– Det er den første snøen, da blir det som vanlig litt kaos

Fredag morgen kom vinterens første snøfall i Bergen.

DEN FØRSTE SNØEN: Her fra Hardangervegen fredag formiddag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mange i Bergen og omegn har i morgentimene sett vinterens første snøfall. Det er hvitt både på Ulriken og Fløyen og selv i lavere strøk har snøen lagt seg i veikanten.

Snøværet har gitt problemer flere steder fredag morgen, blant annet har et vogntog kjørt seg fast på vei til Hemsedalsfjellet og en bilist kjørt ut på Kvamskogen.

HVITT: Unnelandsvegen fredag formiddag.

– Glatt og rimelig kaos

– Det er den første snøen, da blir det som vanlig litt kaos. Det er mange som sliter, sier Kjetil Larsen ved Vegtrafikksentralen i 10-tiden fredag.

Da hadde han nettopp fått en telefon fra en bilist på Fanafjellet.

– Der er det glatt og rimelig kaos. Det har kommet litt snø. Kommer du litt opp i høyden og inn i distriktet, så legger snøen seg.

FANAFJELLET: Sludd og vanskelige forhold.
VENTER PÅ STRØBIL: Oscar Jørgensen på Fanafjellet.

Måtte vente på strøbil

Snøværet har gjort det svært vanskelig å kjøre over Fanafjellet fredag formiddag. Rørlegger Oscar Jørgensen er blant dem som har slitt med dårlige dekk på vinterens første snøværsdag.

– Det er sånn som skjer. Jeg kjørte over mot Os i 10.30-tiden, etter å ha vært på en annen jobb, og det var bare vått. Det var da kaoset startet. Jeg har vinterdekk, men de er visst fryktelig dårlige, sier Jørgensen litt før klokken 12.

Da sto han på toppen av Fanafjellet og ventet på at strøbilen skulle strø bysiden.

FANAFJELLET: Trangt om plassen fredag formiddag.

– Håper det er over innen rushet

Meteorolog Ivar Hjellestad ved Vêrverslinga på Vestlandet må derimot skuffe de som håper dagens snøfall betyr starten på en hvit vinter.

– Jeg er redd dette er snakk om sludd, i hvert fall i lavere strøk, sier han.

Ifølge meteorologen har været organisert seg som et nedbørsområde. Sammen med at det har vært vindstille i dag, har det ført til at temperaturen har sunket, med det resultat at snøen faller. Men når nedbørsområdet passerer, vil vinden komme tilbake og temperaturen stige igjen, sier han.

– Vi regner med at snøen ikke vil bli liggende og at sluddværet vil være over i løpet av noen timer. Vi håper at det vil være over innen ettermiddagsrushet, sier Hjellestad.

SLUDD OG SNØ: Her fra Unnelandsvegen fredag formiddag.

Vegvesenet: – Bruk vinterdekk!

Men Hjellestad har gode nyheter til skientusiastene. Fredagens snøvær kan bli liggende i fjellet, med håp om skiføre både over Vidden, Kvamskogen og Myrkdalen i løpet av helgen. Lørdag vil det komme nye snøbyger i høyfjellet, men skal du peke deg ut en dag for å spenne på skiene, har Hjellestad svaret.

– Søndag ser ut til å bli en veldig fin dag for dem som er glad i snø. Også mandag skal bli fin, men etter det blir det vanlig bergensvær, sier Hjellestad.

Vegtrafikksentralen opplyser at alle brøytemannskapene er ute fredag formiddag, på hovedveier, sideveier og gang- og sykkelstier.

– Er det fortsatt folk som kjører med sommerdekk?

– Dessverre kan det være det. Vi får stadig telefoner fra publikum som spør om de kan kjøre Bergen-Voss og fra Bergen til andre steder på sommerdekk. Så oppfordringen er klar: Det er ikke lenger mulig å kjøre på sommerdekk, sier trafikoperatør Larsen.

Her er de siste meldingene fra BTs trafikksenter:

Publisert: