Kunstdirektør ut mot giganthotell

GC Rieber vil bygge Bergens største konferansehotell i Solheimsviken. Kunstdirektør Erlend G. Høyersten kaller det en festning.

SPINNAKER HOTEL: Dette er konferansesenteret og -hotellet GC Rieber Eiendom ønsker å bygge innerst i Solheimsviken. ILLUSTRASJON: Paal J Kahrs Arkitekter og OG Arkitekter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det vil, om det blir bygget, bli blant Bergens høyeste bygninger.

Foreløpig er hotellet og konferansesenteret kun på planleggingsstadiet. GC Rieber ønsker å bygge det 17 etasjers store hotellet og konferansesenteret i Solheimsviken i Bergen sentrum.

— Det er en plass der folk skal møtes. Der man skal treffe kjente og ukjente, sier Tor Instanes i GC Rieber Eiendom.

Men siden dette er Bergen, er ikke alle like fornøyde.

- Hårreisende

— Det er hårreisende å bygge et konferansehotell på en så viktig plass, sier Erlend G. Høyersten. Han er tidligere direktør for kunstmuseet Kode i Bergen, og har nå samme jobb for Aros, det store kunstmuseet i Århus.

Høyersten sto, sammen med sin far Jon Geir, bak kronikken «Tilfeldighetenes by». Den startet i fjor en lengre debatt om hvordan utviklingen av byen Bergen blir, eventuelt ikke blir, planlagt.

Konferansesenteret vil kunne samle 1500 personer i den største salen, etter planen. Til sammenligning rommer den største salen på Scandic Bergen City, i dag Bergens sentrums største konferansehotell, 650 personer.

Erlend Høyersten

— Et godt prosjekt

GC Rieber sendte ifølge BA inn sitt ønske i en såkalt prinsippsak til Bergen kommune i januar. Deretter kan etater og politikere gi tommel opp eller ned.

Konferansehoteller er kjedelige. De bidrar ikke til å skape variert byliv der folk ønsker å være, mener Høyersten.

— Om det blir bygget, tror jeg bygningen vil ligge som en stor festning. På sett og vis som en ny byport som bare vil forsterke skillet mellom nord og sør for Puddefjorden, sier Høyersten.

Les også:

Les også

Nå kan Bergen miste verdensrekorden

Prosjektet er utformet av Paal J Karhs Arkitekter og Og Arkitekter.

— Det er ulike syn på hva som er god arkitektur, og vi mener at dette er et godt arkitektonisk prosjekt, sier Instanes i GC Rieber Eiendom.

Treffpunkt

Han sier seg uenig i at et konferansesenter ikke skaper liv, fordi det er et treffpunkt.

— Ta for eksempel en forskningskonferanse: Da er du i nærheten av Universitetet. Eller en helsekonferanse, at du faktisk er i nærheten av Haukeland. Og med nærheten til sentrum kan du bruke byens sørvistilbud. Det skaper liv og arbeidsplasser i sentrum, sier Instanes.

Høyersten sier at han ikke har vært på slike konferanser.

— Når du er på konferanse, er du der hele dagen. Verdien av et konferansesenter er å samle mennesker og holde dem der. Det er et vikarierende argument for å få bygge, sier kunstdirektøren.

I stedet for storhotellet, ønsker han seg det han kaller et variert byområde med boliger og tilbud.

Høyden ikke målet

Høyden på bygget er tegnet til 58,4 meter. Det er dermed pittelitt lavere enn Johanneskirken (61 meter) og noe høyere enn Fantoft studentby (55) og Bergen rådhus (51). Bergen kommune har siden midten av 2000-tallet åpnet opp for høyere bygninger, men med strenge krav.

Høyden på bygget er ikke et mål i seg selv, sier Instanes, men et resultat av innholdet.

Perler ble reddet:

Les også

Disse områdene skulle saneres

— Dette er et resultat av at vi har lyst til å bygge et bynært konferansesenter av en kapasitet Bergen ikke har i dag. Det må vi bygge sammen med et hotell om det skal kunne gå rundt. Da er det bedre å ta i bruk høyden for å gi bedre byrom, med restauranter, kaffebarer og strandpromenade rundt bygget, sier Instanes.

Hans holdning er at Solheimsviken er et område som tåler høye bygninger, fordi de har fjorden og byrommene rundt å spille på, som han sier.

— Et hus må forholde seg til hva som er rundt det. Generelt bør vi ta høyden mer i bruk, for du kan ikke bygge mer by på et mindre område uten å ta i bruk høyden. Men det må bli gjort med skjønn. Her har du Puddefjorden utover, Solheimsviken og veisystemet. Det er rom for prosjektet, sier Instanes.

Høyersten:

Les også

- Festspillene er en litt dyr jukeboks

Det tilfeldige

Høyersten skrev protesten først på sin Facebook-profil. Han kaller den mulige bygningen for «en mastodont». Det handler ikke, sier han, om at det ikke skal være mulig å bygge høyt — men at det må være rom for å diskutere hvor det skal skje.

— En så stor bygning vil prege hele opplevelsen av denne delen av byen. Til nå er det ikke blitt diskutert. Om det ikke skjer, er jeg redd for at det kan bli et eksempel på tilfeldighetenes by.

— Jeg er ikke enig i det. Tomten er i dag regulert til hotell og konferansesenter, men dagens plan gir ikke rom for å realisere det. Vi oppfatter at de folkevalgte ønsker å bruke høyden. Da mener vi at det er ryddig å sende en prinsippsak til dem. Så skal de vurdere om dette er noe de ønsker at vi skal jobbe videre med. Jeg ser ikke noe tilfeldig ved det. Det er naturlig at planer blir fornyet, og blir påvirket av hva byen til enhver tid har behov for, sier Instanes.

Arkitekten bak, Paal Kahrs, var mandag sykemeldt.

Les også:

Publisert: