ut BTs badeguide.

Jeg vil ikke bade. Kjør videre.


Lagunen terminal

Dersom det klør i shoppemuskelen, er dette Bergens største kjøpesenter. Senteret åpnet i en gammel møbelfabrikk i 1985, men har vært bygget ut en rekke ganger siden.

Den ene salen på kinoen her har bevegelige stoler, med effekter som vind, regn, snø og lukt. Her er også en rekke spisesteder og en sportsbar, der man også kan spille bowling, biljard, dart og shuffleboard.

Jeg har shoppestopp. Hva finnes på neste stopp?


Råstølen

Dette er et av stedene som har forandret seg mest etter at det ble bestemt å bygge bybane hit. Før lå det et gårdsbruk her, nå er det en tettbygd bydel med butikker, skole og idrettshall.

Men går du noen minutter sørover, kommer du til en urørt idyll: Siljustøl med den flotte skogen rundt. Her bodde komponisten Harald Sæverud. Familien har solgt store deler av eiendommen til Bergen kommune. Den har et nettverk av stier, benker og idylliske vann. Deler av bolighuset er dessuten et museum som tilbyr lytteturer for barn og voksne.

Det skal jeg sjekke ut. Kjør videre.


Sandslivegen

Her går mange Equinor-ansatte av om morgenen. En av Bergens største arbeidsplasser ligger rett opp bakken. Men området er også preget av mye natur og friluftsliv. Flere turveier krysser området, blant annet langs Håvardstunvannet. Det går også turvei nordover mot Skranevatnet, der det er mange ender og andre fugler.

Denne guiden likte jeg. Nå vil jeg kjøre.


Sandslimarka

Her bygget oljeselskapene sine hovedkontorer på 80-tallet. Fortsatt kan man se en del av de gamle byggene, innimellom mange nybygg.

For turgåere kan dette stoppet fungere som inngangsporten til turområdet Storrinden. Det er rundt 15 minutter å gå fra stoppet til hovedstien opp mot Storrinden.

Fra toppen har man fin utsikt over Flesland, og det ligger flere bygg med militær historie i åsen.

Jeg vil kjøre videre.


Kokstad

Nå er du kommet der alle de som leke kan, hører hjemme – nemlig i lekeland. Her ligger både trampolineparken Rush og Leos Lekeland i gangavstand fra stoppet.

Dette er med andre ord et sted timene kan fly en regnværsdag. Området er ellers preget av kontor- og næringsbygg, men det finnes steder å få mat – deriblant Icookkitchen og Domino’s Pizza.

Man blir aldri for gammel til å leke! Nå kjører vi.


Birkelandsskiftet terminal

Etter å ha kjørt over den hvite bybanebroen, er denne terminalen neste stopp. Her kan man skifte over til buss hvis man for eksempel er på vei til Arboretet og botanisk hage på Milde.

Vil man se seg om i nærområdet, anbefales en tur rundt det tidligere Telenor-bygget, som en gang ble kåret til verdens beste kontorbygg av Wall Street Journal. Her er det flere skulpturer å se i parken rundt bygget.

Jeg er klar for fortsettelsen. La oss kjøre.


Kokstadflaten

Før Bybanen åpnet til Flesland i 2017 var det «ingenting» her. Nå ligger blant annet Bybanens depot og verksted i området.

Men det finnes også mer publikumsrettede tilbud: Klatresenteret Høyt under Taket er ikke langt fra stoppet.

Jeg er klar for å kjøre til siste stopp.


Bergen lufthavn

Nei, hva skal man si? Elsker du fly, så er dette stoppet for deg. Hvis du går inn på nettsidene til Flightradar eller Avinor, kan du se når flyene ankommer og reiser fra lufthavnen. Det ble mye rabalder da det berømte «Bergen?»-skiltet først ble hengt opp, men i dag er det et yndet selfiemotiv. Da er turen vår over, og vi vil takke for følget. Del gjerne guiden med en venn, eller fem.

Har du innspill eller tilbakemeldinger? Da kan du skrive til dagens turguider, journalistene Hanne Louise Åkernes eller Pål Andreas Mæland.


Publisert: