Sjeføkonomer: Svak kronekurs øker risikoen for renteheving

(E24) Men også andre faktorer trekker i samme retning. Det må trolig Norges Bank ta opp på neste rentemøte, mener økonomer.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 og sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
  • Marianne Stensland
Publisert: Publisert:

Tirsdag i forrige uke bikket prisen for en dollar 11 kroner for første gang siden desember.

Samtidig svekket også den norske kronen seg mot euroen. Mandag formiddag handles en euro for ca. 11,75 kroner, ifølge tall fra dataleverandøren Infront.

«Nivået på kronekursen er nå i overkant av 2 prosent svakere enn Norges Bank ventet i mars-anslagene», skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Isolert sett mener økonomene det utgjør «en oppsiderisiko for den norske styringsrenten».

– Flere faktorer

– Kronen har fortsatt å gå i svakere retning enn det Norges Bank har lagt til grunn. Alt annet likt er det noe som kan gi oss en oppjustering av rentebanen, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov til E24.

Rentebanen er sentralbankens anslag for hvordan styringsrenten her hjemme kommer til å utvikle seg. Ved forrige rentemøte i mars var det små endringer i denne.

Samtidig har økonomer minnet om at den inneholder en sannsynlighet på mellom 5 og 10 prosent for at renten heves igjen før sommerenfør sommereni andre kvartal, dvs. perioden april - juni.

Dersom kronekursen holder seg på nivået den ligger på nå, mener altså Handelsbanken at sannsynligheten for renteheving vil øke ytterligere.

Utviklingen i kronekursen mot euro de siste ti dagene. Jo høyere kurve, desto dyrere euro.

– Dersom utviklingen holder seg, hva tror du Norges Bank vil signalisere på neste rentemøte i begynnelsen av mai?

– Det er et mellommøte, så de vil nok være forsiktige med å gjøre altfor store endringer. Samtidig må de nok adressere dette. Flere faktorer trekker nå i retning av høyere rentebane, sier Hov.

Han viser til et høyt lønnsoppgjør, den svekkede kronekursen og fallende forventninger til rentekutt i USA. De positive nyhetene er at inflasjonen har kommet mer ned enn det Norges Bank har anslått og at realøkonomien så langt har tålt de siste års rentehevinger godt.

– Det er godt nytt. Vi har for eksempel fortsatt høy sysselsetting. Poenget for Norges Bank blir nok å holde renten høy så man hindrer klarer å hindre en verre utvikling i kronekursen. De har fortsatt god tid.

– Absolutt til stede

Trolig blir det ikke noe rentekutt her hjemme i år, skriver Sparebank 1 i en fersk månedsrapport.

– Hvordan ser dere på risikoen for at det blir en ny heving?

– Vi utelukker det ikke og har advart om at det er en risiko, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik.

Også hun peker på kronekursen.

– I tillegg har man nå varslet en kraftig oppjustering av forsvarsaktiviteten. I et arbeidsmarked med lav arbeidsledighet, vil det gi ytterligere stimuli til økonomien, sier Holvik.

I tillegg peker sjeføkonomen på at jo svakere kronen er, jo større blir lønnsevnen lønnsevnen en bedrifts eller nærings mulighet for å betale lønn, regnet som et gjennomsnitt per arbeider, timeverk eller liknendei frontfaget.

– Det smitter inn i hele økonomien.

I månedsrapporten har banken listet opp en rekke punkter som bidrar til at de mener renten må holdes høyere i lengre tid.

I tillegg til en prisvekst som fortsatt er over målet, svekket kronekurs og et høyere lønnsoppgjør enn Norges Bank så for seg, trekker Holvik frem følgende forhold:

  • Flat produktivitetsvekst produktivitetsvekst Produktivitet handler om hvor mye ressurser som brukes på å produsere noe. Vekst i produktiviteten gjør at man får mer ut av de samme ressursene. i Norge
  • Svekket investeringsvilje både nasjonalt og internasjonalt
  • Mer norsk sparekapital ut av landet
  • Økte bolig- og leiepriser
  • Økt pengebruk over statsbudsjettet neste år som følge av at oljefondets verdi stiger kraftig (pga. svak kronekurs)

– Hele denne listen er argumenter for at risikoen for en renteøkning absolutt er til stede, men i første omgang tror jeg Norges Bank vil måtte varsle at de ikke kan love at det blir rentekutt i 2024, sier Holvik.

Publisert: