Et angrep på mangfoldet

Byrådet vil ha Europride til Bergen. Det er prisverdig, og terroren i Orlando viser hvorfor.

REGNBUEDAGENE: Det er gledelig at Ap-, KrF- og Venstre-byrådet ønsker å gjøre Bergen til en mer homovennlig by, blant annet ved å søke om få være vertskap for Europride i 2020. Her byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) under lørdagens parade.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Natt til søndag ble 50 mennesker drept på utestedet Pulse i Orlando, USA. Nattklubben var et viktig samlested for homofile i byen, og massakren var definitivt rettet mot kjønns— og seksualitetsmangfoldet. Tragedien viser at det fremdeles er mye å gjøre for homofile verden over.

Derfor er det gledelig at Ap-, KrF- og Venstre-byrådet ønsker å gjøre Bergen til en mer homovennlig by, blant annet ved å søke om få være vertskap for Europride i 2020.

Mye er ennå ukjent om gjerningsmannens bakgrunn og motiv. Flere faktorer kan ha drevet ham til drapene, ikke bare homofobi. Han har erklært sin støtte til terrorgruppen Den islamske stat (IS), og det er antydet at han var psykisk ustabil.

Men det er ingen tilfeldighet at det var et utested for homofile som ble rammet. Som andre minoriteter er homofile, lesbiske og transseksuelle særlig utsatt for hets og vold.

Dagen før massakren ble Regnbuedagene i Bergen avsluttet med en rekordstor parade gjennom byen. Arrangøren Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) fortjener honnør for en vellykket gjennomføring av festivalen.

Gjennom en uke med debatter og ulike arrangement har Bergen blitt en mer fargerik by. En viktig kamp for frihet og toleranse ble satt på dagsorden.

Terroren i Orlando viste hvorfor slike festivaler er nødvendige. Minoritetenes utfordringer blir satt under politisk debatt. Fester og parader gir mulighet til å uttrykke seg i et fordomsfritt miljø.

Fordommer er som regel basert på mangel på kunnskap om og kontakt med minoritetsmiljøene. Synligheten i media og bybildet kan også bidra til å redusere fremmedgjøring og bryte ned barrierer.

Daniel Mekki:

Les også

Dette en grotesk påminnelse om at kampen er langt fra over

Regnbuedagene:

Les også

- Her er det ingen som dømmer oss

I helgen annonserte ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) og byråd for sosial, bolig og inkludering Erlend Horn (V) at Bergen søker om å bli vertsby for Europride i 2020. Det er Europas største homofestival, og i august reiser ordføreren og byråden til årets arrangement i Amsterdam.

Der skal de drive lobbyvirksomhet for Bergen, den eneste norske byen i det internasjonale samarbeidet Rainbow Cities Network.

Dette er et prisverdig initiativ. Byrådet fortjener skryt for ønsket om å markere Bergen som en homovennlig by.

Homofile skal være trygge og føle seg trygge. Helhjertet støtte fra det offentlige bidrar til dette. På lørdag holdt statsminister Erna Solberg (H) tale på Torgallmenningen. Persen gikk foran som et godt eksempel, fremst i paraden med et regnbueflagg i hånden.

Bakgrunn:

Les også

Byrådet vil ha Europas største homofestival til Bergen

De viktigste politiske kampene for likestilling er allerede vunnet, men det er ennå langt å gå. Homofobi er fremdeles utbredt. Politikere og den organiserte homobevegelsen har et ansvar. Enten det er utesteder som Pulse i Orlando og Fincken i Bergen eller festivaler som Europride og Regnbuedagene, har samlingssteder stor betydning.

Homobevegelsen har overlevd angrep før. Gjennom hets, trusler og vold har mange forsøkt å stanse frihetskampen for en gruppe som har vært undertrykt i tusener av år. Likevel har aktivistene holdt stand – og de har vunnet frem.

Heller ikke nå vil musikken stanse. Bergen kan delta i den internasjonale kampen ved å fortsette å danse i gatene. Det er intet lite bidrag.

Publisert: