Beklager, men A-mennesker er nok smartere enn oss B-mennesker

Erik Hanøy mener det er en god grunn til at noen får rangeringen A, mens andre må nøye seg med B.

TRØTT I TRYNE: TV-teknologien har gitt Erik Hanøy et nytt problem de siste årene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var tidlig onsdag morgen, og klokkeradioen fylte soverommet med høy musikk. Jeg kjente at jeg var ubeskrivelig trøtt, og det var ikke så rart, jeg hadde bare sovet fire timer denne natten. Jeg kom meg nemlig ikke i seng før klokken hadde passert tre.

Nei da, jeg hadde ikke vært på byen og drukket øl midt i uken. Derimot ble tirsdagskvelden tilbrakt foran TV, for å se Magnus Carlsen spille sjakk. I utgangspunktet skulle jeg vært i seng senest ved midnatt, men jeg måtte bare se på en liten stund til. Det var jo så spennende og eksperten i studio mente at det når som helst kunne komme en avgjørelse! Vel, det tok sin tid, for å si det forsiktig, og i likhet med noen hundre tusen nordmenn så gikk jeg rundt som en zombie neste dag.

At jeg kommer meg sent i seng, er ikke et fenomen som begrenser seg til de ukene det er VM i sjakk. Nei da, dette er en svakhet som jeg må leve med året rundt. Det er jo så mye som frister mer enn å legge seg under dynen. Særlig ille er det blitt etter at jeg fikk tilgang til alle disse strømmetjenestene. Netflix, HBO, TV 2 Sumo og Viaplay har drøssevis av serier som vi kan følge med på, og handlingen er jo alltid like spennende når en episode går mot slutten.

Før i tiden, det vil si for ca. fire år siden, var det ingen bønn. TV-kanalene sendte seriene til faste tider, og når episoden var ferdig, måtte man vente en uke for å få med seg fortsettelsen. Det var jo til tider svært frustrerende, men vi kom oss i hvert fall i seng i skapelig tid. Nå kan vi velge å bare sette i gang neste episode, og før man vet ordet av det, har klokken passert midnatt.

Det er det samme selvbedraget som slår inn hver eneste gang. Jeg skal bare se noen minutter av neste episode, for å se hvordan rollefigurene kommer seg ut av knipen. Glem det. Neste episode blir selvsagt sett i sin helhet, og gjerne den etter det igjen også. Resultatet blir at jeg gang på gang er i total ørske når alarmen går av neste morgen.

Les også

Erik Hanøy: Mann (47) tvunget med på shopping

En av årsakene til mine selvforskyldte problemer er at jeg er et B-menneske. Jeg fungerer best når klokken drar seg mot midnatt. Da er det veldig kjipt å gå å legge seg. Jeg føler meg jo i storform.

A-menneskene har ikke slike problemer. Med stor selvdisiplin lar de seriene på Netflix vente. Episodene forsvinner jo ikke fra serveren, de kan man jo bare se på et bedre egnet tidspunkt. A-menneskene har forstått noe vi B-mennesker ikke er i stand til å fatte, nemlig at søvn er viktig!

Det er tydeligvis en grunn til at de får rangeringen A, mens vi andre må nøye oss med B. De er ganske enkelt smartere.

Den amerikanske komikeren Jerry Seinfeld har fundert på hvorfor vi B-mennesker ikke klarer å komme oss i seng. Hans forklaring er at vi er delt inn i tre forskjellige personligheter, «morning-guy», «day-guy» og «evening-guy». Kort forklart så fungerer det slik at kvelds-Erik ikke bryr seg om at morgen-Erik kommer til å være stuptrøtt når han våkner, nei da, kvelds-Erik tenker kun på seg selv. Han koser seg med å se på serier til langt på natt.

Morgen-Erik er selvsagt lut lei av at kvelds-Erik venter så lenge med å gå til sengs, men hva kan han gjøre? Fint lite, bortsett fra en ting.

Morgen-Erik kan forsove seg så ofte at dag-Erik til slutt mister jobben, og dermed har ikke lenger kvelds-Erik råd til å abonnere på strømmetjenestene.

Da kan morgen-Erik endelig få sove ut.

Publisert: