Krisefall for inkassogigant: Eierne åpner for å selge

(E24) Renteoppgangen har vært brutal for inkassobransjen. Sparebank 1 har sett verdiene i Kredinor smuldre.

Kredinor er i hardt vær etter den kraftige renteoppgangen. Her fra selskapets kontorer på Skøyen i Oslo.
Publisert: Publisert:

Kraftig renteoppgang har gitt blodrøde tall og kraftig verdifall for landets største inkassoselskap, Kredinor.

Nå åpner eierne, Sparebank1-konsernet og Kredinorstiftelsen, for et salg.

Det bekrefter nyvalgt Kredinor-styreleder Torbjørn Martinsen til E24.

– Begge eiere vil være åpne for alle muligheter, enten det er et salg av selskapet eller en strukturell løsning. Men før man kommer dit, må selskapet vise en god underliggende lønnsomhet, sier Martinsen.

Les også

Tore trengte en ekstrajobb. Så bygget han opp et milliardkonsern.

– Sparebank1 er en langsiktig eier, dog innenfor et område som ikke er definert som kjernevirksomhet for konsernet, sier nyvalgt Kredinor-styreleder Torbjørn Martinsen.

Rentesjokk

Den kraftige renteoppgangen slår hardt inn i inkassobransjen, og bidro til at Kredinor tapte en halv milliard kroner i fjor.

– Det skyldes den kraftige renteutviklingen, og at det har vært en utvikling i folks økonomi som gjør at de som har misligholdt gjeld får enda svakere betjeningsevne, sier Martinsen.

Han vil nå ta grep for å snu utviklingen.

– Vi skal nå trekke opp en god strategi for selskapets drift, der hovedfokus vil være på Kredinors kjernevirksomhet, som er inkasso og porteføljekjøp. Så er mitt ønske at vi gjennomfører tiltak som kan få selskapet til å levere gode, svarte tall, sier styrelederen.

Endret eierskap

Foruten valg av ny styreleder, godkjente generalforsamlingen i Kredinor denne uken endringer i eierforholdet mellom Sparebank1-konsernet og Kredinorstiftelsen.

Bakgrunnen er at et kriselån fra Sparebank1-gruppen på 675 millioner kroner til Kredinor tidligere i år er blitt konvertert til aksjer.

Det endrer eierbrøken til nær 69 prosent for Sparebank1-gruppen og rundt 31 prosent for Kredinorstiftelsen, fra tidligere 50/50.

Smuldrer opp

I transaksjonen er det lagt til grunn en verdsettelse av Kredinor på 1,2 milliarder kroner, ifølge børsmeldingen.

Det er 2,4 milliarder kroner lavere enn hva Kredinor ble verdsatt til ved sammenslåingen av Kredinor og Sparebank1-gruppeeide Modhi Finans i 2022. Da var verdien var 3,6 milliarder kroner.

Det bekrefter tidligere Kredinor-styreleder Sverre Gjessing. Han forklarer også det kraftige verdifallet.

– Hovedgrunnen er veldig enkel, det skyldes renteoppgangen. Kredinor har store porteføljer av misligholdt gjeld som trenger finansiering, og den finansieringen har blitt dyrere, sier Gjessing til E24.

Sverre Gjessing gikk denne uken av som styreleder i Kredinor.

– Høy belåning

Han påpeker at verdifallet er gjengs for hele bransjen, og parallell til utviklingen man ser innen eiendomsbransjen.

Konkurrenten Intrum, med en nettogjeld på nær 58 milliarder svenske kroner, har tilsvarende utfordringer.

– Hvordan kommer en hel bransje i uføre samtidig?

– Alle bransjer som har en høy belåningsgrad har den samme utfordringen i dag, sier Gjessing.

Han legger til at det også har vært noe utfordringer knyttet til sammenslåingen av Kredinor og Modhi Finans.

Selskapene fusjonerte per oktober 2022, og gjorde at Kredinorstiftelsen og Modhi-eier Sparebank1-gruppen delte eierskapet.

Les også

– Jeg er veldig målrettet. Og jeg skal opp og frem.

– Konsolidering

Verdsettelsen på 1,2 milliarder kroner er før lånet på 675 millioner kroner, ifølge Gjessing. Det priser selskapet til nær 1,9 milliarder kroner i dag.

I samme børsmelding varsles det at Kredinor kan komme i spill.

«Verdien er fremforhandlet mellom de to eierne i Kredinor, med støtte fra eksterne rådgivere, og reflekterer at det samtidig er inngått en avtale om hvordan proveny ved et eventuelt salg av selskapet skal fordeles mellom eierne», heter det.

Nyvalgt styreleder, Torbjørn Martinsen, utdyper.

– Det ligger implisitt når det er gjort en slik avtale at et salg kan være én av mulighetene. Det har vært mange konsolideringer i bransjen, og det ligger i kortene at det fort kan komme ytterligere konsolidering, sier han.

Styreleder Sverre Olav Helsem, Kredinorstiftelsen.

– På linje

Han støttes av styreleder Sverre Olav Helsem i Kredinorstiftelsen.

– Vi opplever at vi og Sparebank 1 er på linje i strategien om et helt eller delvis salg av selskapet når selskapet og markedet er modent for dette, skriver styrelederen i en e-post til E24.

Stiftelsen verdsatte Kredinor til over 2,1 milliarder kroner i 2022, før fusjonen med Modhi Finans.

I dag er stiftelsens eierskap verdsatt til cirka 600 millioner kroner, omkring 31 prosent av «et dobbelt så stort selskapet», bemerker styrelederen.

– Utviklingen av verdien reflekterer utviklingen i selskapet og markedet Kredinor er en del av, skriver Helsem.

Milliardtap

Kredinor har historie tilbake til 1876 og var inntil 2022 et samvirkeforetak, eiet av kundene, eller medlemmene i samvirkeforetaket.

Da ble eierformen endret til et aksjeselskap for at Kredinor skulle kunne hente kapital, og delta i strukturelle endringer, noe samvirket ikke åpnet for.

Kredinorstiftelsen ble da opprettet for å være en langsiktig eier i Kredinor.

Stiftelsen kan videreformidle Kredinor-utbytter i henhold til kooperative prinsipper, men har også veldedige formål, ifølge vedtektene.

Styrelederen er ikke bekymret for svakere utbytteutsikter.

– Kredinorstiftelsen har den nødvendige driftskapitalen for flere års drift også til å oppfylle stiftelsen formål, skriver han.

Publisert: